Avis: Weinstein er «nervøs og bruker mye tid på å google seg selv, besatt av utfallet av rettssaken»

Den tidligere filmmogulen Harvey Weinstein møtte onsdag i retten, tiltalt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner. Weinstein er «nervøs og bruker mye tid på å google seg selv, besatt av utfallet av rettssaken», hevder avis.

Bevisene som legges fram, vil vise at Weinstein «var et seksuelt rovdyr og en voldtektsmann», sa aktor Meghan Hast i sitt åpningsinnlegg.

Weinstein brukte sin store makt innen underholdningsindustrien til å sørge for at kvinner han begikk overgrep mot, tiet stille, fortsatte hun.

– Men nå vil deres stemmer endelig bli hørt, sa Hast.

Les også: Skuespiller og aktivist Alyssa Milano sammenligner Trump-tilhengere med Ku Klux Klan-medlemmer

Metoo

Anklagene mot Weinstein ble startskuddet på metoo-kampanjen, hvor kvinner og menn fra land over hele verden har stått fram med historier om seksuelle krenkelser.

Bortimot 90 kvinner, blant dem Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow, har anklaget Weinstein for voldtekter, overgrep og seksuell trakassering, men saken som åpnet i New York onsdag, dreier seg om påståtte voldtekter av to kvinner.

Det ene tiltalepunktet dreier seg om en voldtekt på et hotellrom på Manhattan i 2013 og det andre om tvunget oralsex i 2006.

67-åringen hevder forholdet han hadde til de to kvinnene var gjensidig.

– Jeg har gode advokater, sa han da han ankom rettssalen.

Siden ankalgene ble kjent, har Weinstein stort sett holdt seg hjemme i en leilighet han leier på Manhattan. Der har han brukt tiden på å lese bøker og se TV. Ifølge New York Times er han «nervøs og bruker mye tid på å google seg selv, besatt av utfallet av rettssaken».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Bruker samme vitne

Det er ventet at aktoratet i saken vil bruke samme strategi som under rettssaken mot Bill Cosby i 2018, hvor de hentet inn en ekspert på seksuelle overgrep som vitne. Eksperten forklarte hvordan ofre for voldtekt og seksuelle overgrep oppfører seg i tiden etter et slikt overfall.

Weinsteins forsvarere vil trolig vise til at kvinnen som anklager Weinstein for voldtekt, sendte ham hyggelige eposter i månedene etter den angivelige voldtekten.

Selv om noen kvinner i ettertid kan ha angret på at de hadde sex med den tidligere filmmogulen, er ikke slik anger det samme som voldtekt, hevdet en av forsvarerne i et intervju for en tid tilbake.

Les også: Voldtektstiltalte Harvey Weinstein på talentshow i New York - kastet ut kritikere fra salen

Startskuddet for #metoo

Weinstein var i mange år en av Hollywoods mektigste filmprodusenter. Etter at anklagene ble offentlig kjent i oktober 2017, er han blitt en paria i filmbransjen.

Weinstein fikk sparken fra sitt eget selskap, The Weinstein Company, ble utvist fra Oscar-akademiet og er blitt skilt fra sin kone som følge av anklagene. Selskapet hans slo seg konkurs i mars 2018.

I mai 2019 inngikk han og hans konkursslåtte selskap forlik med flere titall kvinner som anklaget ham for overgrep og trakassering. Ofrene fikk en erstatning på til sammen 25 millioner dollar, mens Weinstein slapp å innrømme at hadde gjort noe galt. (NTB)

Les også: Trump har utløst ny metoo-storm: #WhyIDidntReport. «Hei, Donald Trump. Nå må du for faen lytte!»

Fakta om Harvey Weinstein

* Født i New York 19. mars 1952. 67 år gammel. Far til fem barn.

* Amerikansk filmprodusent som sammen med broren Bob først grunnla Miramax Films, deretter The Weinstein Company. De har vunnet de prestisjetunge prisene Oscar og BAFTA og har vært nominert til Emmy et titall ganger.

* I oktober 2017 sto en lang rekke kvinner fram i The New York Times og New Yorker og anklaget Weinstein for seksuell trakassering, overgrep og voldtekt.

* Hollywood-stjernene Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie og Salma Hayek er blant dem som i løpet av de neste dagene og ukene sa de var blitt trakassert av Weinstein. Blant dem som anklager ham for voldtekt, er norske Natassia Malthe.

* Anklagene mot Weinstein ble startskuddet på metoo-kampanjen, hvor kvinner og menn fra land over hele verden har stått fram med historier om seksuelle krenkelser.

* Weinstein har fått sparken fra sitt eget selskap, The Weinstein Company, blitt utvist fra Oscar-akademiet og er blitt skilt fra sin kone som følge av anklagene. Selskapet hans slo seg konkurs i mars 2018.

* I mai 2018 meldte han seg selv for politiet i New York. Han ble tiltalt for voldtekt og flere tilfeller av seksuelle overgrep mot to kvinner. Han ble løslatt mot en kausjon på 1 million dollar.

* I mai 2019 inngikk han og hans konkursslåtte selskap forlik med flere titall kvinner som anklaget ham for overgrep og trakassering. Ofrene fikk en erstatning på til sammen 25 millioner dollar, mens Weinstein slapp å innrømme at hadde gjort noe galt.

* I desember 2019 ble Weinsteins kausjon femdoblet til 5 millioner dollar etter at påtalemyndigheten mente at han har brutt kausjonsbetingelsene.

* 6. januar begynte rettssaken i New York. Weinstein står tiltalt for overgrep mot to kvinner – en voldtekt i 2013 og ett tilfelle av tvunget oralsex i 2006. Kun identiteten til den ene kvinnen er kjent, den tidligere produksjonsassistenten Mimi Haleyi. Onsdag 22. januar holdes åpningsinnlegget i rettssaken.

* Weinstein har beklaget sin oppførsel, men avviser at han har gjort noe ulovlig og har erklært seg ikke skyldig.

* Weinstein blir også etterforsket av føderale amerikanske myndigheter og britisk politi, men det er ikke tatt ut noen tiltale.

Kilder: NTB og BBC