Verden

Bitter strid etter 20 års maktkamp

I to tiår har de to kvinnene vært bitre politiske rivaler. Nå hardner kampen til mellom Bangladeshs lederfigurer Sheikh Hasina og Khaleda Zia.

 

Hvem: Sheikh Hasina

Hva: Statsminister i Bangladesh

Hvem: Khaleda Zia

Hva: Opposisjonsleder, tidligere statsminister i Bangladesh

Opposisjonslederen i Bangladesh, Khaleda Zia, satt i går fortsatt innesperret av landets sikkerhetsstyrker på kontoret sitt. Der hadde hun oppholdt seg siden lørdag. To aktivister fra hennes parti ble dessuten drept i sammenstøt med tilhengere av regjeringspartiet i går, i det som har utviklet seg til en tilspissing av den politiske konflikten i landet. Myndighetene la ned forbud mot demonstrasjoner med begrunnelsen å holde ro og orden, men det ble likevel holdt protester i begge leire.

 

Omstridt valg

Bakgrunnen for striden nå er at det i går var ett år siden det omstridte forrige valget i Bangladesh, og opposisjonsleder Zia hadde oppfordret til massedemonstrasjoner i går i den anledning. Khaleda Zia krever et nytt valg - hun og hennes parti Bangladeshs nasjonalistparti (BNP) boikottet valget for ett år siden fordi de mente det ikke ville bli fritt og rettferdig. Det resulterte i at det andre store partiet, Awami-ligaen med Sheikh Hasina i spissen, ble valgt nærmest uten motkandidater og fikk mer enn to tredels flertall i parlamentet.

Valget i januar i fjor ble også av internasjonale observatører beskrevet som ikke fritt og rettferdig. Året før ble det blodigste og mest urolige året siden Bangladesh ble uavhengig fra Pakistan i 1971 - over 500 mennesker ble drept i den politiske volden i 2013.

 

Byttet på

Dermed er Bangladesh igjen vitne til en bitter strid mellom de to rivalene gjennom over to tiår i landet. De to kvinnene har begge vært statsministere om hverandre helt siden begynnelsen av 1990-tallet, bare med et par års unntak der ingen av dem satt ved roret. Khaleda Zia var statsminister fra 1991 til 1996 og igjen fra 2001 til 2006. Sheikh Hasina satt årene imellom, fra 1996 til 2001, og har nå vært statsminister siden 2009.

 

Drept

Begge de to kvinnene er blitt mektige politiske ledere på grunn av familieforhold, slik man også har hatt tradisjon for i India og Pakistan. De to har flere lignende erfaringer: Sheikh Hasinas far var politisk leder og ble drept - det ble også Khaleda Zias ektemann.

Sittende statsminister Sheikh Hasinas far, Sheikh Mujibur Rahman, var landets første statsminister og grunnlegger. Han regjerte tidlig på 1970-tallet etter at det som tidligere het Øst-Pakistan var blitt uavhengig og hadde fått navnet Bangladesh - til han ble drept under et militærkupp i 1975. Sheikh Hasina har sagt at hun vokste opp i frykt på grunn av farens politiske arbeid. Hun bodde i India i mange år etter drapet av faren, men har vært i toppolitikken i Bangladesh i mer enn 30 år nå: Hun kom tilbake og tok over som leder av Awami-ligaen i 1981.

 

Tok over

Det samme året ble skjebnesvangert for Khaleda Zia. Hun var gift med general Ziaur Rahman, som hadde blitt president i Bangladesh i 1977. Men også han ble drept i et attentat, i 1981. Året etter var det Khaleda Zia som tok over partiet BNP, som den avdøde ektemannen hadde stiftet. I årene som fulgte kjempet hun mot eneveldet under militærstyret som da rådde i Bangladesh.

I 1991 ble de første valgene holdt i Bangladesh, og Khaleda Zia ble statsminister. Hun ble dermed den andre kvinnen i verdens muslimske land som fikk denne posisjonen, etter Benazir Bhutto i Pakistan.

Siden har begge de to kvinnene dominert politikken i Bangladesh. Begge er blitt beskrevet som skruppelløse overfor hverandre og konkurrerende partier. Motsetningene mellom regjeringen og opposisjonen i Bangladesh har vært til hinder for bredt politisk samarbeid i en årrekke.

 

Forsvunnet

Nå er det nyvalg det står om. Khaleda Zia og hennes parti BNP nektet å delta i valget i januar i fjor av frykt for valgfusk, siden valget ikke ble arrangert under ledelse av en nøytral instans. Tidligere har parlamentsvalg blitt holdt under styring nøytrale midlertidige administrasjonsregjeringer, men dette systemet ble avviklet i 2010 av det regjerende partiet Awami-ligaen med Sheikh Hasina i spissen. Under forrige valg var det i stedet denne regjeringen som opererte som «administrativ regjering».

I året som er gått etter valget i fjor er dessuten en rekke aktivister fra Khaleda Zias opposisjonsparti forsvunnet, og menneskerettighetsgrupper anklager regjeringen for å stå bak - noe regjeringen avviser.

Mer fra Dagsavisen