Verden

Boko Haram-topp pågrepet

RAZZIA: En nigeriansk forretningsmann som mistenkes for ha planlagt bortføringen av over 250 skolejenter i Nigeria, er pågrepet, ifølge militærkilder.

Babui Ya'ari ble pågrepet da nigerianske soldater gjennomførte en razzia mot en etterretningscelle nordøst i landet, opplyser en militærtalsmann tirsdag.

Ifølge en uttalelse fra det nigerianske forsvaret, ledet Ya'ari et av Boko Harams etterretningsnettverk. Han skal ha hjulpet gruppa med å planlegge flere angrep, blant annet drapet på en lokal emir, samt bortføringen av 276 skolejenter i Chibok i april i år. 219 av jentene sitter fortsatt i islamistgruppas fangenskap.

Ifølge det nigerianske militæret brukte Ya'ari sin posisjon i en gruppe som kjempet mot Boko Haram, til å spionerer til fordel for de ytterliggående islamistene.

Også to kvinner som var medlem av etterretningscellen, ble pågrepet. Den ene av dem mistenkes for å ha samordnet pengeutbetalinger til islamistgruppa.

Bombe mot marked

Over 2.000 personer er blitt drept hittil i år i angrep Boko Haram antas å ha stått bak. Senest tirsdag morgen ble minst 15 mennesker drept da en kraftig bilbombe eksploderte på et marked i byen Maiduguri.

Bomben var skjult i en lastebil og eksploderte like ved et travelt marked i byen. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for bombeangrepet, men både Maiduguri og delstaten Borno, som byen ligger i, rammes hyppig av angrep fra islamistgruppa.

Rammer økonomien

For om lag ett år siden innledet det nigerianske militæret en offensiv mot islamistgruppa, men regjeringsstyrkene har så langt ikke klart å slå ned på og stanse gruppas blodige framferd.

Boko Haram ledes av Abubakar Shekau og har siden 2009 kjempet for å få opprettet en islamistisk stat i det muslimskdominerte nordlige Nigeria

Nigeria er Afrikas største økonomi og oljeprodusent. Men opprøret har destabiliserte mye av de nordøstlige delene av landet.

Etter bortføringen av skolejentene fra Chibok, har president Goodluck Jonathan også fått mye kritikk for ikke å ha gjort nok for å forsøke å finne jentene. Samtidig har bortføringen vakt et stort internasjonalt engasjement, blant annet gjennom kampanjen «Bring back our girls».(©NTB)

Mer fra Dagsavisen