Verden

Brende nekter å gi opp

Forholdet mellom Israel og Palestina er på et bunnpunkt når utenriksminister Børge Brende besøker Midtøsten.

Bilde 1 av 2

JERUSALEM (Dagsavisen) Etter en usedvanlig lang samtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem var ikke Brende optimistisk. Men han vil ikke gi opp.

– Jeg gjorde det klart for Netanyahu at Israel nå må ta initiativ til å gjenoppta den politiske dialogen. Alt må baseres på en framforhandlet løsning med to stater og grenser langs linjene fra 1967, sier Brende til Dagsavisen.

Brende er den første utenlandske lederen som besøker Israel etter at Netanyahu i forrige uke dannet sin nye høyrekoalisjon. Etter Brende var EUs toppdiplomat Federica Mogherini ventet til regionen.

LES OGSÅ: Brende med klar oppfordring til Netanyahu

Pessimistenes beite

Optimisme finnes knapt på noen sider. Etter at Netanyahu ble gjenvalgt i mars, har mye av luften gått ut av fredsprosessen.

Lørdag sa USAs president Barack Obama at en fred mellom israelerne og palestinerne vil være «nesten umulig» det kommende året. Han pekte på problemene på hver side, at den israelske regjeringen inkluderer politikere som er mot en tostatsløsning, og at palestinerne fremdeles er politisk splittet mellom Vestbredden og Gaza.

Utenriksminister Brende deltok i går på åpningen av Rafat pikeskole i Ramallah, og tilbrakte lang tid i samtaler med flere palestinske ledere, fra sjefforhandler Saeb Erekat til tidligere statsminister Salam Fayyad. I går kveld skulle han møte president Mahmoud Abbas.

Et av Netanyahus argumenter mot en palestinsk stat er at en framtidig israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden gir ekstremistene i Den islamske staten (IS) en reell mulighet til å etablere seg 20 kilometer fra Tel Aviv.

Men Midtøstens omveltninger skaper også diplomatisk åpning. For første gang siden Israel ble opprettet i 1948, ser en tegn til at avgjørende arabiske stater, som Saudi-Arabia, ikke lenger ser på Israel, men heller Iran som den største fienden. I går ga saudiarabiske Anwar Eshki, lederen Middle East Centre for Strategic and Legal Studies, et eksklusivt intervju til den israelske avisen Yedioth Aharonot. For få år siden ville et slikt intervju være utenkelig.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Fredssignal

– Nå som Netanyahu har dannet regjering, ber jeg ham si ja til det saudiske fredsinitiativet, sa Eshki.

Det handler om at Israel trekker seg ut av alle okkuperte områder mot at alle arabiske land inngår fredsavtaler med Israel.

Men verken israelerne eller palestinerne er i fredshumør. Netanyahus regjering inkluderer en utdanningsminister og en justisminister som begge er beryktede for sine hatefulle utsagn mot palestinerne. I Palestina driver selv aviser under Abbas' kontroll stygge hatkampanjer mot Israel. Brende ber begge sider bidra til å dempe konfliktnivået,

– Det er hatefulle uttrykk på begge sider, og det vil ikke bli fred før dette stopper, sa han.

Helt siden Oslo-prosessen i 1992 har Norge hatt en rolle i forhandlingene.

– Når det gjelder en anerkjennelse av Palestina har Norges holdning vært at vi kommer med en anerkjennelse når det foreligger et framforhandlet resultat. Men vi leder også giverlandsgruppen. Og hvis vi ikke har en dialog med begge kan vi ikke spille denne rollen, sier Brende.

Mer fra Dagsavisen