Verden

Bak dørene i Midtøstens hemmelige møter

Statsminister Benjamin Netanyahus flyreise til fiendelandet Saudi-Arabia søndag ga et innblikk i dialogene som pågår fjernt fra kameraene i den konfliktfylte regionen. Slik har det alltid vært.

Bilde 1 av 5

ISRAEL (Dagsavisen): Israels statsminister sa ingenting til sine regjeringskollegaer, klokken åtte om kvelden bare forsvant han. For så å gå ombord i et privatfly som i all hemmelighet tok ham over frontlinjene til Saudi Arabia.

Dagen etter, da nyheten om det som utvilsomt var et historisk besøk ble kjent, sa ikke Netanyahu stort.

– Hittil har jeg aldri kommentert slike ting, og jeg har ikke tenkt å begynne nå, sa Netanyahu i Knesset, det israelske parlamentet, da han ble konfrontert med nyhetene i israelske medier.

Det var avisen Haaretz som først rapporterte om besøket etter at en amatørentusiast som følger flyvninger i skyene over Midtøsten, meldte at et lite privatfly hadde tatt av fra flyplassen i Tel Aviv og landet i den saudiarabiske byen Neom. En skal likevel ikke utelukke at det var statsministerens kontor som lekket nyheten.

Saudi-Arabia og Israel har tiår bak seg med konflikt og fiendskap. Netanyahu skal ha fløyet inn sammen med Mossad-sjefen Yossi Cohen, og de hadde flere timer med samtaler med kronprins Mohammad bin Salman, mannen som regnes som Saudi-Arabias faktiske leder.

Offisielt benekter myndighetene i Riyadh at noe møte har funnet sted.

Les også: Pompeos Midtøsten-besøk vekker frykt for at Trump vil gjøre noe dramatisk 

Det nye Midtøsten

Møtet var del av den omfattende reorganiseringen av maktforholdene som nå utspiller seg i Midtøsten.

Mens regionen hittil har vært preget av en konflikt mellom Israel og arabiske land, står Israel og de dominerende sunniarabiske landene i dag på samme side i en koalisjon mot mer vestlig-kritiske land som Iran, Syria og i økende grad Tyrkia under president Recep Tayyip Erdogan.

– Alt dette dreier seg ikke bare om Iran og frykten for at USA trekker seg ut av regionen, sier Oded Eran, en tidligere israelsk toppdiplomat, til Dagsavisen.

– Etter den arabiske våren og etter koronaviruset, er det blitt klart for alle at vi ikke kan løse problemene alene, vi må samarbeide, sier Eran til Dagsavisen.

Men tross tiårene med krig og konflikt, har lignende, hemmelige møter som det på søndag funnet sted i det skjulte. Eran selv har deltatt i samtaler med saudiarabiske motparter om økonomisk samarbeid. I 2002, bare måneder etter al-Qaidas angrep mot USA, lanserte Riyadh det såkalte arabiske fredsforslaget som tok til orde for en regional fred med Israel, et forslag Israel har avvist.

Lest denne?  – Tror vi kan reise normalt internasjonalt først fra våren 2022 (+)

Hemmelige toppmøter

Listen over møter på toppnivå er lang: 

* I 1947, ett år før staten Israel ble opprettet, reiste den jødiske arbeiderlederen og framtidige statsministeren Golda Meir til Transjordan, framtidige Jordan, for hemmelige samtaler med Kong Abdallah. For ikke å vekke oppsikt var hun kledd i tradisjonelle arabiske kvinneklær.

Mrs. Golda Meir newly elected Israeli prime Minister, March 7, 1969. (AP Photo/Calvert)

Golda Meir, nyvalgt statsminister i Israel i 1969. Foto: AP/NTB 

* I 1976 fløy statsminister Yitzhak Rabin til Marokko for et hemmelig møte med kong Hassan, noe som la grunnlaget for fredsavtalen mellom Israel og Egypt tre år senere. Inntil han kom fram til kongepalasset i Marokko, var Rabin forkledd med parykk og bart.

* At det har vært hemmelige forbindelser mellom fiendestatene Syria og Israel også i forkant av krigen i 1948 var kjent. Men i forrige uke rapporterte avisen Haaretz at Syrias første statsminister Jamil Mardam skal ha vært en israelsk agent.

* Også Saudi-Arabia og Israel har flere år bak seg med stille kontakter. Kong Fahd, som regjerte fra 1982 til 2005, brukte en israelsk lege når noe alvorlig skjedde med ham. Professor Moshe Mani, sjefen for urologi-avdelingen ved Tel Hashomer sykehuset utenfor Tel Aviv, ble fløyet inn i et privatfly fra Europa hver gang noe skjedde.

Les også: Det syriske regimet bygger luksuriøst museum mens folket sulter (+)

Undersøkte urin og avføring

– Når noen ville stille meg spørsmål, pleide jeg å si at jeg skulle reise for å behandle pasienter i Iran. Det hørtes sannsynlig ut, sa Mani senere i et intervju med den israelske avisen Yedioth Aharonot.

Dengang hadde Israel og Iran nære forbindelser. Kontakten mellom kongen og den israelske legen ble skapt av Adnan Khashoggi, en saudiarabisk milliardær og våpenhandler, og onkel til Jamal Khashoggi, journalisten som ble drept og partert i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for to år siden.

FILE - In this April 4, 1990 file photo, Adnan Khashoggi arrives at Manhatten Federal Court, New York. Saudi arms dealer Khashoggi, once one of the world's richest men who was implicated in the Iran-Contra affair, has died. He was 81 and had been suffering from Parkinson's disease, it was reported on Tuesday, June 6, 2017. (AP Photo, File)

Våpenhandleren Adnan Khashoggi var en gang en av verdens rikeste menn. Her ankommer han en domstol på Manhattan i New York i 1990 i forbindelse med Iran-Contra-skandalen. Foto: AP/NTB

Nettopp kunnskap om helsen til lederne i Midtøsten har vært avgjørende for Israel for å kunne evaluere stabiliteten til regimene i regionen.

I 1999, da Kong Hussein døde, gikk jordanske og israelske agenter sammen om å gjøre noe ganske så uvanlig: President Hafez Assad av Syria, som da var regionens sterke mann, var ventet til kongens begravelse, og israelske agenter fikk tilgang til hans hotellrom.

Der koblet de toalettet fra kloakkrørene, fikk samlet prøver av presidentens urin og avføring, og kunne konkludere at Assad var alvorlig syk. Et år senere døde Assad i Damaskus.

a Syrian worker at a Damascus hotel, hangs on Saturday, March. 5, 2005 two big photos, one of President Bashar Assad, left,  and of his father, late President  Hafez Assad. Bashar Assad is scheduled to deliver a speech to his parliament later in the day, in which he is expected to announce a troops withdrawal from Lebanon to the Bekaa region in eastern Lebanon.(AP Photo Bassem Tellawi).

Assad-familien har styrt Syria i 50 år. Nåværende president Bashar al-Assad til venstre, hans far Hafez Assad som døde i 2000, til høyre. Foto: Bassem Tellawi/AP/NTB

Mossad

Gjennom alle årene har etterretningsorganisasjonen Mossad da spilt en avgjørende rolle i Israels utenrikspolitikk. Trenden har styrket seg under årene med Netanyahu som statsminister. Siden utenriksministerposten, som et resultat av koalisjonsavtaler, gjerne har gått til Netanyahus rivaler, har statsministeren heller brukt de hemmelige agentene i stedet for diplomatene når noe av betydning skulle skje.

Under besøket i Saudi-Arabia søndag gikk det så langt at ingen i landets toppledelse, altså Netanyahus rivaler, visste om reisen. Benny Gantz, forsvarsministeren, var sjokkert, og kalte det «uansvarlig».

– Hvis noe hadde skjedd med ham, ville ingen ha visst hvor han var, sa Gantz.

Ikke alle kommer velberget gjennom besøk i Saudi-Arabia. Under et besøk i hovedstaden Riyadh i 2017, ble Libanons statsminister Saad Hariri angivelig banket opp av kronprinsens sikkerhetsfolk og så gitt en tekst som han ble tvunget til å lese opp foran fjernsynskameraene der han meldte om sin avgang.

Lebanese watch an interview with Lebanon's resigned prime minister Saad Hariri at a coffee shop in Beirut on November 12, 2017.
Saad Hariri pledged he would return to Lebanon from Saudi Arabia "very soon," in his first television interview since his shock resignation as prime minister eight days ago. / AFP PHOTO / ANWAR AMRO

Libanons statsminister meldte uventet sin avgang på saudiarabisk tv under et besøk i Riyadh og ryktene gikk om at han var blitt kidnappet. En drøy uke etterpå ble han intervjuet på libanesisk tv der han lovte at han ville komme tilbake fra Saudi-Arabia snart og at han trakk oppsigelsen. Foto: Anwar Amro/AFP/NTB

I Israel er sidesettingen av diplomatiet i utformingen av landets utenrikspolitikk ikke noe nytt.

– Det har alltid vært en dragkamp mellom sikkerhetsorganisasjonene, etterretningen og utenriksdepartementet. I sin tid ble forholdet til europeiske stater som Frankrike og Tyskland faktisk utviklet av sikkerhetsetablissementet, uten at diplomatene en gang visste om det, sier Eran.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Følg Dagsavisen på Facebook!

Mer fra Dagsavisen