Nicola Sturgeon har blikket festet mot regionalvalget i mai, som vil bli svært viktig. I går talte hun til SNPs landsmøte. FOTO: ANDY BUCHANAN/NTB SCANPIX

Blir stadig større

SNP har firedoblet antall medlemmer på ett år. Nå satser uavhengighetspartiet på brakvalg til våren.

Nicola Sturgeon har blikket fast rettet mot mai neste år når hun i dag nyter eventyrlig suksess med Det skotske nasjonalistpartiet.

Ett år etter folkeavstemningen om selvstendighet har partiet fire ganger så mange medlemmer som da. Uavhengighetspartiet har bare vokst i Skottland, til tross for at flertallet stemte mot uavhengighet fra Storbritannia.

LES OGSÅ: Stormer fram

Vil ha neifolk

I går talte Sturgeon til sine egne under landsmøtet i SNP i Aberdeen. Valget til det skotske parlamentet i mai neste år blir svært viktig for SNP, som ønsker å styrke sin overlegne posisjon ytterligere, og om mulig etter hvert søke en ny folkeavstemning. Nå prøver Sturgeon å overtale folk som stemte nei til uavhengighet til å komme over til SNP.

– Jeg ønsker ikke bare å vinne stemmene fra uavhengighetstilhengere. Jeg vil inspirere folk som stemte nei i fjor til å stemme på SNP også, sa Sturgeon under sin tale.

Sturgeon har ikke utelukket at det kan bli aktuelt med en ny folkeavstemning om uavhengighet for Skottland – men kun dersom det oppstår sterke beviser på at den skotske opinionen har endret seg og det ligger an til et flertall for uavhengighet.

SNP-lederen ønsker nå å tone ned snakket om en ny folkeavstemning.

– I dag setter vi inn høygiret og inntar valgmodus. Hvis Skottland skal være uavhengig – og det vil vi – må vi overtale flere. Vi må bygge videre på vår sak og forsterke våre argumenter. Vi må overbevise dem som vi ikke klarte å overbevise i fjor, sa Sturgeon i sin tale.

Før forrige folkeavstemning ble det understreket at dette var en anledning som ikke ville by seg før om en generasjons tid. Men brakvalget SNP gjorde i det britiske parlamentsvalget i mai i år, har ført til at tanken ikke helt har lagt seg. SNP tok hele 56 av de 59 skotske setene i Underhuset, mens Labour, som i alle år har hatt et solid tak på Skottland i britiske parlamentsvalg, ble totalt utradert.

Og grepet har holdt seg: På siste måling ligger partiet hele 35 prosentpoeng foran Labour, med 56 prosent mot 21 prosent.

LES OGSÅ: Ser fram mot neste slag

Corbyn tar opp kampen

Men SNPs økning handler ikke bare om selvstendighetshungrige skotter. SNP står for en venstreorientert politikk der blant annet motstand mot økonomiske velferdskutt og motstand mot atomvåpenprogrammet er viktige kampsaker – saker mange skotter er opptatt av.

Dette er også saker Labours nye leder Jeremy Corbyn fronter, og Corbyn har lovet å ta opp kampen om de skotske stemmene.

Den nyvalgte lederen har allerede vært i Skottland to ganger etter at han ble valgt i september: Skottland er nødvendig for Labour dersom partiet skal ha sjanse til å gjøre et bra valg neste gang.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!