Boris Johnson har fått statsministeroppdraget av dronning Elizabeth

Boris Johnson ankom Buckingham Palace som nyslått partileder og forlot slottet med oppdrag fra dronning Elizabeth om å danne ny regjering for kongedømmet.

Klimademonstranter hadde samlet seg foran slottet før Johnson ankom for å møte dronningen og formelt få i oppdrag å danne regjering etter at Theresa May leverte inn sin avskjedssøknad tidligere på dagen. Protesten kunne ikke hindre ham, men Johnson ble noe forsinket da han måtte kjøre rundt demonstrantene.

Fra slottet til nummer 10

Kort tid senere, ved 15.45-tiden, kom Alexander Boris de Pfeffel Johnson, som er hans fulle navn, ut fra slottet med regjeringsoppdraget i lommen.

Derfra gikk ferden videre i statsministerbilen til hans nye offisielle residens, Downing Street nummer 10. Johnson er for øvrig den 14. statsministeren i løpet av den 93 år gamle dronningens regjeringstid. Den første var Winston Churchill.

Møtet med dronningen var i praksis bare en formalitet etter at to tredeler av medlemmene i partiet hadde valgt Johnson som ny leder for De konservative etter Theresa May. Som han selv sa i takketalen tirsdag, er det nå arbeidet begynner. I løpet av litt over tre måneder må Johnson vise om han klarer å forhandle fram en bedre skilsmisseavtale med EU eller om han vil gjøre alvor av å ta Storbritannia ut av unionen uten en avtale – en såkalt hard brexit. I kampen om ledervervet gjorde Johnson det klart at han akter å ta britene ut av EU når fristen går ut 31. oktober, med eller uten en avtale.

Ny regjering

Men før han for alvor kan ta fatt på statsministergjerningen, skal han sette sammen en ny regjering. En rekke statsråder og statssekretærer har allerede forlatt regjeringen og har sagt at de ikke ønsker å være med videre med Boris Johnson ved roret.

Finansminister Philip Hammond, justisminister David Gauke og utviklingsminister Rory Stewart hadde varslet sin avgang på forhånd og leverte inn sine avskjedssøknader onsdag. Også David Lidington, som har vært minister ved statsministerens kontor og i praksis har vært Mays nestkommanderende, trakk seg onsdag, men han hadde ikke sagt fra på forhånd.

Statssekretær Alan Duncan i utenriksdepartementet og hans kollega Anne Milton i utdanningsdepartementet ville ikke vente til Johnson ble bekreftet som ny partileder og trakk seg allerede før resultatet ble klart tirsdag.