Verden

Britene taper trolig EU-slag

Først skal EU-toppene holde fredsmarkering på en av første verdenskrigs mest kjente slagmarker. Så skal Tyskland nedkjempe Storbritannia i Unionens lederstrid.

Torsdag samles EUs stats- og regjeringssjefer i belgiske Ypres for å markere at det er 100 år siden starten på første verdenskrig.

Seremonien skal minne om hvordan kontinentet nå lever i fred og fordragelighet i EU. Da passer det dårlig at all oppmerksomhet er rettet mot disputten om hvem som skal bli ny president i EU-kommisjonen.

Tysklands statsminister Angela Merkel vil ha luxembourgske Jean-Claude Juncker som ny kommisjonspresident. Britenes statsminister David Cameron vil absolutt ikke.

EU prøver nå å unngå at striden skal overskygge fredsmarkeringen. Topplederne har heller satt av fredag til den store lederdebatten.

– Det er en spesiell markering på et spesielt sted. Det er ikke der du ønsker å ha en kamp om navnet på neste kommisjonspresident, sier en EU-kilde til avisen Financial Times.

Trenger støttespillere

Det er stats- og regjeringssjefene som nominerer den nye kommisjonspresidenten, mens EU-parlamentet gir den endelige godkjenningen. Og i Parlamentet står de hardt på at toppkandidaten i den største partigruppen etter EU-valget i mai skal nomineres til posten.

Det er Luxembourgs konservative eksstatsminister Jean-Claude Juncker. Cameron ser imidlertid Juncker som en føderalist som ikke vil kunne gi britene reformene de krever i EU-systemet.

Tidligere har topplederne nominert uten innblanding fra parlamentarikerne, og Cameron har prøvd å samle støttespillere mot Juncker. Men mektige Merkel vil angivelig ha en rask avgjørelse på stridsspørsmålet, og det er ventet at Cameron må bite i gresset på toppmøtet fredag.

Til siste slutt

– Jeg vil motsette meg dette helt til siste slutt, har Cameron lovet.

Det er flere av EU-landene som er kritiske til prosessen og hvordan Parlamentet har presset gjennom ideen om en toppkandidat. Men Cameron trenger støttespillere for å velte Junckers nominasjon, og hans harde linje har skapt misnøye blant tradisjonelle allierte.

Trusler om at valget av Juncker kan presse Storbritannia mot EU-utmelding er ikke tatt vel imot av Merkel.

– Han har malt seg inn i et veldig vanskelig hjørne, sier Rem Korteweg i tankesmia Center for European Reform til Reuters.

– Det er vanskelig for ham. Det er ingen klare seirer, sier Mats Persson i tankesmia Open Europa.

Høyt ut

Cameron er angivelig mer innstilt på Danmarks statsminister Helle-Thorning Schmidt som kommisjonspresident, men EU-parlamentet varsler nei til alle andre enn Juncker.

Kompromisset kan bli at en mindre euroorientert politiker som Thorning-Schmidt heller blir ny EU-president etter Herman Van Rompuy til høsten.

Men Cameron har gått høyt ut, og et nederlag i Juncker-striden vil ikke bli godt mottatt i en allerede EU-kritisk britisk opinion. Å måtte føye seg i EU er ikke noe han ønsker før britenes valg neste år.

Det kan bli et dobbelt tap om han nå har fått Merkel mot seg og svekket britenes innflytelse i Brussel. Og et trippelt tap hvis det er en såret Juncker han må gå til når han har lovet britene å forhandle om mer makt tilbake til London fra Brussel. (NTB)

Mer fra Dagsavisen