Biden: Demokratiet vårt ble satt på prøve i år

USAs påtroppende president Joe Biden sier det amerikanske demokratiet ble satt på prøve i år, og at det amerikanske folket taklet det.

I en tale i forbindelse med thanksgiving-feiringen sier Biden at en dyster tid med splittelse vil vike for et år med lys og samhold.

Han sier demokratiet i år ble satt på prøve, men at folket taklet det. Han kaller rekorddeltakelsen i valget midt under pandemien ekstraordinær.

– La oss være takknemlige for demokratiet i seg selv, sier Biden.

Les også: Blir historiske når ektefellene inntar Det hvite hus

Krigen er mot viruset

USA har blitt hardt rammet av koronapandemien, og rundt 260.000 mennesker har mistet livet så langt.

– Vi har kjempet en nesten ett år lang kamp mot viruset, som har ført med seg smerte, tap og frustrasjon, og som har kostet så mange liv, sier Biden.

Han sier pandemien har splittet folket.

– Vi må huske at krigen er mot viruset, ikke mot hverandre. Vi står i dette sammen, sier Biden.

Les også: Medier: Trump vil benåde Michael Flynn

Vaksinehåp

Amerikanerne har blitt rådet til å begrense feiringen i år, og Biden tar til orde for bruk av munnbind, sosial distansering og at færre samles.

– Jeg vet hvor vanskelig det er å gi avkall på familietradisjoner, men det er så viktig. Landet vårt står i en dramatisk smittetopp, sier den påtroppende presidenten.

Biden sier at de første vaksinasjonene vil starte i slutten av desember eller begynnelsen av januar. Han sier det vil ta tid å vaksinere landet.

– Det er virkelig håp, håndgripelig håp, så hold ut, sier han.

Les også: Iransk ekspert: – Biden vil møte en helt annen verden enn for fire år siden (+)