Verden

Assads styrker har jaget ut hundrevis av IS-krigere – tar full kontroll over Damaskus

Det er første gang siden 2012 at regimet har full kontroll over byen, melder eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR)

– Damaskus, byens utkantstrøk og omkringliggende byer er nå fullstendig trygge, heter det i mandagens melding fra regjeringshæren, viderebrakt av statlige medier.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekrefter at regimet har full kontroll over Damaskus for første gang siden 2012.

Yarmouk, som før borgerkrigen var en stor palestinsk flyktningleir, og områdene rundt var den voldelige islamistgruppa IS' siste høyborg i Damaskus-området.

– Vår framgang på slagmarken vil fortsette fram til alt syrisk land er renset, heter det fra statlige medier.

Les også: Skrekkrapport fra Amnesty

IS-krigere sendt østover

Kunngjøringen kom kort tid etter at rundt 1.600 mennesker, deriblant flere hundre IS-krigere og deres familier, forlot Yarmouk i 32 busser, ifølge SOHR. I tråd med en evakueringsavtale skal de ha blitt kjørt til et ørkenområde i øst, der IS fortsatt har tilstedeværelse.

Evakueringen skjedde på nattetid, uten medier til stede. Bashar al-Assads regjeringen nekter for at de inngikk noen avtale med IS, men hevder de bare slapp kvinner, barn og eldre ut av Yarmouk under en kort våpenhvile.

– Den siste seieren gjorde at regimets soldater igjen fikk kontroll over alle områder som de mistet rundt hovedstaden for seks år siden. Damaskus er nå fritt for militæroperasjoner, sier SOHR-direktør Rami Adbulrahman til nyhetsbyrået DPA.

Les også: Slik var livet under IS

Mange sivile drept

Syriske styrker har sammen med palestinske militser kjempet siden 19. april for å gjenerobre områdene, som foruten Yarmouk omfatter Qadam, Tadamun og Hajar al-Aswad, sør for Damaskus.

Minst 60 sivile er drept i offensiven, i tillegg til over 250 krigere på regimets side og 233 islamist-krigere, ifølge SOHR.

Regjeringsstyrkene finkjemmer nå områdene for å uskadeliggjøre bombefeller og jakte på eventuelle sovende IS-celler, opplyser aktivister i området. Før de dro, satte IS-krigerne fyr på sine kontorer og kjøretøyer, ifølge SOHR.

Les også: SOHR: Opprørerne forlater Douma i Øst-Ghouta

160.000 innbyggere

Yarmouk hadde før krigen 160.000 innbyggere, men de aller fleste har siden flyktet. IS erobret distriktet i 2015, og befolkningen krympet til bare noen hundre innbyggere.

Seieren i Damaskus er viktig for president Bashar al-Assad, som med massiv russisk kampflystøtte har gjenerobret landområder fra opprørere i flere deler av Syria det siste halvannet året.

I april tok Assads styrker tilbake kontrollen over enklaven Øst-Ghouta, som i sin tid var en bastion for opposisjonsstyrkene utenfor Damaskus. Gjenerobringen av Øst-Ghouta utgjorde den største seieren for regimet siden desember 2016, da regjeringsstyrkene med russisk hjelp tok full kontroll over storbyen Aleppo nord i landet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen