Verden

Benekter at amerikanere eller briter er med

KENYA: Briter eller amerikanere deltar ikke i terroraksjonen i Nairobi, hever gruppen al-Shabaab, som gjennomfører angrepet. To av tre svensk-somaliere som ifølge rykter skulle delta i terroren, viser seg å være i Sverige.

Den somaliske væpnede gruppen al-Shabaab hevder samtidig at den har hatt kontakt med angriperne i kjøpesenteret i løpet av aksjonen.

– Vi har kommunisert med våre hellige krigere i Westgate, og de sier at kampene bare så vidt har begynt, sier al-Shabaabs mediekontor til Reuters.

– De som beskriver angriperne som amerikanere eller briter, er folk som ikke vet hva som foregår i Westgate-bygningen, heter det videre.

Svensker og finne

Tidligere er det kommet meldinger om at tre av angriperne er fra Sverige. Men avisa Expressen har snakket med to av de tre i deres hjem i Sverige.

– Det kjennes ikke bra i det hele tatt, sier 19 år gamle Ismail, som er hjemme i Växjö, sammen med broren Mohammed på 21. Familien forteller at de aldri har hatt noe å gjøre med al-Shabaab.

– Jeg trodde det var en spøk. Det kjennes ubehagelig, sier broen Mohammed til Aftonbladet.se.

På en twitterkonto som ble oppgitt å tilhøre al-Shabaab, var tre svenske navn oppført med alder og bosted i Sverige. En av dem ble betegnet som leder for aksjonen, meldte det svenske nyhetsbyrået TT mandag. De to andre ble beskrevet som såret i angrepet.

Twitterkontoen ble stengt mandag, akkurat som andre tidligere al-Shabaab-kontoer.

På Twitter er det meldt at en finne var blant flere utlendinger som deltok, og at andre kom fra Canada, Somalia og Kenya. Ingen av disse opplysningene er bekreftet.

Ulike nasjonaliteter

Sjefen for den kenyanske hæren, Julius Karangi, sier angriperne har forskjellige nasjonaliteter. Ifølge kenyanske myndigheter er det både briter og amerikanere blant dem. Svensker og en finne har også vært nevnt, men ingenting er bekreftet.

Kenyas utenriksminister Amina Mohamed sa i et intervju med den amerikanske TV-stasjonen PBS at «to eller tre amerikanere» og en britisk kvinne var blant angriperne. Hun beskrev amerikanerne som «unge menn, kanskje mellom 18 og 19 år gamle». Hun tilføyde at de hadde somalisk eller arabisk bakgrunn og hadde bodd «i Minnesota og et annet sted».

Overvåker miljøer

Amerikanske sikkerhetskilder sier til Reuters at de undersøker påstandene.

– Vi overvåker omhyggelig og har en stund vært bekymret for al-Shabaabs forsøk på å rekruttere amerikanere eller å få amerikanske borgere til å komme til Somalia, sier USAs visedirektør for nasjonal sikkerhet, Ben Rhodes. Men han har ikke har direkte opplysninger om at amerikanere har deltatt i terroraksjonen.

En talsmann for den britiske ambassaden i Nairobi har ingen kommentar:

– Vi vil ikke trekkes inn i spekulasjoner om angripernes identitet så lenge etterforskningen pågår, sier han.

Motstridende om kvinne

Innenriksminister Joseph Ole Lenku sier alle angriperne var menn, men flere kenyanske kilder opplyser til Reuters at en hvit kvinne er blant de drepte angriperne.

Det har ført til spekulasjoner om at kvinnen kan være den ettersøkte enken etter en av selvmordsbomberne på T-banen i London i 2005. Samantha Lewthwaite, som blir kalt «Den hvite enken» av britiske aviser, er ettersøkt for et planlagt angrep mot restauranter og hoteller i Kenya.

En talsmann for Sør-Afrikas innenriksdepartement sier at myndighetene der undersøker påstander i medier om at en britisk kvinne som skal ha blitt drept i Westgate, kom til Kenya på et sørafrikansk pass, muligens forfalsket.

Mer fra Dagsavisen