DIALOG: Utenriksminister Børge Brende forteller til Dagsavisen at diplomater fra UD er i samtaler med Hamas. FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI / NTB SCANPIX

Brende: Norge er i dialog med Hamas

SAMTALER: Norge har kontakt med Hamas og jobber nå for å mekle fram en våpenhvile med Israel.

JERUSALEM (Dagsavisen): Utenriksminister Børge Brende innledet i dag politiske samtaler med israelske og palestinske ledere. I motsetning til andre vestlige land, er Norge i en unik posisjon.

- Det er viktig at alle de som har kontakter inn i Hamas nå legger press på Hamas, slik at gruppen går med på en balansert våpenhvile. Norge gir denne typen innspill til Hamas, sier utenriksminister Brende i et intervju med Dagsavisen i dag.

USA og EU anser Hamas for en terrororganisasjon, og har ingen, i det minste offisielle, kontakter med gruppen.

Rent konkret bekrefter Brende at UDs diplomater i disse dager har samtaler med Hamas, men han vil ikke si noe om hvorvidt det dreier seg om lederskapet i eksil, som sitter i Qatar, eller om det samtales med Hamas-lederne lokalt i Gaza. Flere av de lokale lederne er antatt å skjule seg under Shifa-sykehuset i Gaza.

 

Måtte søke tilflukt

I dag fikk Brende flere smakebiter på hvordan det er å leve med Hamas-rakettene. Under møter med israelske politikere i Tel Aviv gikk flyalarmen, og Brende hadde sekunder på seg til å løpe til et bomberom. Rakettene ble skutt ned av det israelske rakettskjoldet i skyene over storbyen, og ingen ble skadet.

- Vi snakket sammen før flyalarmen gikk, så stod vi i bomberommet, og så fortsatte samtalene etterpå, sier Brende.

Etter samtaler med israelske ledere, som inkluderte utenriksminister Avigdor Lieberman i Ashkelon, en by nord for Gaza-stripen som hyppig blir angrepet med raketter, kjørte Brende til Ramallah for samtaler med palestinske ledere.

- Israel har rett til å forsvare seg, og hvis Hamas bare slutter å angripe Israel med raketter, vil ikke Israel angripe Gaza, sier utenriksminsteren til Dagsavisen.

- Men over 200 mennesker er blitt drept i Gaza, og over 1600 såret, og dette er fullstendig uakseptabelt.