Verden

Biden om at Trump klamrer seg til makten: – Jeg synes det er pinlig

– Vi har startet overgangen. Vi er godt i gang, sa Biden tirsdag.

Fortsatt hevder Donald Trump at han er vinneren av valget.

Tirsdag holdt Joe Biden tale i hjembyen Wilmington. Der slo han fast at Trump ikke skal hindre demokratenes arbeid før innsettelsen av Joe Biden 20. januar neste år.

– Vi har startet overgangen. Vi er godt i gang, sa Biden tirsdag.

Dette til tross for at USAs utenriksminister Mike Pompeo tidligere mandag lovet å sikre en «smidig overgang», men insistererte på at president Donald Trump skal innsettes på nytt.

Biden kommer ikke til å ta rettslige skritt for å forsøke å tvinge Trump-administrasjonen til å anerkjenne hans valgseier, skriver NTB. De daglige hemmeligstemplede brifingene som en påtroppende president vanligvis får, ville vært «nyttig, men er ikke nødvendig», mener Biden.

– Vi ser ikke noe som forsinker oss, sier han.

Dermed jobber Biden og hans team som om Biden er USAs neste president.

Les også: Trump tror fortsatt på seier – men viser seg ikke offentlig

Trump på Twitter

En uke etter presidentvalget er president Donald Trump fortsatt fast bestemt på at han kommer til å beholde makten, skriver NTB.

– VI KOMMER TIL Å VINNE! VI GJØR STORE FRAMSKRITT. RESULTATER KOMMER INN FRA NESTE UKE. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!, tvitret Trump fra Det hvite hus tirsdag.

Presidenten gjør seg fortsatt utilgjengelig for mediene og offentligheten. Samtidig blokkerer han Joe Bidens muligheter til å gjennomføre en maktovergang, på tross av Bidens tydelige seier i presidentvalget. Trump er den første amerikanske presidenten som bestrider resultatene i et presidentvalg han selv tapte, har nektet å innrømme valgnederlaget, og har satt i gang flere skrøpelige søksmål i delstater der Biden vant.

Les også: Store beslutninger venter Biden i Midtøsten (+)

– Flaut

Etter talen tirsdag tok Biden spørsmål fra noen journalister. Mange ville vite hva han mener om Trump.

På spørsmål om hva han ville sagt om Trump hørte talen hans nå svarte Biden:

– Herr president, jeg ser fram til å snakke med deg.

Journalistene ville også vite hva Biden mener om at Trump ikke vil gå med på at Biden har vunnet valget.

– Jeg synes det er pinlig, sa Biden.

Demokraten mener «helt oppriktig» at det er pinlig at president Trump nekter å erkjenne at motstanderen vant presidentvalget 3. november.

– Hvordan kan jeg si dette taktfullt. Jeg tror ikke det vil bidra til presidentens ettermæle.

Les også: Skjebnevalget i Amerikas splittede stater (+)

Statsledere

Allerede tirsdag holdt Biden samtaler med flere vestlige statsledere.

– De får høre at USA er tilbake. Vi skal være med i spillet igjen. Det blir ikke USA alene, sa Biden på en pressekonferanse i hjembyen Wilmington tirsdag.

Tirsdag fikk Biden telefoner fra flere regjeringssjefer, deriblant Tysklands statsminister Angela Merkel, Storbritannias statsminister Boris Johnson, Frankrikes president Emmanuel Macron og Irlands statsminister Micheál Martin. Han snakket med nabolandet Canadas statsminister Justin Trudeau allerede mandag, skriver NTB.

Merkels talsperson sier hun ringte Biden for å gratulere ham, og begge parter var enige om at transatlantisk samarbeid er svært viktig, mens Macron sa han ville jobbe sammen med presidenten på områder som kampen mot klimaendringer, helse, og terror. Britiske medier melder at Johnson snakket med Biden i 25 minutter. Martin tvitret på sin side at Biden snakket om sine irske aner.

Tapt slag

I Washington spekuleres det på hvem som omsider skal overbevise Trump om at slaget er tapt.

Ekspresident George W. Bush, som er den eneste republikanske ekspresidenten som fortsatt lever, har gratulert Biden med valgseieren, men han er blant de få i partiet.

Mandag gjorde Republikanernes leder i senatet, Mitch McConnell, det klart at han mener Trump er i sin fulle rett til å utfordre valgresultatene i retten.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen