Verden

Belønner Janukovitsj med gass

UKRAINA: Putin premierer sin nabo Ukraina med en ny gassavtale etter EU-treneringen. Olje og gass har preget forholdet til de to landene, men Ukraina blir stadig mindre avhengig av storebror.

I går besøkte Ukrainas president, Viktor Janukovitsj, Russland - der han framforhandlet en avtale om å gjenoppta forsyningene til et raffineri i Ukraina. Det som en slags «belønning» for den ukrainske presidentens trenering av en mulig avtale med EU. I tillegg ble de to partene enige om store kreditter og kutt i prisene på gass til Ukraina.

Mindre avhengige

Ifølge avtalen mellom Putin og Janukovitsj skal prisen på leveranser av russisk naturgass til Ukraina settes ned til 268,50 dollar per 1.000 kubikkmeter. Dette er en reduksjon på rundt en tredel. De to presidentene undertegnet også en avtale med sikte på å fjerne hindre for økt samhandel de to landene imellom.

Olje og gass har lenge vært helt sentralt i forholdet mellom de to landene.

I fire uker har demonstrasjonene i Ukraina vart, og befolkningen i landet er dypt splittet i synet på om landet skal tilnærme seg EU eller ikke.

- Hadde Janukovitsj levert i den økonomiske politikken, ville trolig ikke problemene ha oppstått, sier forsker Jacob M. Godzimirki ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

For Russland er Ukraina en viktig del av landets ambisjoner om den eurasiske tollunion som en motvekt til EU og NATO. Unionen innbefatter Armenia, Kasakhstan og Hviterussland, foruten Russland selv.

Landet er også et viktig transittland for russisk gass og base for russernes svartehavsflåte. I 2010 signerte Ukrainas daværende statsminister, Julia Timosjenko, en gassavtale med Russland om midlertidig billigere gass, mot at Russland skulle få forlengede baserettigheter på Krim-halvøya. Spørsmålet om gasspris og transittavgifter er stadige friksjonspunkter i Ukrainas forhold til Russland. Landets myndigheter har annonsert at de innen få år skal bli uavhengig av gassimport fra Russland. Sentrale punkter i denne politikken er effektivisering av energien.

Produsere selv

- Ukraina har vært gjennom en omstilling der de allerede har gjort seg mindre avhengige av russisk gass og får mye av energien sin fra for eksempel egen kullproduksjon. Samtidig har russerne gjort seg mindre avhengige av Ukraina som transittland, da de nå eksporterer mye gass til Europa gjennom Østersjøen og via «south stream»-rørledningen, sier Godzimirki.

Framtidige gassavtaler kan være utslagsgivende for forholdet mellom de to landene.

- Ukraina vil trenge gass - også russisk gass - som en del av sin energimiks i mange tiår framover. Men de kan øke sin egen produksjon, særlig hvis de finner skifergass i Ukraina, eller erstatte gass med kull for å minske sin gassavhengighet fra Russland. Dette vil definitivt påvirke deres forhold til Russland, fordi Russland kan miste sitt sterkeste økonomiske virkemiddel som de har brukt for å påvirke utviklingen i Ukraina.

Markedspris for gass

Ukraina hadde en gang gunstige handelsbetingelser med russerne, men da Russland ville ha markedspris for gassen, oppsto det for noen år siden en omfattende konflikt fordi ukrainerne ikke ville betale det. Til tross for gassavtalen i 2010, betaler Ukraina like mye eller mer enn vesteuropeiske kunder.

- Det faktum at Russland krever markedspris for sin gass, har skapt masse problemer for Ukraina på kort sikt, men det kan tvinge ukrainske myndigheter til å modernisere landets økonomi og gjøre den mer energieffektiv.

I skvis

Det var stor skuffelse i Brussel da Janukovitsj ikke signerte frihandels- og assosieringsavtalen i november. Det var også stor skuffelse i store deler av den ukrainske befolkningen.

- I Ukraina er det først og fremst en stor misnøye mot den sittende regjeringens økonomiske politikk. Janukovitsj har gjort seg så upopulær både i den øst- og vestvendte delen av befolkningen at han trolig ikke kommer til å bli gjenvalgt ved valget i 2015, sier Godzimirki.

I stedet er hans regime kjent for å være like korrupt som landet for øvrig. Ukraina er på en dyster 144. plass blant verdens land på Transparecys Index fra verdens minst til mest korrupte land. Enkelte hevder at 60 til 70 prosent av landets økonomi er grå eller svart.

Opposisjonen mener at den sittende regjeringen ikke har gjort nok for å rydde opp i uføretog få orden i landets økonomi - og vil ha et tettere samarbeid med Europa. Janukovitsj havner derfor i en voldsom skvis mellom Russland og Vesten. Russland og EU er også omtrent like store handelspartnere for Ukraina. Handelen med Russland tok seg noe opp etter at Janukovitsj ble president.

- Befolkningen i Ukraina er delt på midten i spørsmålet om landet skal tilnærme seg Europa eller Russland. Det viser også de siste valgene, der bare mellom fem og seks prosent har skilt øst- og vestvennlige kandidater, sier Godzimirki.

eirik.hind.sveen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen