Britene frykter Notre-Dame-brann i egen parlamentsbygning

Etter gårsdagens storbrann i Notre-Dame-katedralen i Paris advarer nå flere britiske politikere mot at det samme kan skje i den britiske parlamentsbygningen Palace of Westminster.

Labour-partileder Jeremy Corbyn har ifølge Sky News uttalt at det er en «enorm risiko» for at den britiske parlamentsbygningen vil lide samme skjebne som katedralen i Paris. Deler av bygningen er 900 år gammel, mens mesteparten av dagens bygg ble reist på 1800-tallet. Corbyn får støtte av Labour-politiker Chris Bryat:

– Vi har brukt altfor lang tid på å iverksette sikkerhetstiltak mot brann, skriver politikern på Twitter.

– Deler av bygningen er like gammel som Notre-Dame, og vi må være sikre på at vi tar alle forholdsregler rundt brannsikkerhet når store bygningsarbeider pågår, fortsetter Bryant.

Den verdenskjente Notre-Dame-katedralen ble i går kveld totalskadd i storbrann.
Foto: AFP
Foto: AFP

«Tikkende bombe»

Parlamentarikerne i Storbritannia vil om rundt fem års tid måtte forlate bygningen, som etter planen skal renoveres.

Labour-politiker Anna Turley skriver på Twitter at en ingeniørvenn av henne som har sett på det elektriske anlegget i bygningen, beskriver det som en tikkende bombe.

– Det kan skje en brannkatastrofe når som helst, skriver hun.

Les også: Brannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke

Murstein faller ned

Også statsminister Theresa Mays nestkommanderende David Lidington advarte i en kronikk i forrige uke om at ettersom tiden går, øker risikoen for en katastrofebrann i bygningen.

– Flere ganger i fjor falt det biter av mursteiner falt ned. Det er veldig flaks at ingen har blitt skadd, skrev han.

– Det elektriske anlegget, rørene, varme og avløpssystemet er langt over sin beregnede levetid. Denne hendelsen viste igjen at det er behov for en renovering av Palace of Westminster, sier Lidington tirsdag.

Les også: Rikinger gir nesten tre milliarder kroner til Notre-Dame