Michael Brown senior ba søndag om ro under sønnens begravelse i Ferguson i den amerikanske delstaten Missouri. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Ber om ro under begravelse

DRAP: Flere tusen mennesker er ventet til seremonien når den drepte tenåringen Michael Brown gravlegges i Ferguson.

Etter at den ubevæpnede svarte 18-åringen ble skutt av en hvit politimann 9. august, har Ferguson vært preget av demonstrasjoner og opptøyer.

Selv om de siste dagene har vært rolige, er det bekymring for at ny uro kan oppstå før begravelsen. Under et opptog mot politivold i St. Louis søndag ba Michael Browns far om at sønnens gravferd ikke må bli ødelagt av uroligheter.

– Alt jeg ønsker meg, er fred mens vår sønn blir stedt til hvile. Vær så snill, sa Michael Brown senior.

Motstridende opplysninger

Tenåringens mor var ikke til stede under denne markeringen, men Brown senior fikk blant annet selskap av foreldrene til Trayvon Martin, 17-åringen som ble skutt og drept av en nabolagsvakt i Florida i februar 2012.

Det hvite hus har meldt at de vil sende representanter til gravferden. Også flere kjente borgerrettsforkjempere vil delta under seremonien i Ferguson, som er en forstad til St Louis.

Brown ble drept bare noen dager før han skulle begynne å studere. Politiet hevder at han hadde stjålet en eske sigarer og at han grep etter våpenet til politimannen som skjøt ham.

Flere vitner har imidlertid forklart at Brown ble skutt minst seks ganger mens han holdt hendene i været for å vise at han overga seg.

Militært utstyr

USAs justisminister Eric Holder har lovet en grundig føderal gransking av drapet. Formålet er å avgjøre om Browns borgerrettigheter ble krenket og om det skal tas ut tiltale mot politimannen som skjøt ham.

I tillegg vil regjeringen gjennomgå politiets omfattende bruk av militært utstyr. Store mengder utstyr som tidligere ble brukt av soldater i Irak og Afghanistan, er blitt overlatt til amerikansk politi. Mange har reagert på at opprørspolitifolkene i Ferguson har sett ut som soldater.

– Det vil være klokt å se nærmere på om den militærlignende utrustningen skaffes på riktig måte, sier Holder ifølge avisa USA Today.

Drapet på Michael Brown har utløst en ny debatt om situasjonen for svarte amerikanere, og det er i hovedsak svarte som har demonstrert mot politivold i Ferguson og andre steder i USA de siste ukene.

En støttemarkering for politimannen Darren Wilson, som skjøt Brown, ble holdt i en pub i St. Louis søndag. Ifølge nyhetsbyrået Reuters var alle som deltok på markeringen, hvite.