Britene lukker atomvåpen-arkiv uten forklaring

Historisk dokumentasjon om det britiske atomvåpenprogrammet er fjernet fra nasjonale arkiver, melder The Guardian. Dét skaper forvirring.

Av Martin Jacob Kristoffersen - ABC Nyheter

Mellom 1952 og 1991 prøvesprengte Storbritannia 45 atomstridshoder. Nå har historisk dokumentasjon fra 1939 og utover 80-tallet om det britiske atomprogrammet forsvunnet, skriver The Guardian.

Det dreier seg om rundt 1700 filer, som også omfatter de første prøvesprengningene på øygruppen Monte Bello i vestlige Australia.

Nettsidene til arkivene viser at filene er «midlertidig sperret» etter ordre fra det britiske forsvarsdepartementet eller det britiske atomnedrustningsbryået NDA, som selv er underlagt utenriksdepartementet.

Ifølge avisen spekulerer akademikere om det var noe i filene som ikke burde ha vært offentliggjort, eller om dette skyldes kun omorganisering.

Filene inneholder teori om fysikken bak atomvåpen og mer praktisk informasjon som eksempelvis hvordan tåler kampfly trykkbølger fra en kjernefysisk eksplosjon.

– Vi skulle gjerne ha visst hva som foregår. Vi klør oss alle i hodet. Alt dette er litt mystisk, sier historieprofessor Jon Agar ved University College London til avisen.

– Som historikere er vi bekymret over at viktig dokumentasjon har blitt utilgjengelig, legger han til.

Saken ble først publisert hos ABC Nyheter.