Beirut rystet av kraftige eksplosjoner

Minst 70 mennesker har mistet livet og flere tusen er skadd i to kraftige eksplosjoner i havneområdet i Libanons hovedstad Beirut.

Eksplosjonene rystet store deler av Beirut og kostet ifølge landets helseminister Hassan Hamad minst 70 mennesker livet, ifølge BBC.

Et av sykehusene ble påført så store skader i eksplosjonen at pasientene der måtte evakueres til andre sykehus.

Bilder fra byen viser blodige mennesker som vandrer i gatene blant raserte husfasader og ødelagte biler, på vei til nærmeste sykehus eller helsestasjon.

De to eksplosjonene skal ha funnet sted i lagerbygninger der det ble oppbevart sprengstoff eller kjemikalier, og de materielle ødeleggelsene er store.

Ofre skal være begravd i ruinene av sammenraste bygninger.

Flere soldater i FNs fredsbevarende styrke i Libanon (Unifil) er alvorlig skadd i eksplosjonen som rystet Beirut tirsdag.

Kraftig eksplosjon i Beirut tirsdag 4 august 2020.
Foto: Photo by Anwar AMRO / AFP Kraftig eksplosjon i Beirut tirsdag 4 august 2020. Foto: by Anwar AMRO / AFP

En video delt av det libanesiske kringkastingsselskapet LBCI viser hvordan det først stiger kraftig røyk opp fra en bygning, før en voldsom eksplosjon inntreffer.

Beiruts guvernør Marwan Abboud bekrefter at eksplosjonene kom etter at det brøt ut brann og opplyser at flere brannmenn er savnet.

Ifølge kona til en høytstående libanesisk tjenestemann med kjennskap til lageret inneholdt bygningen store mengder ammoniumnitrat som for ble losset fra et synkende skip i 2012.

Ammoniumnitrat brukes i kunstgjødsel og som ingrediens i sprengstoff og er svært ustabilt i høye temperaturer og fuktighet.

Se video her: 

 

Les også: Økonomisk kollaps i Libanon: – Folk leter i søpla etter mat

Flere måtte søke tilflukt da kraftige eksplosjoner oppstod i havneområdet i Beirut. Foto: REUTERS/Mohamed Azakir

Fanget i ruinene

Blant bygningene som ble rasert er hovedkontoret til det statlige elektrisitetsselskapet i Libanon. De har vært gjenstand for omfattende demonstrasjoner de siste månedene, etter gjentatte og omfattende strømbrudd som har vart i opptil 20 timer i døgnet.

En lokal nettavis melder på Twitter at det ligger skadde mennesker i ruinene av bygningen og at det etterlyses ambulanser.

Øyenvitner forteller også om store materielle ødeleggelser i bydelen Hamra, der det ligger mange butikker, spisesteder og hoteller.

Store ødeleggelser

Eksplosjonene raserte også redaksjonslokalene til avisen Daily Star, viser en video lagt ut på Twitter av en av avisens journalister.

Ifølge ubekreftede meldinger skal mange mennesker også være fanget under ruiner i bydelen Karantina, der det både er boliger, gallerier, utesteder og industri.

Det går også en motorvei forbi området, og fra denne kommer det meldinger om skadde trafikanter som ble rammet av eksplosjonen.

Eksplosjonene som rystet Libanons hovedstad Beirut tirsdag, skal ha blitt forårsaket av brann i et lager av sprengstoff eller kjemikalier. Minst ti mennesker omkom og ange ble skadd, blant dem disse to menene som ligger og venter på ambulanse. Foto: AP / NTB scanpix


Ekstremt farlig

Ifølge BBC-produsenten Riam Dalati, som viser til opplysninger fra kona til tjenestemannen, ble det foretatt en sikkerhetskontroll for seks måneder siden.

Kontrollen avdekket «hvilke ekstremt farlige og utrygge forhold» ammoniumnitratet var lagret under, tvitrer Dalati.

Libanons statsminister Hassan Diab lovet i en TV-tale sent tirsdag kveld at de ansvarlige for lageret «vil måtte betale prisen».

– Jeg lover dere at noen vil bli stilt til ansvar for denne katastrofen, sa han og varslet full etterforskning.

Kort tid etter at lageret gikk i lufta kom det nok en eksplosjon, men det er uklart om den inntraff i den samme bygningen.

 

Rasert

Blant bygningene som ble rasert er hovedkontoret til det statlige elektrisitetsselskapet i Libanon (ELD). Sjefen Kamal Hayek er blant de kritisk skadde.

Nasjonalforsamlingen og utenriksdepartementet har også fått store skader, og det samme har flere lands ambassader.

Øyenvitner forteller også om store materielle ødeleggelser i bydelen Hamra, der det ligger mange butikker, spisesteder og hoteller.

Avisen An-Nahars lokaler fikk også store ødeleggelser og 15 ansatte ble skadd.

Flere land, blant dem Frankrike, Storbritannia og Israel, har tilbudt Libanon hjelp etter ulykken.

Hariri-attentat

Selv om de fleste meldingene så langt tyder på at den kraftige eksplosjonen i Beirut var en ulykke, spekuleres det i om den kan ha sammenheng med rettssaken etter drapet på Libanons daværende statsminister Rafik Hariri som nå går mot slutten.

Hariri og 21 andre ble drept av en kraftig bilbombe i Beirut i 2005 og fire antatte medlemmer av den sjiamuslimske Hizbollah-militsen er tiltalt in absentia.

Hizbollah nekter for å ha stått bak, men fredag kommer en FN-støttet domstol i Nederland med sin kjennelse i saken.

En av eksplosjonene var så kraftig at den kunne merkes på Kypros, rundt 240 kilometer unna, ifølge det europeiske jordskjelvsenteret EMSC.