Verden

Brasils president ber folk slutte å håndtere pandemien som «sopere»

Brasils president Jair Bolsonaro sa tirsdag at landets befolkning må slutte å behandle koronapandemien som «sopere». Før eller siden dør alle, sa han.

– Alt folk snakker om nå for tiden, er pandemien. Vi må slutte med det, sa Bolsonaro i en tale som skulle handle om turisme tirsdag.

– Jeg beklager dødsfallene. Det gjør jeg virkelig. Men vi kommer alle til å dø en dag. Det er ikke vits i å slippe unna realiteten. Vi må slutte med å være et land av sopere. Vi må møte det og kjempe. Jeg hater dette soper-greiene, sa presidenten.

Les også: Trump kjemper mot gjeld, søksmål og etterforskning

– En oppblåst presidentkandidat

I samme tale kritiserte han også Joe Biden. Bolsonaro, som er en sterk tilhenger av president Donald Trump, har, i likhet med Vladimir Putin, Xi Jinping og Kim Jong-un, ikke gratulert Biden etter valget.

– Nylig sto en oppblåst presidentkandidat fram og sa at hvis jeg ikke slukker brannene i Amazonas, kommer han til å innføre handelssanksjoner mot Brasil, sa Bolsonaro.

– Hvordan har man tenkt å håndtere det? Diplomati alene virker ikke. Man må ha krutt. Man trenger ikke bruke det. Men de må vite at man har det, sa Bolsonaro.

Les også: Biden om at Trump klamrer seg til makten: – Jeg synes det er pinlig

– Over 160.000 koronadøde

Kritikken lot ikke vente på seg.

– Mellom «krutt» og «sopere» har vi over 160.000 koronadøde i landet, skrev Rodrigo Maia, leder i nasjonalforsamlingens underhus, på Twitter.

Bolsonaro har tidligere fordømt det han kaller hysteri rundt covid-19 og sammenlignet koronaviruset med en liten influensa. Brasilianernes immunsystem er så sterkt at de kunne ha svømt i kloakk uten å bli syke, har han sagt.

I sommer ble Bolsonaro selv smittet.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen