Donald Trump har overrasket alle med sin suksess i det republikanske nominasjonsvalget. Han går stadig til verbale angrep mot innvandrere og muslimer.

Barn i USA frykter Trump

Felix Schmieder (9) er redd bestemoren hans vil bli kastet ut av USA hvis Donald Trump blir president.

 

NEW YORK (Dagsavisen): – Besteforeldrene mine er innvandrere. Og jeg har en venn fra Jemen. Jeg håper de får bli her, sier Felix Schmieder bekymret.

Han er en av et stort antall amerikanske barn som har blitt skremt av den harde tonen i årets presidentvalgkamp, der den høyrøstede republikaneren Donald Trump har dominert mediedekningen.

Felix Schmieder (9) hørte første gang om Donald Trump i bilen på radioen på vei til skolen en gang i vinter. Han hørte hatefulle utsagn mot latinamerikanske innvandrere og muslimer. Han hørte at Donald Trump, som ligger an til å bli republikanernes presidentkandidat, vil bygge en mur på grensen til USAs naboland Mexico for å stenge innvandrere ute.

– Jeg har vært bekymret for besteforeldrene mine, de er fra Panama. De er innvandrere, men de er ikke sånn som Trump tror de er, sier 9-åringen til Dagsavisen.

Les også: Derfor elsker de Donald Trump

Sprer frykt

Kjendismilliardæren Donald J. Trump har spilt på fremmedfrykt og autoritære utsagn i den lange nominasjonskampen. Han har blant annet beskyldt mexicanere for å være kriminelle og voldtektsmenn, og oppfordret tilhengere til å banke opp meningsmotstandere på valgmøter.

I forrige uke ble det klart at Trump har vunnet mange nok delegater til å vinne republikanernes nominasjonsvalg i juli og dermed bli partiets presidentkandidat.

Siden han først lanserte sitt kandidatur for nesten ett år siden, har Trump fått enorm medieoppmerksomhet.

Tonen til Trump skremmer både amerikanske barn og voksne.

Foreldrene til Felix Schmieder har forklart at besteforeldrene og hele familien i USA har statsborgerskap og dermed ikke kan bli kastet ut.

Donald Trump er likevel skummel, synes Felix.

Det samme synes mange amerikanske barne- og ungdomsskoleelever, særlig minoritetsbarn, ifølge en ny rapport fra Southern Poverty Law Center.

Den viser at to tredjedeler av lærere fra 1. til 12. klasse sier elevene deres er redde og nervøse på grunn av Donald Trump. Det er særlig minoritetsbarn og barn av innvandrere som er redde. Mange frykter at foreldrene deres vil bli kastet ut av landet hvis Donald Trump blir USAs neste president.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Støtte fra klanen

Donald Trump har, i likhet med de fleste av sine republikanske motstandere i presidentvalgkampen, sagt han vil kaste ut alle de elleve millioner papirløse menneskene som i dag bor og jobber i USA.

Brorparten av USAs papirløse kommer fra Latin-Amerika.Men også svarte amerikanskfødte skolebarn frykter en framtid med Donald Trump som president. En lærer fra Oklahoma, som har mange afroamerikanske muslimske elever, skriver i en kommentar til rapporten at også hennes elever er redde for å bli kastet ut av landet.

– De tror de vil bli sendt tilbake til Afrika hvis han blir valgt, skriver skolelæreren om frykten for Trump.

En tredjedel av de 2.000 lærerne som deltok i undersøkelsen melder om en økning i anti-muslimsk og anti-innvandringsretorikk blant elevene siden valgkampen begynte. 40 prosent sier de kvier seg for å snakke om årets presidentvalg.

Donald Trump har fått støtte fra den tidligere Ku Klux Klansmannen David Duke, og en rekke nasjonalistiske hvite hatgrupper sier de ønsker Trump som president.

Les også: – Donald Trump er en bølle

Økt diskriminering

På den offentlige Brooklyn-skolen til Felix Schmieder er mange av hans medelever bekymret. Felix har en skolekamerat fra Jemen, som kom til USA med familien i fjor høst. Trump har sagt han vil hindre alle muslimer fra å komme inn i USA, og sier muslimer har at «ufattelig stort hat mot USA».

– Vennen min Abdulwahed er flyktning. Jeg er redd for at han må dra tilbake til krigen, sier Felix, som håper Hillary Clinton vinner presidentvalget.

Han mener hun er flinkere til å kommunisere med andre land, og tror ikke hun vil starte flere kriger.

Amerikanske muslimer har meldt om økt diskriminering og flere tilfeller av hatkriminalitet, etter at valgkampen startet.

Les også: Vil ta revolusjonen videre