Innenriks

Brende med klar oppfordring til Netanyahu

Utenriksminister Børge Brende (H) håper valget i Israel vil resultere i en bredt sammensatt koalisjonsregjering som er villig til å gjenoppta forhandlingene om en palestinsk stat.

Av Nils-Inge Kruhaug

– Det hviler et stort ansvar på Benjamin Netanyahus skuldre nå, sier Brende til NTB.

Netanyahus høyreparti Likud gikk seirende ut av tirsdagens valg, men er langt unna et styringsdyktig flertall i nasjonalforsamlingen.

– Mot alle odds: En stor seier for Likud, sa en gledestrålende Netanyahu i en tale til sine tilhengere etter at seieren var klar.

– Nå må vi etablere en sterk og stabil regjering, sa statsministeren videre.

Under valgkampen har han satset sterkt på å overbevise velgerne om at han er den eneste som kan beskytte Israel mot den iranske atomtrusselen.

– Vi vet av erfaring at det tar tid å forme en koalisjon i Israel. Nå gjenstår det å se om dette blir en koalisjon av Likud og andre sentrum-høyre-partier, eller om presidenten vil oppfordre Netanyahu til å forme en mye bredere koalisjon som også inkluderer Sionistunionen med Herzog og Livni, sier Brende.

– Ingen palestinsk stat

For opposisjonen, som før valget ledet på flere meningsmålinger, er nederlaget tungt.

– Dette er en vanskelig morgen for oss og for dem som tror på vår vei. Vi vil kjempe i Knesset for verdiene vi tror på, heter det i en uttalelse fra de to frontfigurene i Sionistunionen, arbeiderpartileder Yitzhak Herzog og tidligere justisminister Tzipi Livni.

Først onsdag morgen innrømmet Herzog nederlaget og gratulerte Netanyahu. Da var 99,5 prosent av stemmene talt, og Likud lå an til å få 29 eller 30 av Knessets 120 representanter. Sionistunionen hadde sikret seg 24.

Netanyahu slo under innspurten av valgkampens fast at det ikke vil komme noen palestinsk stat så lenge han sitter med makten i landet.

Brende håper Netanyahu ender opp med koalisjonspartnere som kan få ham på andre tanker.

– Det er helt avgjørende for hele regionen at Netanyahu i løpet av de kommende ukene gjør det klart at han vil jobbe for å gjenoppta forhandlingene om en tostatsløsning, sier Brende.

Stans i utvidelsen av de ulovlige bosetningene på Vestbredden er også en forutsetning for å få fredsprosessen i gang igjen, understreker han.

– Man kan ikke forvente tostatsforhandlinger samtidig som Israel fortsetter med massiv utbygging i bosetningene. Abbas vil ikke ha noe mandat fra det palestinske folk til det, sier Brende.

Ført bak lyset?

Brende hadde tidligere i år selv en lengre samtale med Netanyahu, der den israelske statsministeren forsikret om at han fortsatt er tilhenger av en palestinsk stat.

– Hvem er det han fører bak lyset, deg eller israelske velgere?

– Det kan falle mange uttalelser i valgkampens hete, men når det nå skal forhandles om en koalisjon, er det likevel mulig å skape grunnlag for kompromisser som også innebærer at man kan gjenoppta forhandlingene, sier Brende.

– Så jeg har ikke gitt opp håpet om at man kan få en israelsk regjering som igjen vil jobbe for en tostatsløsning, men det er ikke tvil om at dette sitter lenger inne nå enn tidligere, medgir han.

Må frigi skattepenger

For palestinerne tikker klokka nå raskt, og konsekvensene kan bli svært alvorlige dersom ikke Israel snarest frigir over 1 milliard kroner i skatter og avgifter som er innkrevd på vegne av palestinske selvstyremyndigheter.

Netanyahu-regjeringen holder pengene tilbake i protest mot at Palestina har søkt om medlemskap i Den internasjonale straffedomstolen (ICC). 1. april er medlemskapet et faktum, og israelske ledere og militære risikerer da å bli stilt til ansvar for krigsforbrytelser begått i de okkuperte områdene.

Palestinske myndigheter beklager Likuds seier og varsler at prosessen med å få Israel stilt for ICC skal trappes opp.

– Det er nå klart at det israelske samfunnet ønsker å begrave fredsprosessen, begrave tostatsløsningen og fortsette med diktater og bosetninger, sier palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat.

Frykter sammenbrudd

Brende hadde for få dager siden en samtale med palestinernes president Mahmoud Abbas, som understreket alvoret i situasjonen.

– Det er helt avgjørende at Netanyahu frigir de palestinske skattepengene, ellers vil de palestinske selvstyremyndighetene i Ramallah få så store problemer at økonomien kan bryte helt sammen, sier Brende.

Selvstyremyndighetene har alt måttet kutte i lønnsutbetalingene, konstaterer han.

– Kassa i Ramallah er nå bortimot tom. Dersom ikke skattepengene frigis, vurderer Abbas å avslutte sikkerhetssamarbeidet med Israel på Vestbredden. Det vil kunne få alvorlige konsekvenser, både for palestinerne og israelerne, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen