Russlands utenriksminister Sergej Lavrov innrømmer at sjansen for en politisk løsning i Syria stadig blir mindre. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Avviser dialog med regimet

Russland presser på for å få Assad-regimet til forhandlingsbordet, men opposisjonen avviser enhver dialog med presidenten og hans tilhengere.

MOSKVA: Det syriske regimet har lenge sagt at det er villig til å gå i dialog med opposisjonen, og nå mener Russlands utenriksminister at det er på tide å vise handling.

– Vi oppfordret de syriske lederne til å få noe konkret ut av ønsket om dialog med opposisjonen, sa Lavrov fredag.

Uttalelsen kom etter et møte med Egypts utenriksminister Mohamed Kamel Amr i Kairo.

Torsdag gjorde Lavrov det klart overfor Syrias viseutenriksminister Faisal Muqdad at tiden er i ferd med å renne ut for en fredelig løsning på konflikten.

– Men, det er fortsatt en mulighet, og den må vi kjempe for, understreket Lavrov overfor nyhetsbyrået Interfax.

 

Ber ikke Assad gå

Han gjorde det imidlertid klart at Russland ikke stiller seg bak det internasjonale kravet om at president Bashar al-Assad må gå av.

– Verdenssamfunnet må ikke oppildne noen av sidene i konflikten til vold eller stille betingelser for forhandlinger. Det er det syriske folket som må bestemme dette, presiserte Lavrov.

Opposisjonen har lenge sagt at det ikke er aktuelt å forhandle så lenge Bashar al-Assad og hans regime sitter ved makten i Syria. Svaret på det russiske utspillet fulgte den linjen.

– Koalisjonen er klar til å snakke med hvem som helst, bortsett fra Assad-regimet. Alt kan skje etter at Assad-regimet og dets fundamenter er borte. Etter det kan vi sette oss ned med alle syrere og stake ut kursen for fremtiden, sier talsmann for Syrias nasjonalkoalisjon, Walid al-Bunni.

Nasjonalkoalisjonen ble opprettet i november og er blitt anerkjent som rettmessig representant for det syriske folket av store deler av det internasjonale samfunnet.

 

Militære tilbakeslag

Russland har sammen med Iran og Kina vært Syrias viktigste støttespiller i den 21 måneder lange borgerkrigen.

Enkelte uttalelser fra ulike politikere og tjenestemenn i Moskva den siste tiden kan imidlertid tyde på at russerne begynner å tvile på om Bashar al-Assad vil klare å holde seg ved makten.

De siste månedene har opprørerne erobret flere militærleirer, flyplasser og småbyer sentralt og nordøst i landet. I tillegg har kampene hardnet til rundt hovedstaden Damaskus. Regimestyrkene har heller ikke klart å nedkjempe opprørerne i Syrias største by Aleppo.

 

Vil møte opposisjonsleder

Fredag uttrykte Russland ønske om å snakke med opposisjonslederen Ahmed Mouaz al-Khatib. Viseutenriksminister Mikhail Bogdanov sier til nyhetsbyrået RIA Novosti at samtaler med al-Khatib, lederen av Syrias nasjonalkoalisjon, kan finne sted i Moskva eller andre byer som Genève eller Kairo.

Al-Khatib ble leder av den nye koalisjonsbevegelsen for den syriske opposisjonen i november og invitasjonen til samtaler er allerede oversendt fra Moskva.

Russland inviterte imidlertid også jevnlig de tidligere opposisjonsgruppene til møter i Moskva.

Bogdanov sa også at det trolig vil bli et møte om Syria mellom Russland, USA og Syria-utsendingen fra FN og Den arabiske liga, Lakhdar Brahimi, i løpet av januar.

Ifølge opposisjonsaktivister er mer enn 44.000 mennesker drept i løpet av konflikten som brøt ut i mars 2011.