Bill Clinton dyrket som folkehelt da Kosovo feiret 20 års løsrivelse fra Serbia

Tidligere president Bill Clinton dyrkes som det moderne Kosovos fremste forsvarer. Onsdag ble han hyllet i Pristina på 20-årsdagen for NATOs intervensjon.

Under en storstilt markering på Skenderbeu-plassen i sentrum av Pristina onsdag var tidligere president Clinton, tidligere utenriksminister Madeleine Albright og tidligere militærsjef i NATO, Wesley Clark, blant distingverte gjester fra en rekke land.

Albright mintes hvordan Clinton hadde vekket henne midt på natten med beskjed om at «kampflyene er på vei mot Kosovo».

– Vi gjorde det fordi det var en rettferdig sak. Vi vil aldri glemme dere. Framtiden tilhører dere, sa Albright til lang og øredøvende jubel. Mange viftet med amerikanske flagg og ropte taktfast «USA, USA».

Clinton har en statue i sentrum og en boulevard oppkalt etter seg. Onsdag ble en byste av Albright avduket.

Men 20 år etter NATOs intervensjon er forholdet iskaldt mellom Serbia og dets tidligere provins.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Massiv bombing

På dagen 12. juli for 20 år siden gikk bakkestyrker fra NATO inn i Kosovo etter at allierte kampfly hadde hamret løs på serbiske militærmål, veier, jernbaner og bruer i 78 dager. Rundt 500 sivile liv gikk tapt, blant dem serbere, albanere og romfolk, viser en oversikt fra Human Rights Watch.

Oppfatningen av å være ofre for en verdenskonspirasjon og de sterke opplevelsene under bombingen er etset inn i mange serberes hukommelse. Ødelagte bygg er fortsatt synlige rester av krigføringen i deler av Beograd.

På politisk hold er det ingen feiring eller markering i det serbiske samfunnet. Tidligere i uken gikk den serbiske presidenten Aleksandar Vucic hardt ut mot bombingen da han sa at «verdens 19 mektigste nasjoner gikk til angrep mot et lite fredselskende land».

– De påførte oss enorme skader, som vi fortsatt sliter med å komme oss fra, sa han.

Blodig konflikt

Intervensjonen tvang serbiske styrker til å trekke seg tilbake til hjemlandet, vekk fra frontavsnittet i krigen mot albanskættede separatister. Dette var en krig som krevde 13.000 liv, de fleste kosovoalbanere.

Den tidligere serbiske provinsen erklærte seg som selvstendig i 2008, men dette er aldri blitt anerkjent av Serbia. Enhver regjering i Beograd gjør sitt ytterste for å motarbeide et fritt og uavhengig Kosovo.

Det lille landet har hele tiden hatt USAs og mesteparten av Vestens støtte, men Russland og Kina nekter å anerkjenne statsdannelsen og blokkerer dermed medlemskap i FN.

Det hvite hus anmoder Serbia og Kosovo om å tine opp de fastfryste forhandlingene om tilnærming i regi av EU. Denne prosessen har stått på stedet hvil siden 2011.

Samtidig er den amerikanske fordømmelsen av Serbias krigføring like klar som før.

– NATOs intervensjon stanset Milosevic-regimets kampanje for etnisk rensing, en politikk som krevde tusenvis av menneskeliv og som drev over en million mennesker på flukt, heter det i en erklæring fra Trump-administrasjonen.