Bolivia: Kvinne kan overta som midlertidig president

Opposisjonspolitiker Jeanine Añez kan som senatets neste leder i Bolivia bli utpekt til midlertidig president. Hun lover i så fall å utlyse snarlig nyvalg.

Evo Morales, Bolivias president gjennom 14 år, gikk av søndag. Det gjorde også hans visepresident, nasjonalforsamlingens leder i senatet, og nasjonalforsamlingens leder i underhuset. Dermed havnet Bolivia i et maktvakuum, siden det er disse rollene, i denne rekkefølgen, som kan inneha ledervervet.

Añez er nestleder i senatet. Tirsdag skal de folkevalgte møtes for å ta fatt på oppgaven med å velge midlertidig president. Añez kan rykke opp til senatsleder og dermed utpekt til å ivareta presidentvervet. Hun vil i så fall utlyse nyvalg snarlig, sa hun mandag idet hun ankom nasjonalforsamlingen i La Paz.

Les også: Bolivias president Evo Morales går av

Samtidig sendte USAs president Donald Trump ut en uttalelse der han hyllet Morales' avgang. Trump sa at han «applauderer» hærens rolle.

– Disse hendelsene sender et sterkt signal til de ulovlige regimene i Venezuela og Nicaragua om at demokrati og folkeviljen alltid vil seire, sa Trump.

USAs utenriksdepartementet kommenterte også Venezuela, men i et annet lys. Departementet viser til at demonstranter skal ha stormet Venezuelas ambassade i La Paz og oppfordrer dem til å vise hensyn til diplomatiets rolle.

– Vi tar diplomatiske delegasjoners ukrenkelighet svært alvorlig, og vi oppfordrer alle som er involvert i denne hendelsen, eller i enhver annen situasjon tilknyttet uro noe hvor som helst ellers i verden, til å respektere denne ukrenkeligheten, sier en høytstående tjenestemann.

(©NTB)