Britisk politi holder vakt ved Ecuadors ambassade i London. Ecuador ber om fritt leide for WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange fra ambassaden etter å ha innvilget ham politisk asyl.

Ber om fritt leide for Assange

Det politiske asylet til Julian Assange har kastet Ecuador og Storbritannia ut i en vanskelig diplomatisk feide.

Ecuador er under sterkt press fra britiske myndigheter etter at det latinamerikanske landet torsdag vedtok å innvilge Assange politisk asyl.

- Gi fritt leide

Regjeringen i Ecuador kommer nå til å kontakte britiske myndigheter for å prøve å overbevise dem om å gi Assange mulighet til å forlate London, sier utenriksminister Ricardo Patiño til BBC Mundo.

– De burde gi fritt leide og respektere Ecuadors suverene beslutning. Og om de ikke gjør det, kommer vi til å se etter internasjonale, juridiske veier for å kreve at det innvilges fritt leide.

Ecuadors asylbeslutning har ført landet inn i en hard diplomatisk strid med britene. Assange sitter i Ecuadors ambassade i London uten mulighet til å ta seg ut. Britisk politi vil da pågripe ham og sende ham til Sverige, som har ettersøkt Assange for seksuelle overgrep mot to kvinner.

Storbritannias utenriksminister William Hague advarer ecuadorianerne og sier diplomatisk immunitet ikke må brukes til å beskytte personer anklaget for lovbrudd.

Til USA?

Patiño mener ikke anklagene om seksuelle overgrep er den viktigste årsaken til at Sverige krever Assange utlevert.

– Vi har kunnet fastslå klart og tydelig at det er andre faktorer som ligger bak denne forfølgelsen av Assange, og derfor har vi besluttet å innvilge politisk asyl, sier han.

Assange frykter at Sverige vil sende ham videre til USA dersom han blir utlevert. Der risikerer han å bli stilt for retten for WikiLeaks' offentliggjøring av hemmelighetsstemplede amerikanske dokumenter.

Amerikanske myndigheter har ikke bekreftet at de har slike planer, og sier de ikke har lagt press på britene for å få dem til å pågripe 41-åringen.

– Dette er en sak mellom de landene som er involvert i saken, og vi har ingen planer om å blande oss inn i dette, sier en talsperson for amerikansk UD.

– Politisk selvmål

En talsmann for det britiske utenriksdepartementet har truet med å storme ambassaden for å hente ut Assange med makt, men utenriksminister Hague avviser at dette er aktuelt.

Avisen Financial Times mener uansett at britene har scoret et politisk selvmål med håndteringen av Assange-saken.

– Det er kinkig at Storbritannia ikke kan få utlevert Assange, men det er ikke verdt slik diplomatisk skade, skriver avisen på lederplass og mener britenes press mot Ecuador blant annet har gjort stor skade på omdømmet i Latin-Amerika.

Ecuador har sammenkalt landene i Unionen av søramerikanske land (UNASUR) til et møte søndag for å diskutere saken.

Langvarig?

Samtidig som de søramerikanske landenes utenriksministre møtes, skal Assange uttale seg fra ambassaden i Knightsbridge.

– Vi synes ikke det er rimelig at en medborger tvinges til å bo i lengre tid på en ambassade når en suveren regjering har fattet beslutning om politisk asyl, understreker Ricardo Patiño.

Assange kom til ambassaden i Knightsbridge 19. juni. Og om ikke det kommer en løsning på stillingskrigen mellom britene og ecuadorianerne, kan oppholdet vise seg å bli langvarig.

Den ungarske kardinalen og regimekritikeren József Mindszenty bodde i den amerikanske ambassaden i Budapest i 15 år, påpeker Financial Times.