Julian Assange sitter i Ecuadors ambassade i London etter å ha søkt politisk asyl i det søramerikanske landet.

Assange får politisk asyl

Ecuador gir Julian Assange politisk asyl, ifølge landets utenriksminister.

På en pressekonferanse i Quito torsdag sa Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño at grunnleggeren av Wikileaks, Julian Assange, risikerer politisk forfølgelse om han utleveres fra Sverige til USA. Om han blir utlevert, er det også fare for at han ikke får en rettferdig rettssak.

– Han kan bli stilt for en militær domstol eller en spesialdomstol. Han kan få dødsstraff, livstid i fengsel og det kan bli begått brudd på borgerrettighetene hans, sier Patiño.

- Frykten er legitim

Ifølge utenriksministeren har land som får forespørsel om politisk asyl, et ansvar for å vurdere begrunnelsene og se etter bevis som eventuelt støtter disse.

– Vi tror Assanges frykt er legitim, sier han.

Patiño sier at Ecuador har bedt Sverige om garantier for at Assange ikke blir sendt til USA dersom han blir utlevert fra Storbritannia til Sverige. Men Sverige ville ikke gi slike garantier, ifølge utenriksministeren.

Skal bli utlevert

Storbritannia er skuffet over at Ecuador har gitt WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange asyl, og sier utleveringsvedtaket fortsatt står ved lag.

– Vi er skuffet over uttalelsen fra Ecuadors utenriksminister om at Ecuador har innvilget Julian Assange politisk asyl, skriver det britiske utenriksdepartementet i en twittermelding.

Britisk UD mener Assange har brukt alle sine ankemuligheter og at Storbritannia derfor er forpliktet til å utlevere ham til Sverige.

– Vi kommer til å forholde oss til den forpliktelsen. Beslutningen fra den ecuadorianske regjeringen endrer ikke på det, sier det britiske utenriksdepartementet videre.

Britiske myndigheter har tidligere utnderstreket at de ikke kommer til å la Assange få fritt leide ut av landet.