Verden

Avventer medisinering

SYK NORDMANN: Oslo universitetssykehus vil vite mer om den eksperimentelle ebolamedisinen før de benytter den. I dag skal de i et møte i regi av WHO for å få svar.

Den norske hjelpearbeideren som søndag ble diagnostisert med ebola, ble fløyet fra Sierra Leone til Norge i går. Ferden gikk videre til Oslo universitetssykehus i ambulanse, tett fulgt av en transportambulanse, en følgebil med samme mannskap, en utrykningsbil, og en desinfeksjonsbil.

Transporten gikk helt etter planen. Mye på grunn av at en har oppdaget sykdommen tidlig, forteller overlege Espen Rostrup Nakstad som var til stede under transporten.

Les også: - Lite å stille opp med

- Har god kontroll

- Jo dårligere pasienten er, jo vanskeligere blir transporten. Vi har hatt flaks. Sannsynligheten for å overleve er bedre for pasienten når den har ankommet Norge, forteller Nakstad.

Det er få som har fått så kompetent helsehjelp tidligere enn den norske hjelpearbeideren.

Viseadministrerende dir­ektør Cathrine Lofthus ved Oslo universitetssykehus (OUS) understreker at det ikke er grunn til å engste seg for at noen her i Norge nå vil bli smittet av ebola.

- Vi har god kontroll på situasjonen. Nå vil vi ha fokus på behandle pasienten, og ta vare på de pårørende, sier Lofthus.

Les også: Tror ebolainnsatsen kommer til å øke

Medisinen

Det er ingen medikamenter i dag som har dokumentert god effekt mot ebolaviruset. Legene anser derfor den viktigste behandlingen å være å støtte kroppen i dens kamp mot viruset, ved å opprettholde væskebalansen. Denne støttende behandlingen gir en betydelig bedre mulighet for å overleve. Samtidig har det kommet noen eksperimentelle ebolamedisiner som Oslo universitetssykehus nå har fått tillatelse til importere.

Den siste dosen av medisinen ZMapp som er tilgjengelig i verden, er stilt til rådighet for kvinnen. Medisinen befinner seg nå i Canada, skriver Dagens Medisin. Det er også andre muligheter. Avigan og TKM-Ebola er tilgjengelige denne uken. Medisinene er utprøvd på få pasienter, og man vet foreløpig lite om effekten.

- Spørsmålet har vært: Hva kan vi få tak i, og er det klokt å gi denne medisinen? forteller Dag Kvale som er leder for infeksjonsmedisinsk avdeling ved sykehuset.

Det siste kan han få et klarere svar på i dag når representanter fra sykehuset er med på et nettverksmøte som Verdens helseorganisasjon (WHO) står bak. Det blir et virtuelt møte der de kan dele erfaringer med behandling av ebola, og spesielt med den eksperimentelle medisinen.

- Vi har lite detaljert informasjon om dette. For eksempel når i sykdomsforløpet det er klokt å gi medisinen. Derfor er det viktig å tenke seg om. Det finnes også eksempler på dem som har fått denne medisinen, men som ikke har overlevd, sier Kvale.

Han understreker at de ikke har medisinen på plass ennå.

Les også: – Vestlige ebolapasienter vil framskynde produksjon

Behandling

På sykehuset er infeksjonssykepleiere parvis inne for å behandle pasienten. Alle som behandler pasienten, er sikret med beskyttelsesdrakter.

- Personalet er ekstremt godt beskyttet, sier Kvale.

Han sier han har kontroll på alt som kommer ut og inn av bygget der pasienten nå er isolert. Ingen har fysisk berørt pasienten siden evakueringen fra Sierra Leone. Pårørende har fått hilse på gjennom et glassvindu.

- Det har ikke vært noen begrensninger på kontakt med pårørende, sier Kvale.

Pasienten er innlagt på høysikkerhetsavdelingen, som er den eneste isolatavdelingen i kategori fire i Norge, skriver Dagens Medisin. Det skal være et rom med kapasitet på ti personer. Det er mange norske hjelpearbeidere i de ebolarammede områdene. Men Nakstad understreker at det ikke er denne romstørrelsen som avgjør beredskapskapasiteten til Norge.

- Det er antallet trente ansatte som avgjør kapasiteten, ikke antallet rom eller isolater, sier Nakstad, som beskriver kapasiteten som god.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen