I dag legger Francois Hollande fram sitt første budsjett som president.

Bråk om millionærskatt

Skyhøy skatt for de rike er en del av ­president François Hollandes oppskrift på å rette opp økonomien. Et feilgrep, mener flere rike.

I dag legger François Hollande fram budsjettet som han mener skal få Frankrikes økonomi på rett kjøl. Men krisen har allerede begynt å tære på godviljen han hadde da han ble valgt som president for drøye fire måneder siden: Oppslutningen rundt Hollande har dalt med 11 prosentpoeng bare den siste måneden, viste en IFOP-måling denne uka. Nå er 43 prosent fornøyd med Hollande.

 

- Skremmer vekk folk

Budsjettet som legges fram i dag blir det viktigste signalet så langt om hvilke konkrete grep Hollande vil gjøre med økonomien. Men flere tiltak er allerede varslet: Hollande vil innføre skatt på 75 prosent for dem som tjener mer enn en million euro eller 7,4 millioner norske kroner årlig, og 45 prosent for dem med lønn over 150.000 euro som tilsvarer en lønn i norske kroner på 1,1 million kroner.

Tiltaket er populært blant mange franskmenn, men flere toppledere reagerer. Sist ute var toppsjefen for det kjente kosmetikkselskapet L´Oreal, som denne uka advarte mot økningen.

- Dersom det blir slike nye skatteregler, vil det være veldig, veldig vanskelig å tiltrekke talenter for å arbeide i Frankrike, nesten umulig, sa administrerende direktør Jean-Paul Agon til Financial Times.

Han har selv tidligere sammen med 15 andre velstående næringslivsledere tilbudt seg å betale mer skatt, men mener 75 prosent blir i meste laget.

Også sjefen for designerhuset Moët Hennessy Louis Vuitton skapte overskrifter tidligere denne måneden, da han sa han ville søke om belgisk statsborgerskap. Bernard Arnault, som er Frankrikes mest velstående mann og en venn av tidligere president Nicolas Sarkozy, har sagt at det ikke har noe med skattepolitikken å gjøre, og at han fortsatt vil betale skatt til Frankrike. Men tidligere uttalelser om skatter i Frankrike har likevel ført til at mange likevel har trukket hans motiver i tvil.

 

Vil flytte

Uansett grunn har beslutningen har uansett vekket reaksjoner blant folk - blant annet Hollande selv - som ikke mener Arnault viser nok patriotisme i en vanskelig tid.

Dessuten vil er flere velstående på vei ut av landet. Skatteadvokat Jean-Philippe Delsol, som også er medlem av tankesmia IREF, sier han allerede har fått langt flere henvendelser enn i fjor fra folk som ønsker å flytte ut av landet på grunn av skatt.

- Bare de første fire månedene i år hadde vi 15 klienter som drar eller ønsker å dra fra Frankrike, sier Delsol til The Guardian.

President Hollande varslet allerede i valgkampen i vår de kontroversielle skatteøkningene for høytlønnede. Han har også varslet økning av eiendomsskatten for de som har eiendom verdt over 1,3 millioner euro. Til sammen 20 milliarder euro ekstra skal den franske staten skaffe seg gjennom diverse skatteøkninger hos både privatpersoner og bedrifter, mens ti milliarder euro skal spares gjennom innstramminger, ifølge en plan lagt fram tidligere denne måneden.

Økningen for de med over en million i lønn gjelder såpass få personer at det først og fremst anses som symbolpolitikk, men økningen for dem med over 150.000 euro i lønn vil monne langt mer. Hollande står fast på at endringene vil bli gjennomført.

- Det vil ikke bli noen unntak. Alle må gjøre en innsats og bidra med sin andel. Vi må alle være patrioter, sa Hollande tidligere denne måneden.

Skatten på 75 prosent er ventet innført neste år.

 

Tre millioner uten jobb

Samtidig er det ennå ingen tegn vesentlig forbedring i fransk økonomi. Denne uka kom bekreftelsen på at antall arbeidsledige har nådd tre millioner, et tall man ikke er vært i nærheten av siden 1999. Det er en tendens Hollande ikke har hatt forutsetninger for å snu på så kort tid.

- De dukket ikke bare opp de fire siste månedene, påpeker Hollande selv.

Men tallet viser hvilken jobb som venter den sosialistiske presidenten i perioden som kommer. Å få arbeidsledigheten ned har vært mål nummer en for Hollande, og han har blant annet lovet å skaffe 150.000 nye arbeidsplasser i staten. Regjeringen har regnet med en vekst på 0.3 prosent i år.

Hollande selv sier det er resultatene ved slutten av presidentperioden som teller.

- Jeg vil bli vurdert på resultatene, og det kommer til å ta tid, sier Hollande.

asne.gullikstad@dagsavisen.no