Verden

Bekymret over Egypts grunnlovsprosess

Prosessen med å skaffe Egypt en ny grunnlov er kaotisk og bekymringsfull.

Det mener Egypt-kjenner Jacob Høigilt.

Til tross for omfattende demonstrasjoner og uro skulle et utkast til ny grunnlov torsdag legges fram for avstemning i landets islamistdominerte grunnlovsforsamling.

Omstridt dekret

Midt oppe i den kaotiske prosessen med å skrive ny grunnlov, kunngjorde president Mohamed Mursi nylig dessuten sitt svært omstridte dekret, hvor han i praksis ga seg selv mer makt.

Grunnlovsprosessen og dette dekretet er de to viktigste grunnene til at titusener igjen har trukket ut i gatene for å demonstrere i Egypt.

Midtøsten-forsker Jacob Høigilt ved Forskningsstiftelsen Fafo sier protestene nå har klar brodd mot det mange egyptere opplever som islamistisk maktarroganse.

Skreket høyt

– Selv om de liberale og sekulære kreftene har skreket veldig høyt, og noen ganger mye høyere enn det har vært grunnlag for, er det nok gode grunner til å være bekymret når det gjelder denne prosessen, sier han med henvisning til grunnlovsarbeidet.

– Det skyldes at tendensen er å spille alle som ikke er med på løpet, ut over sidelinjen. Mursi kjører et sololøp. Han har gitt seg selv veldig store fullmakter, og folk er nervøse for hvordan grunnloven vil se ut, understreker forskeren overfor NTB.

Høigilt peker også på at det ikke bare er liberale og sekulære krefter som er bekymret, men også fagorganiserte og folk fra ulike yrkessektorer som landbruk og medier.

Ekspressfart

Essam al-Erian, som er president Mohamed Mursis rådgiver, sa på forhånd torsdag at grunnlovsforsamlingen må få jobben gjort «og begynne stemmegivningen i dag».

Grunnlovsforsamlingen gjenspeiler valgresultatet for et år siden og preges av islamister. Liberale, sekulære og koptiske medlemmer har trukket seg fra forsamlingen de siste månedene fordi de mener at islamistene er lite kompromissvillige.

– Det har vært veldig mye uenighet rundt og i forsamlingen, noe som har økt polariseringen i Egypt ytterligere, sier Høigilt.

Forsamlingen, hvor et flertall i likhet med presidenten tilhører Det muslimske brorskap, har begynt å jobbe i ekspressfart. Det ser nå ut til at grunnloven blir gjort ferdig i all hast på noen få dager, selv om den strengt tatt ikke trenger å være klar før i februar.

Vide fullmakter

Grunnlovsutkastet skal senere legges ut til folkeavstemning, men det er foreløpig ikke satt noen dato for når dette vil skje.

Arbeidet med den nye grunnloven antas å være en av forklaringene på at Mursi har gitt seg selv utvidede fullmakter. De innebærer blant annet at presidentens beslutninger ikke kan overprøves av domstolene før det er blitt valgt ny nasjonalforsamling.

Mursi skulle holde en tale til nasjonen torsdag ettermiddag hvor han skulle forklare hvorfor han i forrige uke utstedte sitt omstridte dekret. Presidenten har forklart at han kommer til å gi fra seg de nye fullmaktene så snart en ny grunnlov er på plass.

Egypts president gjennom tre tiår, Hosni Mubarak, ble fjernet fra makten etter et folkeopprør for snart to år siden.

Mer fra Dagsavisen