- Bombingen er meningsløs og grotesk

GAZA: En av Norges fremste Palestina-venner, Kåre Willoch, setter sin lit til at moderate jøder utenfor Israel vil medvirke til en slutt på okkupasjonen og blokaden av Palestina.

INTERVJUET

Hvem: Kåre Willoch (85)

Hva: Kritiserer Israel for krigføringen på Gazastripen, og for okkupasjonen og blokaden av Palestina.

Kåre Willoch er for tida på ferie i Grimstad, men følger godt med på nyhetene om israelske bomber. Så langt er over 200 palestinere døde, og mer enn 1.400 skadet i rakettangrepene mot Gaza. Willoch reagerer sterkt på det han har sett.

- Det vi har sett den siste halv­annen uka er helt forferdelig. Gaza er et svært tett befolket område, og da blir dette et resultat de som sender bombeflyene mot Gaza må være forberedt på. Det finnes derfor ingen unnskyldning for disse massedrapene av sivile, sier han.

Willoch reagerer blant annet på at nødhjelpsforsyninger har blitt stanset ved Gazas grenser:

- All hindring av livsviktige forsyninger er forferdelig, og særlig ille er det med hindring av forsyninger av medisinsk utstyr som skal berge ofrene etter israelske bomber og raketter, sier han.

 

- God dekning

- Du reagerer på Israels maktbruk. Men har ikke Israel, som selv har blitt angrepet med mer enn 1.200 raketter, rett til å forsvare seg?

- Jo, absolutt. Men retten til å forsvare seg er veldig grei. Israel vet at hvis de gir opp blokaden av Gaza og holder opp med okkupasjonen, vil man få en ordning som fører til en endelig slutt på fiendeskapet mellom palestinere og israelere. Årsaken til uroen er blokaden og okkupasjonen. Og det er der løsningen ligger, sier Willoch.

Willoch ledet fra 1981 en Israel-vennlig regjeringskoalisjon, men hans eget syn på konflikten var allerede den gang i endring. Willoch har gjennom flere år vært blant de skarpeste kritikerne av Israels okkupasjon og bosetning på okkupert land, og har blitt kalt både «rasist» og «jødehater». I 2011 mottok Willoch som den første nordmann en utmerkelse, et såkalt «palestinsk pass», fra det palestinske lederskapet for sitt mangeårige engasjement for deres sak. Willoch har tidligere kalt den norske utenrikspolitikken overfor Israel «en flukt fra virkeligheten».

Willoch har fulgt den siste tidens debatt om NRKs korrespondent Sidsel Wold og dekningen fra Gaza-konflikten. I et intervju med VG sier Wold at store mengder hatmail og hets i sosiale medier på et tidspunkt holdt på å få henne til gi opp og reise hjem.

- Personene bak disse angrepene har ikke argumenter, men de har følelser, og de fyrer løs på folk som forteller sannheten, sier Willoch.

- Kunne NRK likevel ha brakt fram et mer nyansert bilde av konflikten?

- Dekningen til NRK har vært saklig og korrekt. De har brakt fram en del uhyggelige fakta. Og så er det jo dessverre slik at de som misliker disse fakta blir rasende på den som forteller dem, sier Willoch.

 

- Haster med en løsning

Willoch mener at okkupasjonen og ­blokaden vil føre til at unge palestinere radikaliseres, og at radikaliseringen brukes som et påskudd for Israel til å fortsette med den samme politikken. Men han ser også lyspunkter med tanke på en framtidig løsning for fred mellom Israel og Palestina.

- Jeg ser det som et lyspunkt at stadig flere jøder, både i og utenfor Israel, sier fra om at både blokaden og okkupasjonen av palestinsk land strider mot menneskerettighetene, og må avsluttes. Det er mange svært kunnskapsrike og engasjerte grupper av jøder i USA som ser at dette er til skade for israelerne selv. De ser at undertrykkelsespolitikken mot palestinerne ikke kan føre fram. Dette er viktig og interessant, sier han.

 

Norges reaksjoner «greie»

- Hva kan konsekvensene bli i motsatt fall?

- En fortsettelse av den kursen israelerne har valgt de seneste årene, vil være en vei til katastrofe. Den fører til mer hat blant nabolandene og forakt i store deler av verden. Vestens muligheter til å støtte Israels sikkerhet synker etter hvert som vestens posisjon i verden, både militært og økonomisk, synker. Derfor haster det med å få til en endelig fredsløsning som kan gi Israel sikkerhet.

- Hva tenker du nå om det norske presset som har vært ført overfor Israel siden ­konflikten eskalerte?

- Jeg synes den norske utenriks­politikken er god. Børge Brende er en utmerket utenriksminister. Jeg håper og tror at hans evne til å påvirke vil få betydning under Midtøsten-besøket denne uka, sier Willoch.

- Var Norge raske nok med å tydelige kritisere Israel?

- Jeg synes informasjonsnivået i Norge er blitt ganske bra. Man er klar over at dette er et meningsløst, grotesk bombardement av tettbefolkede områder for å få lov å fortsette blokaden.­

- Hva bør Norge gjøre framover?

- Norge bør stadig gjøre det krystall­klart at okkupasjonen av de palestinske områdene og blokaden av Gaza er i strid med menneskerettig­hetene og i strid med folkeretten. Norge bør søke samarbeid med andre europeiske land, nordiske land eller gjennom EU, for å legge et voksende press på Israel som får dem til å se ­virkeligheten i øynene.

eirik.hind.sveen@dagsavisen.no