Ti år gamle Spozhmais historie vekker oppsikt. FOTO: NTB SCANPIX

- Ble behandlet som en slave hjemme

SJOKKERER: Jenta som ble tatt med selvmordsvest i Afghanistan sier hun ble tvunget til å gjøre det, og ble behandlet som en slave hjemme.

Historien om jenta som skulle utføre et selvmordsangrep i Helmand-provinsen i Afghanistan i forrige uke, sjokkerte da den gikk verden rundt. Nå har hun fortalt sin historie til BBC. Jenta hevder hun ble tvunget til å ha på en vest med eksplosiver av sine egne brødre og sin egen far, men nektet å utføre udåden.

 

Uklart

Hennes historie skiller seg fra farens, som i forrige uke sa han egentlig ville ta henne med til en annen del av landet fordi Taliban ville drepe dem begge hvis de ble i landsbyen. Men jenta sier faren var med på det.

- Ja, faren min visste det selvsagt. De var alle med på det sammen, sier hun i intervjuet, og sikter til faren og brødrene hennes.

Jenta, som heter Spozhmai, antas å være rundt 10 år, og ble funnet forrige mandag ved en kontrollpost i Helmand. Hun forteller at hun ble redd da broren slo henne og beordret henne til å ta på en vest med eksplosiver. Han lovte at hun ikke kom til å dø, men at «målene» rundt henne ville dø. Jentas bror skal være en Taliban-kommandant.

Jenta er nå tatt hånd om i provinshovedstaden Lashkar Gah, og en lokal menneskerettighetsorganisasjon arbeider for å finne en omsorgsløsnig for henne.

Faren har bedt henne om å komme tilbake til familien.

- Jeg sa: Nei, jeg vil heller ta livet mitt enn å bli med deg. Det samme vil skje igjen. De har sagt det til meg før: «Hvis du ikke gjør dette nå, vil vi få deg til å gjøre det senere», fortalte jenta til BBC.

På grunn av de motstridende opplysningene er de nøyaktige omstendighetene rundt saken om Spozhmai uklare, men saken har ført til oppmerksomhet om hvor langt ekstremister er villig til å gå for sin sak. Ifølge menneskerettighetsgrupper har Taliban brukt barn tidligere i selvmordsangrep, men sjelden jenter.

 

- Slaveri

Spozhmai selv forteller om en situasjon hjemme som hun beskriver som slaveri. Hun sier hun ble slått, og ikke fikk lov til å lære seg å lese og skrive.

- Jeg gjorde alt, rengjorde hele huset, de behandlet meg dårlig, som om jeg er en slave, sier jenta, som nekter å dra tilbake til familien.

Afghanistans president Hamid Karzai har fordømt Taliban over saken, men Taliban har nektet for at gruppen har noe som helst med planen å gjøre. Helmand-provinsens guvernør har startet etterforskning av saken.

asne.gullikstad@dagsavisen.no