I denne lastebilen som var hensatt langs en motorvei i Østerrike, ble det funnet 71 døde flyktninger. FOTO: HEINZ-PETER BADER/REUTERS/NTB SCANPIX

Betalte 15.000 – døde etter 1 time

De 71 menneskene som døde i en lastebil på vei inn i Europa var lovet at de skulle få pengene tilbake hvis de ikke kom helt fram.

 

WIEN (Dagsavisen): Det forteller Jihad Doroush, svigerbroren til Hussain Mustafa (34), til nyhetsbyrået Reuters. Hussein Mustafa og lillebroren Raman (21) fortale Doroush at de betalte 1.600 euro hver for å bli fraktet gjennom Østerrike til en ny fremtid.

Omtrent to døgn senere, ved Neusiedl am See i Østerrike, ikke langt unna den ungarske grensen:

På formiddagen 27. august stopper en politipatrulje ved en hensatt kjølebil på veiskulderen til motorvei A4. De er blitt tipset om at noe ikke stemmer: Føreren av den ungarsk-registrerte bilen er borte. Politibetjentene går rundt den hvite bilen for å kikke. Fra lasterommet kommer det en sterk og forferdelig stank. Ut av sprekker ved gulvet i dødsbilen renner det en rødlig, illeluktende væske.

Da politiet i 11-tida åpner varebilen, gjør de hva de kaller «en grusom oppdagelse»: Der inne ligger stabler med mennesker. Menn, kvinner og små barn. De har vært døde i mange timer, kanskje over et døgn.

Slik endte ferden for 71 mennesker på vei til det de trodde ville bli et nytt liv i Europa.

LES OGSÅ: Mennene drar, kvinnene blir

Dødsfelle

Saken fikk stor oppmerksomhet internasjonalt da den ble kjent i august. Hensynsløsheten den demonstrerte var en vekker for mange.

Nå begynner de hjerteskjærende detaljene om hva som skjedde i lastebilen og hvem de 71 var, å bli kjent:

– Vi har funnet mobiltelefoner blant de døde. Disse har vi nå begynt å analysere innholdet av. Det er i ferd med å gi oss et bedre bilde av hva som har skjedd, hvem de har ringt, sendt meldinger til, hva de har skrevet og så videre, forteller polititalsmann Helmut Marban i den østerrikske delstaten Burgenland til Dagsavisen.

Fem personer er så langt arrestert, fire bulgarere og en afghaner, siktet for å ha stått bak menneskesmuglingen. Saken kan ende med at en eller flere av de fire kan bli tiltalt for massedrap. Et sentralt spørsmål er om de som stengte flyktningene og migrantene inne i skapbilen et sted i Ungarn, burde ha forstått at bilen var en dødsfelle.

Lasterommet i bilen var lite, de 71 hadde 0,2 kvadratmeter gulvplass hver. Høyden var cirka 2,5 meter. Lasterommet var tett, uten lufting. Temperaturen var trolig 35 grader. Det er merker på veggene inne i lasterommet som tyder på en desperat kamp for å komme seg ut.

– Alle døde trolig av kvelning i løpet av én time eller halvannen etter at dørene ble lukket igjen. De døde trolig på veien i Ungarn, forteller Marban.

LES OGSÅ: Her er Europas velkomstkomité

Tre fra samme sted

Han bekrefter at nettopp hvor de 71 døde kan gi diskusjon om hvor rettssaken mot menneskesmuglerne skal finne sted: Østerrike eller Ungarn?

59 av de 71 var menn og 8 kvinner. Det var fire barn, en liten jente og tre gutter i alderen åtte til ti år. Ti av de 71 er så langt identifisert. Politiet tror det vil ta flere uker å finne alle identitetene siden mange ikke hadde med seg reisedokumenter.

Tre var fra samme by i Syria. Hussein Khalil Mustafa (34) og lillebroren Raman (21) reiste sammen med kameraten Massoud Mohamed Yousef. De kommer fra byen Qamishili, men flyktet da borgerkrigen i landet tiltok for halvannet år siden.

25. august ringte Hussein til svigerbroren Jihad Doroush i hjembyen. Det var det siste familien hørte fra brødrene i Europa.

– Hussein fortalte at de hadde møtt en kurdisk smugler fra Sulaimaniya (i Irak). Han ga meg ingen navn, men de hadde blitt enige om at de skulle bli fraktet gjennom Østerrike til Tyskland for 1.600 euro (cirka 15.000 kroner) per person, forteller Jihad Doroush til nyhetsbyrået Reuters.

De hadde først søkt tilflukt i Nord-Irak, men fikk ikke oppholdstillatelse og bestemte seg for å dra til Europa.

Mustafa var utdannet fra universitetet i Damaskus. Yousef var ingeniør og snakket fire språk. Mens 21 år gamle Raman var ferdig med videregående og ville gjerne begynne å studere.

I flere måneder hadde de vært på vei fra Nord-Irak, gjennom Tyrkia, Hellas, Makedonia og Serbia. Hvor de møtte på menneskesmuglerne er ikke kjent. To dager før de ble funnet døde, ringte de fra Serbia, fra Husseins Samsung-telefon som ble funnet inne i varebilen.

– De nevnte ikke noe om at de skulle med en varebil, men en liten bil med plass til fire personer. Smugleren lovet dem at de skulle få pengene tilbake hvis de ikke kom helt fram, forteller Jihad Doroush til Reuters.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

 

Haiders parti kraftig frem

WIEN (DAGSAVISEN): Det østerrikske frihetspartiet FPÖ, Jürg Haiders gamle fremmedfientlige parti, går kraftig frem – og er nå nest størst i delstaten Oberösterreich. Da delstaten med 1,5 millioner innbyggere søndag avholdt valg, var det ventet at det høyrepopulistiske og innvandringsfiendtlige partiet ville gå fram. Men at de skulle gå fra 15 til 30,4 prosent av stemmene, var mer enn de fleste regnet med.

FPÖ ble bare slått av høyrepartiet ÔVP som fikk 36,4 prosent av stemmene, ned ti prosentpoeng, mens sosialdemokratene endte på 18,4 prosent. Mange peker på den voldsomme flyktningstrømmen til og gjennom Østerrike de siste månedene som årsaken til FPÖs kraftige vekst. Bare sist lørdag alene, kom 12.000 mennesker inn over grensen.

– Valget handlet ikke om delstaten, men om ett tema, nemlig asyl, sa ÖVP-leder Josef Püringer til tv-stasjonen ÖRF. FPÖ er nå på flere meningsmålinger Østerrikes største parti med en oppslutning på 30 prosent.