Verden

Borgermester truer Chicagos lærere

Etter en ukes lærerstreik har Chicagos borgermester Rahm Emanuel fått nok. Han går rettens vei for å få byens streikende lærere tilbake til klasserommet. Konflikten kan skape problemer for president Barack Obama.

NEW YORK (Dagsavisen): I den første lærerstreiken i Chicago på 25 år, har 26.000 lærere satt ned foten for det de mener er urettferdige lærerevalueringer og manglende jobbsikkerhet. I en uke har 350.000 barn og unge vært uten undervisning, en sjeldenhet i et USA her fagforeninger generelt står svakt. Under 12 prosent av den samlede arbeidsstyrken er fagorganisert.

Da lærerstreiken gikk inn i sin andre uke i går, hadde Rahm Emanuel, Chicagos ordfører og tidligere stabssjef for president Barack Obama, fått nok. Emanuel går nå rettens vei for å tvinge lærerne tilbake til klasserommene.

- Dette var en valgt streik og denne valgte forlengelsen er feil for barna våre, sier Rahm Emanuel om streiken han mener er ulovlig fordi den «setter barns sikkerhet og helse på i fare».

Taus Obama

Konflikten, som er den første siden Chicagos lærere la ned arbeidet i protest i 1987, så ut til å løse seg søndag da fagforeningen CTU anbefalte medlemmene sine å stemme ja til et kompromissforslag. Men flertallet av de rundt 800 stemmeberettigede valgte ikke å stemme over en avtale som de sa de fikk liten tid til å gå gjennom. På grunn av den jødiske nyttårsfeiringen ble neste møte utsatt til i dag.

At Chicagos borgermester nå går rettens vei for å stoppe streiken, er dårlige nyheter for USAs president Barack Obama. Chicago er Obamas hjemby, og fagorganiserte har vært en engasjert og viktig velgergruppe for den demokratiske presidenten. Obama har så langt ikke kommet med noen uttalelse om konflikten i hjembyen. Jo lenger streiken varer, jo vanskeligere blir det for å tie for Obama, som trenger både sin tidligere stabssjef Emanuel og fagforeningenes støtte i presidentvalget om under 50 dager.

En meningsmåling i forrige uke viste at et flertall av Chicagos innbyggere støttet streiken, men nå begynner flere foreldre å bli utålmodige. Dequite Wade, som bor i et av Chicagos fattige nabolag, har sendt sønnen til en kusine 30 kilometer utenfor byen for å holde ham unna gjenger og kriminalitet på dagtid.

- De hadde en hel uke. Nå begynner det å bli for dumt, sier Wade til nyhetsbyrået AP.

Evalueringskonflikt

En av konfliktens kjerneområder er evaluering av lærere, og hvor tungt studentens testresultater skal veie i disse. Ifølge Reuters har Rahm Emanuel frafalt kravet om at lærerlønningene skal følge evalueringsresultatene. Mange lærere stoler ikke på borgermesteren, som har stengt en rekke skoler der elevene har hatt lave resultater på byens evalueringseksamener.

Lærernes fagforening CTU mener resultatene har mer å gjøre med fattigdom og kriminalitet enn med dårlige lærere. Fagforeningen ber om mer investering i skolene i fattige nabolag og at mener stenging av skoler med dårlige resultater ikke er løsningen. De frykter opp til 20 prosent av Chicagos skoler kan bli stengt når streiken tar slutt, noe som vil føre til en mengde oppsigelser. Mange av lærerne som underviser på de fattigste skolene med dårlige resultater er afroamerikanere.

I Dagsavisen lørdag sa Marianne Aasen, leder i Stortingets utdanningskomité, at lærerevalueringer må på plass også i Norge. Hun mener det er for lite kunnskap om lærerprestasjoner i norsk skole og at både elever og lærere bør evalueres. Hun vil likevel ikke se til Chicago.

- Det er på ingen måte snakk om å innføre Chicago-løsninger der lærerne skal ha lønn etter elevenes resultater. Norge skal ikke lære av Chicago, sa Aasen.

Kan inspirere

Chicago er USAs tredje største skoledistrikt, og streiken har fått bred oppmerksomhet i resten av USA. Utdanning har vært et omdiskutert tema i en årrekke, og det er bred enighet om USAs offentlige utdanningssystem ikke er bra nok. Skoler i fattige byområder har lenge slitt med lærerrekruttering og kostnadskutt, og i Chicagos fattige bydeler fullfører bare 60 prosent av studentene videregående skole.

Ifølge Robert Bruno, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Illinois, er lærernes forhandlingsmakt og jobbsikkerhet svekket gjennom store utdanningsreformer de siste tiårene. Etter at republikanerne vant valget i 2010 har offentlige ansatte i flere delstater måttet kjempe for å beholde retten til kollektive forhandlinger, sier Bruno.

- Flere republikanere gikk mer eller mindre til valg på å svekke fagforeningene. Lærerne ser dette som et angrep ikke bare mot lærerstanden, men mot offentlig utdanning, sier Bruno til Dagsavisen.

Han ser ikke bort fra at lærerstreiken i Chicago kan inspirere andre fagorganiserte i USA, hvis lærerne vinner fram med kravene sine.

- Konflikter som dette har ofte gitt historiske øyeblikk for fagforeninger i USA, enten det er fører til ytterligere undertrykking eller inspirasjon, sier Bruno, som mener borgermester Rahm Emanuel har tatt et dramatisk steg ved å gå rettens vei.

- Det blir sett på som en provoserende handling, sier Bruno.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen