Verden

Boris Johnson gjør seg klar til å styre Storbritannia

Han har vært «den neste statsministeren» i årevis, og nå styrer han endelig mot Downing Street. Hvorfor er Boris Johnson både elsket og fryktet?

– Jeg må fortelle dere, mine venner – dere som har ventet tillitsfullt på punchlinen i denne talen – at etter å ha rådført meg med kolleger og med tanke på omstendighetene i parlamentet, har jeg konkludert at den personen ikke kan bli meg.

Det var juni 2016, og en av de mest dramatiske dagene i Det konservative partiets historie. Boris Johnson hadde akkurat sagt at han likevel ikke ville stille som kandidat til å bli partileder og dermed statsminister. Det var bare timer før fristen, og tilhengere hadde hatt store forventninger. De var rasende – men ikke på Boris.

Les også: Da Boris Johnson ble dolket i ryggen av partifellen

Tilbake

Partifellen Michael Gove, som så langt hadde støttet Johnson, favoritten til å ta over etter David Cameron, hadde bare timer før annonsert at han ikke hadde tro på Johnson, og i stedet ville stille selv.

«Den mest spektakulære politisk henrettelsen på en generasjon», skrev den konservative avisen The Telegraph.

Med ett var lederkampen snudd. Mannen mange tippet som den neste statsministeren var ute av dansen. Den som endte opp som vinner var Theresa May.

Nå, derimot: «BoJo» er tilbake.

Tom plass

Alle forventer at Boris Johnson, som fyller 55 år onsdag, går seirende ut av lederkampen som nå pågår i Det konservative partiet. 77 prosent av partimedlemmer mener han ville gjort en god jobb som leder, viser en undersøkelse fra Britain Elects. Den neste på listen er Dominic Raab på 68 prosent. Boris Johnson vant soleklart første runde i avstemningene i lederkampen blant partiets parlamentsmedlemmer, som er i gang igjen denne uka. Spørsmålet er hvem av motstanderne som står igjen mot Johnson i sluttspurten.

Favorittstempelet har fått Johnson til å benytte seg av følgende strategi: Sitte rolig i båten og unngå enhver situasjon som kan ødelegge sjansene. Inntil BBCs lederdebatt tirsdag kveld, der Johnson er ventet å delta, har han i stor grad holdt seg utenfor rampelyset de siste ukene. I lederdebatten på Channel 4 søndag var han elefanten i rommet, der en tom plass sto symbolsk oppstilt i tillegg til de fem som da var igjen i racet; Michael Gove, Dominic Raab, Sajid Javid, Rory Stewart og Jeremy Hunt.

This combination photo made up of file photos, shows the remaining six contenders in the Conservative Party leadership race Friday June 14, 2019. Top from left: Michael Gove, Dominic Raab, Jeremy Hunt, and bottom from left: Sajid Javid, Boris Johnson, Rory Stewart.  Conservative Party legislators will hold more elimination votes next week, with the final two contenders put to a vote of 160,000 Conservative Party members nationwide and the winner will become Conservative leader and prime minister. (AP FILE Photo)

Michael Gove, Dominic Raab, Jeremy Hunt, Sajid Javid, Boris Johnson og Rory Stewart sto igjen før avstemningen tirsdag. Foto: NTB scanpix

– Hvis Boris’ team ikke lar ham diskutere med fem relativt vennlige kolleger, hvordan skal han da håndtere 27 EU-land, sa Jeremy Hunt.

Nettopp det er det store spørsmålet dersom Boris Johnson blir partileder og statsminister: Hva skjer med brexit?

Les også: Han kan ta Storbritannia "utfor stupet"

Seiret

Johnson er nemlig blitt brexit-generalen framfor noen i Det konservative partiet. Han sto på «leave»-siden i folkeavstemningen i 2016, og har vært en talsmann for en «hard brexit» etter at «leave» vant.

Men han har ikke alltid vært klart på den siden. Det var bare få måneder før folkeavstemningen i 2016 at han offisielt landet på hvilken side han ville fronte. At nettopp Boris Johnson valgte «leave» ble ansett som viktig for kampanjen for å gå ut av EU, og dessuten som et slag mot daværende statsminister David Cameron, som var på pro-EU-siden.

X-faktor

Men mange mente det også var en annen faktor med i beregningen hans: Det ville styrke hans egne lederambisjoner dersom den siden da vant. «Boris vil gjøre det som er i Boris’ interesse», sa en partifelle nylig.

Dette er også kjernen i grunnen til at Johnson er så omstridt. Kritikerne mener han bare er i gamet for sin egen del, og ikke egentlig har ekte visjoner, samvittighet og statsmannsegenskaper til å være statsminister. Han er en sleivkjefta og uvøren spilloppmaker, på godfot med Donald Trump og en løs kanon på dekk.

Samtidig mener tilhengerne at han har en X-faktor ved seg, at han er den som best representerer brexit-grasrota og har «guts» nok til faktisk å ta landet ut av EU – uansett hvordan det skjer.

Etter at Theresa May har mislykkes i å få til brexit gjennom å framforhandle en avtale med EU som ikke har fått flertall i parlamentet, ser mange i partiet seg om etter en som skiller seg fra May både i stil, strategi og innhold. Og det gjør definitivt Boris Johnson.

Les også: Én har brukt kokain, én er britenes Trump - alle vi ha den umulige jobben

Fikk sparken

Bakgrunnen til Boris Johnson er typisk konservativ: Født av velstående foreldre, utdannet ved eliteskolen Eton og universitetet i Oxford. Han begynte å jobbe som journalist, men ble sparket i The Times etter å ha skrevet et falskt sitat. Siden var han Brussel-korrespondent for The Daily Telegraph, og bidro med euroskeptiske artikler derfra.

Et ordentlig kjent navn og popularitet fikk han først på alvor som London-ordfører fra 2008 til 2016. I dag er han parlamentsmedlem, noe han også var før han ble ordfører.

Mange trodde han var ute av politikken etter å ha blitt dolket i ryggen og deretter droppet lederkampen i 2016. Men Theresa May utnevnte Johnson som utenriksminister, selv om han ikke akkurat var kjent for sine diplomatiske evner. Dermed var Boris Johnson på den politiske scenen igjen.

No deal

Mest uro skapte han imidlertid i egne rekker. Johnson sto for en hardere linje i brexit enn May, og i fjor sommer ble konflikten rundt brexit for stor. Johnson trakk seg fra regjeringen i protest mot Mays strategi, som han mente var altfor svak og la seg altfor nær EU.

Johnson vil ha et klart brudd med EU. Han har ikke utelukket at han vil tvinge gjennom en brexit uten en avtale, en såkalt «no deal»-brexit, dersom det ikke er mulig å forhandle fram den type brexit han ønsker. Han har ikke utelukket at han kan komme til å suspendere parlamentet for å gjøre dette, siden flertallet i parlamentet er imot en «no deal».

Hva gjør han?

Utsiktene for dette skremmer de fleste politiske motstandere, og også toryer som ikke vil ut av EU eller ønsker en «mykere» brexit. Det er derfor et åpent spørsmål hva som vil skje dersom Boris Johnson i slutten av juli tar over som statsminister, bare tre måneder før landet skal ut av EU 31. oktober.

Johnson blir nå anklaget for å gi motstridende signaler til de ulike fløyene om hva han vil gjøre, for å sikre seg deres stemmer, skriver The Guardian. Mens han overfor brexit-tilhengerne sier han vil stå for en hard linje, har han sagt til de mer moderate at det er svært lite trolig at det blir en «no deal»-brexit med ham som statsminister, skriver avisen.

Johnson har allerede fått noen av dem som har falt ut av lederracet til å støtte ham. Blant annet har Matt Hancock, som trakk seg som kandidat for få dager siden og som har sagt at en «no deal»-brexit ikke er aktuelt, nå sagt at han støtter ham.

Mange driver posisjonering i håp om å få en plass i regjeringen. Men mange ønsker nok også å være på innsiden for å forsøke å hindre Boris i å gå for langt til høyre, skriver BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg.

Spørsmålet er dessuten om Johnson vil be om et nyvalg dersom han blir statsminister. For øyeblikket kan alt skje rundt brexit, særlig om det blir Johnson som skal lede landet.

Det eneste som virker svært sannsynlig er at Storbritannias neste statsminister heter Boris Johnson – men etter de siste tre årene i politikken vet britene bedre enn de fleste at overraskelser kan skje.

Sagt av Boris Johnson:

For full av narkotika, fedme, undermålere og Labour-representanter.

Om byen Portsmouth (2007)

Vi har tredd en selvmordsvest over grunnloven og gitt utløserknappen til Brussel.

Om brexit-planen (2018)

Jeg støtter David Cameron av ren, kynisk egeninteresse.

Om den tidligere partilederen (2005)

De har en briljant visjon om å omgjøre Sirte til det nye Dubai. Det eneste de må gjøre er å kvitte seg med likene på stranda.

Om Libya (2017)

Mine sjanser til å bli statsminister er omtrent like store som sjansen for å finne Elvis på Mars eller at jeg blir reinkarnert som en oliven.

Om statsministersjansene for lenge siden (2008)

Hva mitt syn på dop er? Jeg har glemt hva mitt syn på dop er.

Om narkotika

Les også: Derfor måtte May til slutt gi opp

Mer fra Dagsavisen