Belgisk spesialpoliti aksjonerte torsdag mot flere adresser for å hindre det myndighetene kaller et større terrorangrep. I byen Verviers ble to personer drept i skuddveksling med politiet. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Belgia i høyspenn etter antiterroraksjoner

Belgia er i høyspenn fredag etter de dramatiske antiterroraksjonene som fortsatte natt til fredag. Flere jødiske skoler er stengt, og beredskapen er skjerpet rundt offentlige bygninger.

Torsdag gikk belgisk politi til aksjon mot en mistenkt terrorcelle. To av de mistenkte ble drept i skuddvekslingen som fulgte. I og rundt hovedstaden Brussel var det også en rekke razziaer, og aksjonene var ikke over før fredag morgen.

Påtalemyndigheten sier at politiet har stanset en terrorcelle med ti medlemmer som var i ferd med å gjennomføre et større angrep, trolig mot politiet. Flere av de mistenkte skal ha vært i Syria, noen av dem returnerte for bare ti dager siden.

– Antiterroraksjonen i Belgia er nå avsluttet, sier utenriksminister i Belgia Didier Reynders til Frankrikes nyhetskanal iTele.

– Nå samler vi all informasjon fra aksjonen i byen Verviers og gjør andre søk rundt i landet.

Høy beredskap

Fredag holder flere jødiske skoler stengt i Antwerpen og Brussel fordi de har blitt informert om at de kan være mulige terrormål.

I mai i fjor skjøt og drepte en islamist fire mennesker på det jødiske museet i Brussel. Franske Mehdi Nemmouche, som hadde vært i Syria, er siktet for drapene.

I offentlige bygninger er sikkerheten skjerpet fredag, og sikkerhetsnivået er hevet til det nest høyeste.

De antatte jihadistene skal ha vært «ekstremt godt bevæpnet». Under aksjonen fant politiet fire kalasjnikover, politiuniformer og utstyr til å lage bomber, ifølge lokale medier.

Venter flere aksjoner

Natt til fredag satt Belgias statsminister Charles Michel i krisemøter:

– Denne aksjonen viser den belgiske regjeringens besluttsomhet når det kommer til å bekjempe dem som vil spre redsel, sier Michel.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp venter flere storstilte politiaksjoner mot mistenkte terrorister i Europa.

– Jeg tror vi kommer til å se en rekke politiaksjoner av denne typen. Etter angrepet mot Charlie Hebdo er alle de europeiske sikkerhetstjenestene i høyeste beredskap. De er klare til å hurtig slå til mot ekstremister som vil kopiere det som skjedde i Paris, sier Ranstorp til den danske avisen Politiken.

Belgia terrorutsatt

Ranstorp, som er forsker ved Försvarshögskolan i Stockholm, har ledet et nettverk av forskere som gir EU råd i saker om terror og islamistisk radikalisering. Han påpeker at per innbygger er Belgia det landet i Europa med flest fremmedkrigere i Syria.

– Minst 400 belgiere kjemper i Syria så vidt vi vet. Det er ikke så rart at det er flere som er mistenkt i Belgia nå. Landet er et omdreiningspunkt. Det har mange muslimer, ligger sentralt plassert og sikkerhetsapparatet er ikke så stramt som i nabolandene, sier Ranstorp.

– Også ligger blant annet EUs institusjoner i Brussel. Det er opplagte mål av høy verdi for terrorister, legger han til.

Tredje person

I tillegg til de to drepte ble en tredje person pågrepet under antiterroraksjonen torsdag. Belgisk spesialpoliti aksjonerte mot i alt ti adresser rundt om i landet, blant annet i hovedstaden Brussel og i Vilvoorde.

– Den operative cellen med omtrent ti mennesker var i ferd med å iverksette et betydelig terrorangrep i Belgia. Under razziaen åpnet noen av de mistenkte umiddelbart ild med automatvåpen mot politiets innsatsstyrker, sier Eric Van Der Sypt i belgisk påtalemyndighet.

I Antwerpen ventes nå en dom mot 46 personer som er anklaget for å ha rekruttert unge menn til å slutte seg til de islamistiske fremmedkrigerne i borgerkrigsherjede Syria.

Onsdag ble det kjent at de tre terroristene som drepte 17 mennesker i Frankrike forrige uke, trolig kjøpte våpen fra en våpenhandler i Belgia. (NTB)

 

 

CNN: Over 100 terrorister klare til å angripe vestlige mål

En terrortrussel mot mål i Vest-Europa ser ut til å involvere opptil 20 sovende terrorceller på mellom 120 og 180 personer, sier en vestlig etterretningskilde til CNN.

Terrorister har spesielt sett seg ut mål i Frankrike, Tyskland, Belgia og Nederland, forteller kilden til CNN.

Meldingen er ikke bekreftet fra offisielt hold, og kanalen viser bare til én anonym kilde i en vestlig etterretningstjeneste. Det blir ikke spesifisert hvilket land kilden kommer fra.

EU og etterretningsorganisasjoner i Midtøsten har identifisert en «overhengende trussel» mot Belgia, og trolig også mot Nederland.

Torsdag ble to mistenkte drept og en tredje pågrepet da belgisk politi gikk til aksjon mot en mistenkt terrorcelle. (NTB)