4.000 barn rammet: Gleyse Kelly da Silva (27) er blant kvinnene i Brasil som har fått et barn med sykdommen mikrocefali. Antallet nyfødte med sykdommen har økt kraftig og myndighetene kobler det til zika-viruset som spres gjennom myggbitt. De ber kvinner avstå fra å bli gravide før man vet mer om sammenhengen mellom viruset og hjernesykdommen som rammer fostre. FOTO: FELIPE DANA/NTB SCANPIX

Ber kvinner droppe sex

For mange kvinner i de zika-rammede landene er det å avstå fra sex deres eneste mulighet for å unngå å bli gravid.

Zika-viruset som nå sprer seg i rasende fart i Latin-Amerika skremmer gravide og unge kvinner. Eksperter mener det kan være en sammenheng mellom viruset og misdannelser hos nyfødte babyer. I Brasil, El Salvador, Ecuador og Colombia advarer myndighetene nå kvinner mot å bli gravide. Helsedepartementet i El Salvador ber kvinner la være å bli gravide de neste to årene.

I praksis betyr det at kvinnene bes om å la være å ha sex. Mange kvinner i Latin-Amerika har ikke en reell mulighet til å planlegge graviditetene sine, sier rådgiver i Amnesty, Patricia Kaatee.

I El Salvador er prevensjon dyrt og vanskelig å få tak i for store deler av befolkningen, og abort er totalforbudt selv når kvinnens liv står i fare.

LES OGSÅ: Flere land advarer kvinner mot å bli gravide

Avholdenhet

– Den beskjeden de i realiteten nå gir kvinnene er at de ber dem om å avstå fra å ha sex. Men å oppfordre til avholdenhet fungerer ikke, det vet vi fra kampen mot hiv og aids. Det myndighetene derfor må innse er at de begrensningene de har lagt på kvinners reproduktive rettigheter har en pris. Det gjør at samfunnene nå står dårligere rustet til å møte denne krisen, sier Kaatee til Dagsavisen.

Reproduktive rettigheter handler om retten til selv å bestemme når og hvor mange barn man vil ha.

Utbredt

El Salvador er ikke et enslig tilfelle. Over store deler av Latin-Amerika der flere millioner nå står i fare for å bli rammet av zika-viruset, har kvinner dårlige muligheter til å bestemme over sin egen kropp og seksuelle helse. Abortforbud, manglende seksualundervisning og dårlig tilgang på prevensjon har gjort tenåringsgraviditeter utbredt, og flere hundre tusen gjennomfører ulovlige, utrygge aborter hvert år.

Brasil som er hardest rammet av zika-viruset, tillater kun abort i tilfeller der kvinnens liv står i fare og etter voldtekt. Nå mobiliserer brasilianske forkjempere for retten til abort og krever at myndighetene må tillate gravide kvinner som frykter at de er smittet av zikaviruset å ta abort. Kravene skal leveres til Høyesterett innen to måneder, ifølge BBC.

Leter etter link

Siden oktober i fjor er om lag 4.000 babyer i Brasil født med den alvorlige nevrologiske sykdommen mikrocefali som innebærer at hodet er mindre enn normalt og hjernen underutviklet.

Det er en kraftig økning fra tidligere, og brasilianske myndigheter mener å se en sammenheng mellom zika og den sjeldne sykdommen. Verdens helseorganisasjon (WHO) jobber nå med å undersøke om det faktisk er en sammenheng, linken er fortsatt ikke endelig påvist.

Zika-sykdommen spres med mygg og WHO advarte denne uka at antall smittede kan komme opp i 3–4 millioner mennesker i år.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gratis kondomer

Leder Gro Lindstad i Fokus, forum for kvinner og utviklingsspørsmål, mener det vitner om en desperat og lite gjennomtenkt reaksjon fra latinamerikanske myndigheter når de nå ber kvinnene la være å bli gravide.

– Det er kvinnene som forventes å ta ansvar for dette. Det myndighetene må gjøre i stedet er å tilby gratis og trygg prevensjon, mulighet til abort, utvidet og god seksualundervisning, og god informasjon til alle som jobber i helsevesenet så de kan gi god skolering til både kvinner og menn om seksuelt overførbare sykdommer, sier Lindstad.

Brasil planlegger nå å sette inn 220.000 soldater i kampen mot myggen som sprer zika-viruset.

Soldatene som skal gå fra dør til dør og spraye hjemmene til folk med insektdrepende middel burde også dele ut gratis kondomer, mener Lindstad.

– I stedet velger de det de tror er en enkel løsning – å innskrenke kvinners reproduktive helse og rettigheter, sier hun.

Konservative krefter i de latinamerikanske samfunnene holder kvinners seksuelle rettigheter tilbake, mener Amnesty-rådgiver Kaatee.

– Mange peker ofte på den katolske kirken, men det er faktisk flere religiøse samfunn som prøver å hindre at ungdom skal få nødvendig seksualopplæring og tilgang på helsetjenester og prevensjon, sier hun.

 

Slik rammer zika-viruset

Hva er zika?

  • En sykdom som er forårsaket av zika-viruset, som spres mellom mennesker primært gjennom myggarten aedes. Viruset ble oppdaget i Uganda i 1947, men det har ikke vært mange utbrudd hos mennesker før de siste månedene.

Hvordan spres det?

  • En mygg som stikker en smittet person, kan ta med seg smitten til neste person den stikker. Smitten også kan spres fra en gravid kvinne til barnet kvinnen bærer. Smitte gjennom blod og sæd er ikke bekreftet.

Hva er symptomene?

  • Kun en av fem som får viruset i seg, utvikler symptomer, og som regel er de milde: Feber, kløe, hodepine og røde, sviende øyne. Som som oftest går det over etter en uke, og det er ingen spesiell behandling som mot sykdommen.

Hvem kan det være skadelig for?

  • Først og fremst for fostrene hos gravide kvinner. Det er sjelden skadelig for andre. Men i Brasil har man sett en økning i tilfeller av Guillain – Barré-syndromet, som gir nevrologiske skader. Sammenhengen er ikke endelig bekreftet.

Hvilke land er utsatt?

  • Land som har varme strøk der aedes-myggen lever. Den finnes i hovedsakelig i Latin-Amerika, Asia og Afrika. Men den forekommer på alle kontinenter utenom Antarktis. I USA forekommer den blant annet i sørlige stater som Florida og Texas. Canada og Chile er de eneste landene i Nord- og Sør-Amerika som ikke har den. Myggen lever ikke i Nord-Europa.

Hvordan stanse spredningen?

  • Det mest effektive er å fjerne myggen som bærer viruset ved at man forsøker å angripe områder der den klekker, blant annet ved stillestående vann. Alle må også prøve å unngå å bli stukket av mygg, ved å bruke myggmidler, myggnett, klær som dekker kroppen og bruke airconditioning om mulig. Det finnes fortsatt ingen vaksine, men forskere prøver å utvikle det.

Bør du reise til de rammede landene?

  • Folkehelseinstituttet advarer gravide mot å reise til de rammede landene om man ikke må. For alle reisende er det viktig å beskytte seg mot mygg.

Kan folk i Norge bli smittet?

  • Både i Sverige og Danmark har det kommet personer med zikaviruset tilbake fra reiser i Latin-Amerika, det kan også skje med nordmenn. Men det er ingen grunn til å bekymre seg i Norge. I motsetning til ebolaviruset, som var ekstremt smittsomt fra menneske til menneske, smitter zika gjennom mygg, og Norge har ikke myggtypen som bærer viruset.

Kilder: Centers for Disease Control and Prevention, WHO, Folkehelseinstituttet, BBC