Verden

Bedre i Øst-Ukraina tross vold

To måneder etter avtalen om våpenhvile i Ukraina fortsetter en lavskalakonflikt på bakken i øst. Men sivile har tross alt fått det bedre.

Det påpeker Ukraina-ekspert og seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forsvarsinstitutt.

– Selv om det fortsatt er kamphandlinger, er den humanitære situasjonen for dem som fortsatt er igjen i de opprørskontrollerte områdene mye bedre enn før den såkalte Minsk 2-avtalen. Det er fordi det brukes langt mindre artilleri enn før våpenhvileavtalen, sier Bukkvoll til Dagsavisen.

Samles

I går og i dag samles utenriksministrene fra G7-landene i Lübeck i Tyskland, der situasjonen i Ukraina vil bli diskutert. Møtet finner sted etter at utenriksministre fra Tyskland, Frankrike, Russland og Ukraina mandag kveld kom ett skritt videre i samtalene: de ble enige om at tilbaketrekkingen av tunge våpen fra frontlinjen i Øst-Ukraina også skal gjelde stridsvogner.

Bekymret

Men de diplomatiske samtalene foregår rett etter rapporter om intensivert vold i Øst-Ukraina i helgen, da flere ble skadd og minst en drept.

Det er denne uka to måneder siden partene ble enige om en våpenhvile etter forhandlinger i Minsk, og siden har det vært mange brudd på avtalen.

Frankrike og Tyskland, som meglet fram Minsk-avtalen, er nå bekymret.

– Vi må minne både våre russiske og ukrainske kolleger om at Minsk-prosessen må bli respektert før utgangen av året, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius før de pågående samtalene.

Tor Bukkvoll mener det store bildet nå er at Russland fremdeles ikke har oppnådd det de ønsker: at myndighetene i Ukraina går i direkte forhandlinger med separatistene, og at man får et resultat som tilfredsstiller Moskva.

– Moskva har et behov for å legge mer press på Kiev. Men myndighetene i Kiev har skjønt at de ikke har mulighet til å ta tilbake opprørskontrollerte områder med makt, og dermed er det for Kiev nå blitt et spørsmål om å isolere konflikten. Hvis de klarer det, reduserer det i stor grad Moskvas mulighet til å bruke området som et pressmiddel, så Moskva er ikke interessert i å isolere konflikten, sier Bukkvoll.

Han mener det nå er så mange bevis for russisk tilstedeværelse i de opprørskontrollerte områdene at det ikke kan være tvil om russisk innblanding.

– Moskva støtter på den ene siden opprørerne, og på den andre siden framstår man som interessert i fredsforhandlinger. Men hvis Moskva virkelig hadde ønsket fred hadde man sluttet å sende våpen til opprørerne og å støtte dem militært, mener Bukkvoll.

Har «mistet» Ukraina

Tor Bukkvoll mener det er to måter Russland kan handle på.

– Enten kan man fortsette som nå, med begrensede militæroperasjoner, slik at Kiev må bruke ressurser og blir slitt ut over tid. Eller så kan Moskva gi klarsignal for en ny militær offensiv. Det har mange spådd, men dette har kostnader for Russland, for det kan redusere sjansen for å bli kvitt sanksjonene, og det kan koste russiske soldater livet, sier Bukkvoll.

Han tror ikke Putin har lyst til å være den russiske lederen som «mistet» Ukraina.

– Men det er det han er i ferd med å gjøre, i alle fall når det gjelder holdningsendringen i den ukrainske befolkningen. Etter dette er det kun med makt han kan få grep om Ukraina. Putin er ikke en mann som lett tar nederlag. Men om det blir ny offensiv eller seigpining for Øst-Ukraina er umulig å si. sier Bukkvoll.

Mer fra Dagsavisen