Verden

Brende: Ingen illusjoner om Russlands mål

UKRAINA: Det gjenstår å se hva Russlands planer er, sier utenriksminister Børge Brende om meldingene om russisk tilbaketrekking fra grensen mot Ukraina.

– Tilsynelatende trekkes det nå soldater bort fra den ukrainske grensen. Så gjenstår det å se om dette er starten på en politisk dialog for å roe situasjon med Ukraina, eller om det bare er et taktisk tilbakeskritt, sier Brende (H) til NTB i Brussel.

Situasjonen i Ukraina og sikkerheten i Europa var dominerende temaer på utenriksministermøtet Brende deltok på i NATO tirsdag.

Europeiske ledere har fryktet at omfattende russisk styrkeoppbygging ved den ukrainske grensen kunne bety planer om flere militæraksjoner.

De siste dagene har det kommet meldinger fra Ukraina om at noen russiske soldater er trukket bort fra grenseområdet. Men NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen kunne tirsdag ikke bekrefte en tilbaketrekking.

– Jeg tror ikke vi skal ha noen illusjoner om Russlands mål når det gjelder Ukraina, de ønsker et regime i Kiev som er russlandvennlig. Det som er viktig for oss, er at det er det ukrainske folk som får bestemme hvem som skal styre landet, og ikke land utenfor Ukraina, understreker Brende.

Uakseptabelt

Ifølge utenriksministeren har det vært 20.000– 40.000 russiske soldater ved den ukrainske grensen. «Uhørt og uakseptabelt», sier Brende.

Tysklands statsminister Angela Merkel mener det fortsatt er altfor mange russiske soldater i området og vil ha større tilbaketrekking.

– Jeg fortsetter å be Russland om å trekke soldatene tilbake og leve opp til sine internasjonale forpliktelser, sier Fogh.

Undergraver partnerskap

NATO-sjefen sier at Russland har undergravet prinsippene som partnerskapet mellom forsvarsalliansen og Moskva er bygget på, og at forholdet dermed ikke lenger kan fungere 'som normalt'.

NATO-ministrene diskuterer nå sterkere støtte til medlemslandene i øst som føler presset fra Russland.

– Vi understreker NATO-solidaritet i den vanskeligste tiden vi har erfart etter den kalde krigen, sier Brende.

– Vi stiller opp for våre NATO-venner, understreker han og sier at eventuell norsk støtte vil skje i alliansens regi.

Avskrekking

– Forsvar starter med avskrekking. Og vi vil ta skrittene som er nødvendige for å gjøre det klart for verden at ingen trussel mot NATO-land vil lykkes, sier Fogh.

NATOs øverstkommanderende i Europa, amerikanske Philip Breedlove, jobber for øyeblikket med planene for hvordan NATOs tilstedeværelse kan bli tydeligere uten at det fører til en ytterligere opptrapping i spenningen.

Polen er blant landene som ønsker større og raskere NATO-nærvær.

Flypatruljer

NATO-land har allerede trappet opp innsatsen i medlemslandene i Baltikum gjennom en ordning for flypatruljering i de tre landene. Det blir trolig også aktuelt med flere øvelser når alliansen nå kjenner behov for å demonstrere samholdet.

Ministrene fra de 28 NATO-landene skulle tirsdag også møte sin ukrainske kollega i Brussel for å diskutere et tettere samarbeid med det som er et partnerland for alliansen.

Russland advarer imidlertid Ukraina mot tettere integrasjon med NATO og sier det vil få konsekvenser. (NTB)

Mer fra Dagsavisen