Boris Johnson vil holde nyvalg 12. desember

Storbritannia-ekspert mener timingen er god for at statsminister Boris Johnson på mandag vil legge frem forslag om å holde nyvalg 12. desember.

Det er tredje gang Johnson forsøker å få til et nyvalg. De to andre gangene har han ikke fått flertall for det i Parlamentet.

Johnson sier at datoen gir de folkevalgte muligheten til å gå nøye gjennom brexitavtalen som er kommet på plass. Ifølge planen hans skal Parlamentet da være i virksomhet fram til 6. november, og deretter begynner valgkampen.

Det går fram av et brev statsministeren har skrevet til Labour-leder Jeremy Corbyn, som ble lagt ut på Twitter torsdag.

Taktikk

– I stedet for å være tålmodig og vente mener han det er taktisk klokt å gå til folket nå. Han har sin avtale med EU, sier Stuart Ward, som er professor i britisk historie og leder for Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet.

Et nyvalg forutsetter støtte fra to tredeler av representantene i Underhuset.

Opposisjonspartiet Labour ønsker også i prinsippet et nyvalg, men partiet har så langt vært uenig med De konservative om når det bør skje. Johnsons regjering har ikke noe flertall i forsamlingen, og har vært avhengige av støtte fra det nordirske unionistpartiet DUP for å få saker gjennom.

Etter at flere konservative representanter enten har meldt overgang til Liberaldemokratene eller blitt ekskludert, er støtte fra DUP heller ikke nok for regjeringen, og situasjonen er fastlåst.

– Vanskelig situasjon

Labour-leder Jeremy Corbyn sa torsdag at partiet ikke vil støtte nyvalg med mindre muligheten for en brexit uten avtale er utelukket. Johnsons forslag om nyvalg stiller Corbyn i en vanskelig situasjon, mener Stuart Ward.

– Labour har hele veien vært svært splittet om brexit – om hvorvidt de skal opponere mot enhver brexitavtale, støtte en ny folkeavstemning og om de skal støtte et nyvalg, sier professoren.

– Boris Johnson vet at opposisjonen i lengden ikke kan fortsette å si nei til at det avholdes valg. Som opposisjon bør man være interessert i å velte den sittende regjeringen, sier han.

Venter på svar

Ward erkjenner imidlertid at det kan bli vanskelig for Johnson å få med seg Labour på ideen om et nyvalg.

– Men jeg kan godt bli overrasket. Det er ikke det riktige tidspunktet for Labour. De vil mye heller vente til brexitavtalen er gått gjennom og konsekvensene av den begynner å merkes, sier han.

Han mener også at situasjonen kan bli pinlig for Corbyn.

– Jo flere ganger han takker nei, jo mer ser det ut som han er redd for å tape, sier Ward.

Parlamentet ga tirsdag sitt første ja til skilsmisseavtalen Boris Johnsons regjering har forhandlet fram med EU. Johnsons ambisiøse tidsplan for å få det nødvendige lovverket på plass innen den planlagte brexit-datoen 31. oktober sa de folkevalgte imidlertid nei til.

Den britiske regjeringen har motvillig bedt EU om nok en utsettelse av brexit. EU har ennå ikke svart, men Unionen skal være villig til å gi britene mer tid. Hvor mye, er imidlertid uklart.

(©NTB)