Bosnia må fjerne kirke som er ulovlig oppført på muslimsk jord

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg pålegger Bosnia å fjerne en serbisk ortodoks kirke som er bygget ulovlig på en muslimsk enkes eiendom.

Som følge av borgerkrigen i Bosnia fra 1992 til 1995 ble muslimske Fata Orlovic og hennes familie tvunget på flukt fra hjemmet i landsbyen Konjevic Polje øst i Bosnia.

Siden 2000 har kvinnen og 13 andre familiemedlemmer kjempet i flere rettsinstanser for å få fjernet en serbisk ortodoks kirke som ble bygget på eiendommen kort tid etter at de var blitt drevet på flukt.

Nå har Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg gitt familien medhold i at kirken er ulovlig oppført og at den derfor må fjernes.

Domstolen har gitt Bosnia tre måneder på å fjerne kirken, samt tilkjent Orlovic 5.000 euro i oppreisning.

I en uttalelse til den bosniske avisen Faktor sier enken at hun er svært takknemlig for alle som har støttet henne i løpet av den nesten 20 år lange kampen.

– I dag er jeg født på ny, sier Fata Orlovic til avisen.

Landsbyen Konjevic Polje ligger i nærheten av Srebrenica hvor nesten 8.000 muslimske menn og gutter, inkludert Orlovics ektemann, ble drept av serbiske styrker i en massakre i juli 1995. (NTB)