Verden

Brexit: Dette står på spill

Halvannen måned før brexit slår inn øker advarslene om hva som vil skje – ikke minst dersom Storbritannia går ut uten en avtale.

«Vil den siste bedriften som forlater landet vennligst slukke lysene», lød teksten på forsiden på pro-EU-magasinet The New European i forrige uke.

Referansen var klar. På valgdagen i 1992 trykket tabloidavisen The Sun et bilde av daværende Labour-leder Neil Kinnock med denne teksten på forsiden: «Om Kinnock vinner i dag, vil den siste personen som forlater Storbritannia vennligst slukke lysene». De konservative vant valget den dagen.

Få uker før brexit-datoen 29. mars kommer den ene dårlige nyheten og prognosen etter den andre om hva som vil skje når Storbritannia går ut av EU – og mest av alt om hva som vil skje om landet går ut uten en avtale med EU, en «no deal».

Saken fortsetter under bildet.

ADVARER: Pro-EU-magasinet The New European nylig. FOTO: ÅSNE GULLIKSTAD

Pro-EU-magasinet The New European nylig. Foto: Åsne Gullikstad

Les også: Flertallet ønsker å utsette brexit

Til Brussel

Skremselspropaganda, sier brexit-tilhengerne om advarslene. Men både statsminister Theresa May og et flertall i regjeringen ønsker å unngå en «no deal». May dro til Brussel i går for å forsøke å overtale EU om å gjøre endringer i utmeldingsavtalen som kan sikre at den får et flertall i parlamentet. Planen er å melde tilbake til parlamentet i neste uke, men det er usikkert hva som skjer.EU har vært avvisende til ytterligere endringer.

Her er noen av konsekvensene som fryktes når Storbritannia går ut av EU, og hva man frykter dersom man går ut uten en avtale:

Arbeidsplasser

En tredel av britiske selskaper planlegger å flytte utenlands som en følge av brexit, ifølge en undersøkelse fra Institute of Directors (IOD) som ble lagt fram denne måneden. 16 prosent har allerede startet flytteprosessen, mens ytterligere 13 prosent planlegger det, viser opplysninger fra de 1.200 direktørene som er spurt.

Utenlandske selskaper har også gitt dårlige nyheter for britisk sysselsetting. Det japanske bilfirmaet Nissan varslet for få dager siden at selskapet likevel ikke vil bygge en ny modell ved anlegget sitt i Sunderland i Nord-England, slik planen var. Begrunnelsen var delvis usikkerheten rundt det framtidige forholdet mellom Storbritannia og EU.

Det er ikke sikkert dette går utover arbeidsplasser, men mange tolker det som et negativt signal.

– Det er det klareste signalet så langt om hvor ødeleggende for bilindustrien usikkerheten rundt brexit er. Jeg frykter dette bare er begynnelsen, sier Bridget Phillipson, Labour-politiker og parlamentsrepresentant for Houghton og Sunderland South.

Les også: Theresa May under maks press: Slik havnet hun i uføret

Migrasjon

Storbritannia og EU er blitt enige om at britiske borgere i EU og EU-borgere fortsatt skal beholde sine rettigheter etter brexit. Dette gjelder altså dersom utmeldingsavtalen blir godkjent.

Dersom det ikke blir noen avtale, vil EU-borgere i Storbritannia ifølge statsminister Theresa May likevel få fortsette å bo i landet. EU-borgere med permanent oppholdstillatelse får ingen endringer i rettighetene.

Det er mer usikkert hva som skjer med briter i EU, siden reglene vil variere fra land til land, ifølge BBC.

EU-kommisjonen har, dersom det blir en no-deal, oppfordret EU-landene til å ha en «sjenerøs tilnærming» til rettighetene for briter i EU, såfremt dette er gjensidig.

Norge har sammen med Island og Liechtenstein ingått en avtale med Storbritannia som skal sikre borgeres rettigheter etter brexit. Avtalen danner et speilbilde av de delene av utmeldingsavtalen mellom EU og Storbritannia som også er relevante for oss, men forutsetter at selve hovedavtalen mellom EU og Storbritannia blir godkjent.

Studier

En gruppe universitetsledere i Storbritannia uttalte nylig at en «no-deal»-brexit vil være en av de største truslene mot høyere utdanning sektoren har opplevd, og frykter blant annet en nedgang i antall EU-studenter, særlig på forskningsfeltet.

Norges utdanningsminister, Iselin Nybø (V), vekket oppmerksomhet også i britisk presse nylig etter at hun ifølge NRK rådet norske studenter til å ta utvekslingen sin et annet sted enn i Storbritannia på grunn av brexit. Rådet gjaldt studenter som vil ta en kortere del i utlandet som en del av det såkalte Erasmus-programmet, og ikke studenter som tar en hel grad der.

Økonomien generelt

Om det ikke blir noen avtale risikerer Storbritannia å gå inn i en dyp og ødeleggende resesjon med verre konsekvenser enn under økonomikrisen i 2008, ifølge en advarsel fra Bank of England i november. Det baseres på prognoser om at boligprisene kan falle med 30 prosent og arbeidsledigheten kan øke fra 4.1 prosent til 7.5 prosent.

Andre økonomer mener disse tallene er for pessimistiske. Storbritannia kan unngå resesjon ved en «no deal» dersom man legger gode planer for situasjonen, innfører skattekutt og sørger for økt offentlig forbruk, mener The National Institute of Economic and Social Research (NIESR).

Et flertall i parlamentet ønsker ikke en «no deal» fordi de tror det vil være alvorlig for økonomien.

De ivrigste brexit-tilhengerne mener derimot det vil være det beste.

– En «no deal» er i verste fall gunstig og i beste fall en fantastisk anledning til å få et mer rettferdig og velstående Storbritannia, sier direktør for brexit-organisasjonen Leave.eu.

Les også: Når Storbritannia går ut av EU, har flertallet for brexit allerede dødd ut

Mer fra Dagsavisen