Rafael Correa er populær i hjemlandet, men anklages for å slå ned på pressefrihet. FOTO: Ecuadors presidentkontor/ NTB Scanpix

Assanges nye venn

Ecuadors president Rafael Correa står midt i en storpolitisk diplomatisk dragkamp.

PROFILEN

Hvem: Rafael Correa, Ecuadors president

Hvorfor: Midt i diplomatisk strid etter å ha innvilget politisk asyl til Julian Assange

 

Han er en god venn av Venezuelas president Hugo Chávez, sosialisten Rafael Correa - men er langt mindre kjent internasjonalt enn sin venn. Det kan saken om Julian Assange være i ferd med å forandre på. For Rafael Correa har for alvor fått en høyt profilert rolle internasjonalt etter at han ertet på seg både Storbritannia, USA og en rekke andre da han i forrige uke erklærte at han ville innvilge Julian Assange politisk asyl i Ecuador.

 

Valg snart

Men Storbritannia fastholder at landet har plikt til å arrestere Assange for å utlevere ham til Sverige, og dermed er den diplomatiske striden et faktum. Tirsdag sa Correa at han vil vurdere å forhandle med britene om Assanges skjebne, dersom Storbritannia trekker tilbake trusselen om å bryte seg inn i Ecuadors ambassade i London og pågripe ham der.

Assange er populær i store deler av Latin-Amerika, og saken kan skaffe velgere til Rafael Correa i neste presidentvalg, som holdes i februar neste år. Mange har anklaget ham for å bruke saken til innenrikspolitisk vinning for seg selv.

Men Correa trenger uansett neppe å bekymre seg for resultatet: han nyter allerede stor støtte hos folket, og blir ansett som den sterkeste lederen på flere tiår i Ecuador. I tiåret før Correa ble valgt i 2007, hadde landet hatt hele åtte presidenter. Med Correa har landet fått politisk stabilitet. Etter at han kom til makten fikk han ved en folkeavstemning gjennom grunnlovsendringer som førte til at det ble holdt et nytt valg i 2009. Det vant han overlegent, og ligger altså an til ny seier ved neste valg.

 

Feider med media

49 år gamle Rafael Correa er utdannet økonom, og har tatt utdannelsen i Ecuador, USA og Belgia, og har tre barn med sin belgiske kone. Han snakker flytende engelsk og fransk, og snakker også quechua, et språk som snakkes i Andesfjellene.

Under Correa er det blitt brukt store summer på sosiale prosjekter blant fattige ecuadorianere. Takket være høye oljepriser har Ecuador i flere år hatt en kraftig økonomisk vekst.

Men til tross for sin popularitet er Correa langt ifra ukontroversiell i hjemlandet. Motstanderne kritiserer ham for å slå hardt ned på den delen av pressen som ikke er på hans lag.

En av de største feidene med media hadde han da han saksøkte landets største avis på opposisjonssiden, El Universo, for en artikkel der han ble kalt diktator, og der han ble anklaget for å ha gitt sikkerhetsstyrker tillatelse til å skyte mot et sykehus under et politiopprør i september 2010. Correa benektet å ha gjort dette, og fikk rettens medhold. Dette ble opprettholdt av Høyesterett tidligere i år, men Correa benådet de tre som ble dømt.

 

Markert

Da han nylig ble bedt om å svare på kritikk om at han brukte retten til å stilne pressen, svarte han:

-Jeg lurer på hva England ville ha gjort dersom en journalist, med tillatelse og medvirkning av en avis, anklaget Dronningen for massedrap?

Correa har heller ikke unnlatt å markere seg internasjonalt tidligere. Han har blant annet utvist Verdensbankens representant i landet, og har også utvist to amerikanske diplomater han mente blandet seg i landets interne anliggender.

Mye tyder på at striden om Julian Assange vil rulle og gå internasjonalt en god stund framover. Det vil gi Rafael Correa en synlig rolle på den internasjonale arenaen i månedene som kommer.

asne.gullikstad@dagsavisen.no