Slik så den første Charlie Hebdo laget av redaksjonens overlevende etter terrorangrepet 7. januar 2015. De overlevende sverget at de ikke vil la seg kneble, tross angrepet som kostet tolv menneskeliv. Her er tegneren Luz sammen med spaltisten Patrick Pelloux. FOTO: PHILIPPE WOJAZEER/REUTERS/NTB SCANPIX

Blandede reaksjoner på Charlie Hebdo

Muslimsk leder i Paris: – Bladet er akseptabelt. Britisk predikant: – En krigshandling.

Satiremagasinets første forside etter terrorangrepet i forrige uke viser en gråtende profet som holder et «Jeg er Charlie»-skilt. Over bildet står teksten «Alt er tilgitt».

Hammad Hammami, som leder en stor moské i Øst-Paris, sier onsdagens Charlie Hebdo ikke krenker profeten Muhammed.

– Vi anser disse karikaturene som akseptable. De krenker ikke profeten, sier Hammami ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi ønsker ikke å helle bensin på bålet nå, utdyper han.

Han får støtte fra Dalil Boubakeur ved den store moskeen i Paris, som ber muslimer om å «unngå store følelsesmessige reaksjoner og respektere ytringsfriheten».

 

Les også: I dag kommer et nytt Charlie Hebdo

 

Hardt ut

Men den kontroversielle britiske muslimske predikanten Anjem Choudary kaller den siste utgaven av Charlie Hebdo «en krigshandling».

– Å tegne Muhammed slik, er et angrep på profetens ære, sier Choudary til The Independent. Han sier en slik «krigshandling» ville ført til dødsstraff i en sharia-domstol.

Choudary står bak gruppen al-Muhajiroun, som britiske myndigheter har kalt en terrororganisasjon. Han ble fengslet i september i forbindelse med en terrorsak, men ble løslatt mot kausjon.

Da Charlie Hebdo ble angrepet av terrorister i Paris forrige uke, skrev predikanten et lesebrev med tittelen «Folk vet hva konsekvensene er». Der skrev han at muslimer «ikke tror på ytringsfrihet, fordi Gud styrer vårer ytringer og handlinger».

– Folk bør være varsomme når det gjelder muslimers følelser, sier han.

IS: Idiotisk

Opprørsgruppa Den islamske staten (IS) mener det er «idiotisk» av Charlie Hebdo å trykke en ny karikatur av profeten Muhammed.

– Charlie Hebdo har igjen trykket tegninger som fornærmer profeten, og dette er en svært dum handling, heter det i en uttalelse som onsdag ble lest opp på gruppens radiokanal Al-Bayan.

Bladet inneholder også karikaturer som gjør narr av IS, den ytterliggående sunnimuslimske gruppen som har tatt kontroll over store områder i Syria og Irak.

Said Kouachi, en av brødrene som angrep bladet forrige uke, skal ifølge amerikanske etterretningskilder ha trent med al-Qaida i Jemen så sent som i 2011. Amedy Coulibaly, som fredag holdt gisler fanget i en kosherbutikk øst i Paris, sa selv at han hadde lovet troskap til IS.

Iran fordømmer

Myndighetene i Iran kaller karikaturen av Muhammed på forsiden av Charlie Hebdo «fornærmende» og «provoserende».

– Forsiden provoserer og sårer muslimer over hele verden. Den kan helle bensin på bålet av ondskapsfull ekstremisme, sier utenriksdepartementets talsperson Marzieh Afkham.

Trykker karikaturer

En av Tyrkias største aviser, dagsavisen Cumhuriyet, som er svært kritisk til president Recep Tayyip Erdogan, har onsdag et firesiders bilag med innhold fra Charlie Hebdo oversatt til tyrkisk.

Avisen trykker blant annet lederartikkelen der Charlie Hebdos sjefredaktør skriver at satiremagasinet ikke vil la seg kue av terrorangrepet som i forrige uke tok livet av tolv personer, blant annet flere av magasinets mest profilerte tegnere.

Karikaturene som er trykket i Cumhuriyet, gjør blant annet narr av den nigerianske opprørsgruppa Boko Haram og IS. Bilaget inneholder ikke forsiden til onsdagens utgave av Charlie Hebdo, en tegning av profeten Muhammed med et Charlie-skilt og med teksten «Alt er tilgitt».

 

 

 

Charlie Hebdo revet ut av hyllene

Få timer etter at franske aviskiosker åpnet onsdag, var ukens utgave av Charlie Hebdo revet bort. De som fortsatt ønsker å få tak i bladet, må komme tilbake torsdag.

Av det planlagte opplaget på tre millioner, var 700.000 eksemplarer trykket og klare til distribusjon i Frankrike onsdag morgen. Klokken 10 var samtlige revet bort. Da ble det også kjent at opplaget økes igjen, til fem millioner eksemplarer.

Utsalgsstedene vil få daglige leveranser av bladet fram til mandag, ifølge Le Parisien.

– Noen kjøper med seg fem-ti eksemplarer, sier en medarbeider ved Relay-kiosken på togstasjonen Gare de l'Est i Paris til Le Monde. Kiosken fikk 125 eksemplarer av Charlie Hebdo før åpningstid klokken 6 onsdag morgen. Klokken 6.40 var alle solgt.

– Hvor er jomfruene?

Bladets siste side er viet 13 tegninger, hvorav de fleste harselerer med de to islamistene som angrep Charlie Hebdo. En forestiller terroristene som ankommer paradis og spør: «Hvor er de 70 jomfruene?». Bak en munter sky kommer svaret: «De er hos Charlie-teamet, tapere!».

Midtsiden viser blant annet en tegning av Triumfbuen med scener fra marsjen der 1,6 millioner deltok i Paris søndag. Tittelen er: «Flere mennesker til Charlie enn til messe».

«Alt er tilgitt»

Bladet inneholder illustrasjoner og artikler fra fem tegnere, to spaltister og redaksjonssekretæren som ble drept for en uke siden.

Tegneren Renald «Luz» Luzier, som mistet mange kolleger da terrorister massakrerte tolv mennesker i angrepet sist onsdag, sier dette om forsidetegningen hans.

– Jeg tenkte på å tegne Muhammed med «Jeg er Charlie». Jeg så på ham, og han gråt. Så skrev jeg «Alt er tilgitt». Og så gråt jeg. Og der var forsiden, der var den. Endelig fant vi vår forbannede forside, fortalte tegneren Renald «Luz» Luzier, som mistet mange kolleger da terrorister massakrerte tolv mennesker i angrepet sist onsdag. (NTB)

 

 

 

Norske tegnere hyller Charlie Hebdo med utstilling

Avistegnernes hus i Drøbak åpner lørdag en utstilling til ære for det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

– Det er norske avistegnernes reaksjoner på det som hendte i Paris. Vi har fått inn tegninger fra 26 tegnere. De aller fleste av dem er avistegnere, faste eller frilans, men det er også enkelte andre tegnere som har bedt om å få bli med, sier Vigdis Wolden, som er kurator for utstillingen.

Normalt holder Avistegnernes hus stengt i januar, men denne måneden holder huset åpent 17. og 18. januar samt 24. og 25 januar for å vise fram den nye utstillingen.

Tittelen på utstillingen er «Je suis Charlie», fransk for «Jeg er Charlie».

Alle de mest kjente avistegnerne i Norge bidrar. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris er det gjennomgående temaet, med tegnerens penn som et spesielt viktig symbol.

– Arild Midthun har dessuten bidratt med en tegning av Donald Duck med en plakat hvor det står «Je suis Charlie», forteller Wolden til NTB.

Avistegnernes hus har forsøkt å få tak i den siste utgaven av satiremagasinet Charlie Hebdo, men foreløpig uten å lykkes. Magasinet kom for salg i Frankrike onsdag.

Tolv mennesker ble drept i terrorangrepet mot Charlie Hebdos redaksjonslokaler i Paris sist onsdag, deriblant fire av bladets mest kjente tegnere. (NTB)

 

 

– Al-Qaidas toppsjef ga ordre om Charlie Hebdo-angrepet

Det var al-Qaidas øverste leder Ayman al-Zawahri som beordret terrorangrepet mot Charlie Hebdo, opplyser terrornettverket i en video.

Al-Qaida i Jemen la onsdag ut en video der terrornettverket tar ansvaret for terrorangrepet på Charlie Hebdo i Paris forrige uke, og sier angrepet var hevn for bladets karikaturer av profeten Muhammed.

I videoen blir det sagt at ordren om å angripe satirebladet kom fra al-Zawahiri, som er øverste leder for al-Qaida.

Brødrene Kouachi sa selv under angrepet at de utførte det på oppdrag fra Al-Qaida i Jemen.

Ifølge amerikanske etterretningskilder trente Said Kouachi med Al-Qaida i Jemen så sent som i 2011. (NTB)