Verden

Blodbadet kan koste Kenya dyrt

TERRORAKSJON: Al-Shabaabs angrep på kjøpesenteret Westgate i Nairobi, er definitivt et forsøk på å skade Kenya økonomisk, mener Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen.

- En av de to store industriene i Kenya er turistindustrien. Dette terrorangrepet kan få store ringvirkninger for turistinntektene. I verste fall kan det bli en ny økonomisk nedgangstid for Kenya, sier Hansen til Dagsavisen.

Rammet presidenten

Hansen, som til daglig er førsteamanuensis ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, er også en av Norges fremste kjennere av al-Shabaab. Den somaliske islamistgruppen, med bånd til al-Qaida, har påtatt seg ansvaret for blodbadet i Nairobi.

Minst 59 personer ble drept og om lag 175 skadd i lørdagens angrep på det fem etasjer høye kjøpesenteret, som omtales som Nairobis ledende. Terroristene skal målrettet ha lett etter vestlige personer, men også president Uhuru Kenyattas nevø og nevøens forlovede er blant de drepte.

- Angriperne skal ikke komme unna med sine usle og bestialske handlinger. Vi vil straffe folkene bak raskt og smertefullt, sa Kenyatta under en TV-overført tale i går, ifølge NTB.

Få timer senere stormet kenyanske soldater kjøpesenteret. Kenyansk politi fryktet i går kveld at dødstallene kan bli «langt, langt høyere». Ifølge kenyansk Røde Kors ble ytterligere ni døde funnet i går kveld, mens 40 fortsatt er savnet.

Nordmenn i sikkerhet

Om lag 1.000 personer klarte å rømme fra det mer enn 100.000 kvadratmeter store kjøpesenteret med over 80 butikker, da de 10-15 tungt bevæpnede terroristene slo til.

Mange andre ble sperret inne i kjøpesenteret. 36 av dem skal ha blitt tatt som gisler av terroristene, ifølge al-Shabaab selv.

Blant kundene i kjøpesenteret var det fire nordmenn, mellom dem lærerekteparet Elisabet Elvrum Iversen og Øystein Iversen, som er i Kenya på oppdrag fra Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Da de hørte skyting søkte de tilflukt i et lagerrom.

- Der gjemte de seg sammen med 18 andre personer. Etter noen timer ble de hentet ut av politiet, forteller Rune Mjølhus, stedlig representant for NLM i Nairobi.

Også de to andre nordmennene, Henning Boganes og Roger Hertzenberg, begge misjonærer fra Oslo Kristne Senter, kom velberget fra terrorangrepet. De gjemte seg på to ulike toaletter i til sammen nær seks timer før de kom seg i sikkerhet.

Godt planlagt

Stig Jarle Hansen tror på ingen måte at Westgate kjøpesenter var et tilfeldig valgt mål for terroristene.

- Dette var et bra mål for al-Shabaab etter som Westgate besøkes av mange vestlige personer, også diplomater. Også den kenyanske eliten ferdes der, så her har al-Shabaab truffet der hvor det svir mest, sier Hansen.

Sosiolog Jan M. Haakonsen i Forskningsrådet, er enig med Hansen i at terroren kan koste Kenya dyrt.

- Kenya er et land som er veldig avhengig av turisme, og et dårlig rykte blant turister kan få store økonomiske konsekvenser, sier han til NTB.

I går ettermiddag kunne nyhetsbyrået AFP opplyse at israelske styrker samarbeidet med kenyanerne om å få en slutt på gisseldramaet. Hansen tror dette kan settes i sammenheng med at Westgate har israelske medeiere. Al-Shabaab selv har opplyst at de angrep kjøpesenteret som et svar på Kenyas militære operasjoner i Somalia.

- Det er overraskende at dette kommer nå, for Kenya har jo vært inne i Somalia helt siden 2011, påpeker Hansen.

- Men det kan være at al-Shabaab spiller på at kenyanerne er blitt mer upopulære i Somalia den siste tida. Deres tilstedeværelse der er nå mer kontroversiell enn for to år siden, tilføyer han.

Hansen fulgte utviklingen på gisseldramaet med spenning og uro utover dagen og kvelden i går.

- Al-Shabaab har ikke tradisjon for å ta penger for gisler, og på twittersider som skal være deres, har de opplyst at de ikke er villige til å forhandle.

Like før terroristene slo til i Nairobi lørdag, tapte al-Shabaab et regelrett slag i Somalia. 25 av deres menn ble drept. Nå kan situasjonen i Somalia tilspisse seg, tror Hansen.

- Vi kan ikke utelukke kenyanske hevnaksjoner i Somalia.

Al-Shabaab har gjennomført flere andre aksjoner i Kenya de siste to årene, men sammenlignet med helgens blodbad, har de vært små.

Angrepet på kjøpesenteret er det verste terrorangrepet i Nairobi siden angrepet på den amerikanske ambassaden i 1998.

- Norge fordømmer det brutale terrorangrepet, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Det grufulle angrepet understreker betydningen av at det internasjonale samfunnet står sammen i kampen mot internasjonale terrorisme, tilføyer han.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Over 60 personer er drept og 175 såret.

Blant de drepte er det tre briter, to franskmenn, to canadiere, blant dem en diplomat, en nederlender, en amerikaner, den ghanesiske poeten Kofi Awoonor, president Uhuru Kenyattas nevø og nevøens forlovede.

Den militante somaliske islamistgruppen al-Shabaab har påtatt seg ansvaret.

Bakgrunnen for angrepet er Kenyas militære tilstedeværelse i Somalia.

Kenya har om lag 4.000 soldater i Somalia i en militæroperasjon ledet av Den afrikanske union mot al-Shabaab.

Siden kenyanske styrker rykket inn i Somalia i 2011, har al-Shabaab gjentatte ganger gjennomført rakettangrep mot blant annet kirker og bussholdepasser i Kenya.

Terrorangrepet i Nairobi er det verste siden den amerikanske ambassaden i byen ble sprengt av al-Qaida i 1998. 213 personer ble da drept.

Kilder: BBC News, Utenriksdepartementet og NTB

Nairobi-terroren

Mer fra Dagsavisen