SISTE: Barack Obama forsvarte sin Syria-politikk på sin siste pressekonferanse som USAs president.

Barack Obamas siste pressekonferanse

Barack Obama om sin Syria-politikk på sin siste pressekonferanse

Presserommet i Det hvite hus var smekkfullt da Barack Obama holdt sin siste pressekonferanse som USAs president lørdag kveld. Ikke uventet var det presidentents Syria-politikk og debatten om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget som var hovedtemaer. 

Mens Obama møtte amerikanske journalister, venter tusenvis av sivile på evakuering i Aleppo i Syria. Borgerkrigen har pågått i fire blodige år. Rundt 400.000 mennesker er drept, og millioner av mennesker er drevet på flukt. Mange har bedt om sterkere amerikansk engasjement i konflikten, der Russland støtter det sittende regime og USA gir opplæring og trening til deler av opprørsgruppene. På spørsmål om Obama føler et moralsk ansvar for situasjonen, svarte presidenten ja. 

- Jeg føler meg alltid ansvarlig. Det er steder i verden der grusomme ting skjer og på grunn av denne jobben, føler jeg meg ansvarlig. Jeg har ikke hatt et øyeblikk der jeg ikke har følt ansvar. Når det kommer til Syria, har jeg hele tiden forsøkt å velge riktig løsning for å ende borgerkrigen og samtidig tatt USAs langsiktige sikkerhetsinteresser med i beregningen, sa Obama

Han mener det eneste andre alternative er full krig og store mengder amerikanske soldater i Syria, uten FN-mandat og uten syrisk velsignelse.

- Det var ikke mulig for USA å intervenere i Syria halvveis. USA måtte ha gått helhjertet inn med stor innsats, og det kunne vi ikke, sa Obama. 

- Jeg kan ikke påstå vi har hatt suksess. Det må jeg sove med hver natt, sa Obama.  

 

Du kan se hele pressekonferansen her.

Fordømmer Assad

– Verden står samlet i avsky over de grusomme angrepene på Aleppo, sa Obama da han holdt sin siste førjuls-pressekonferanse i Det hvite hus fredag.
– Selv om han kanskje kan oppnå en taktisk seier, så kan ikke Assad slakte seg fram til legitimitet, sa Obama.
Han tok samtidig til orde for at en uavhengig observatørstyrke må settes inn i Aleppo for å overvåke evakueringen av sivile fra den krigsherjede byen.
Obama begynte imidlertid pressekonferansen med å ramse opp alt han hadde oppnådd i løpet av sine åtte år i Det hvite hus. Han understreket at arbeidsledigheten var mye lavere, at nærmere 90 prosent av amerikanerne nå har helseforsikring, at USA nå er langt mindre avhengig av utenlandsk olje, og at aksje- og finansmarkedene har hentet seg inn igjen etter finanskrisen. 

Russisk hacking

 Like før Obamas pressemøte begynte kom nyheten om at FBI er enig i CIAs konklusjon om at Russland aktivt, via hackerangrep, blandet seg inn i valgkampen for å sørge for at Donald Trump vant og Hillary Clinton tapte.
– Det er viktig å få analysert disse hendelsene og hindre at noe slikt skjer igjen, sa Obama. Han la til at han allerede i september ba den russiske presidenten Vladimir Putin om å slutte med angrepene.
– Jeg håper at Donald Trump deler bekymringen over utenlandsk innblanding i amerikanske valg, sa Obama.
Trump har imidlertid gjentatte ganger avvist påstanden om russisk innblanding i valget.