Verden

Assad vil ha ett år på seg

SYRIA: Det vil ta rundt ett år og koste milliardbeløp å ødelegge Syrias kjemiske våpen, sier landets president Bashar al-Assad.

WASHINGTON: I et intervju med den amerikanske fjernsynskanalen Fox News sier Assad at regjeringen vil uskadeliggjøre de kjemiske våpnene, men at dette ikke er gjort i en håndvending. Det vil ta et års tid og koste rundt 1 milliard dollar (5,8 milliarder kroner), mener han.

– Jeg tror dette blir en teknisk svært krevende operasjon, og den vil koste mange, mange penger, sier Assad.

– Hvis den amerikanske regjeringen er villig til å betale for dette, og å ta ansvaret for å hente de giftige stoffene til USA, så hvorfor ikke, tilføyer han.

Benekter massakre

Assad benekter at hans styrker sto bak angrepet med kjemiske våpen i Ghouta utenfor hovedstaden Damaskus 21. august. Ifølge USA døde rundt 1.400 mennesker i angrepet, og FNs våpeninspektører slår fast at de ble drept av nervegassen sarin.

– Historien slik den er blitt fortalt, henger ikke sammen. Den er ikke realistisk. Så nei, vi gjorde det ikke. For å si det kort og greit brukte vi ikke kjemiske våpen i Ghouta, sier Assad, som snakket engelsk i intervjuet med Fox News.

Resolusjon

Landene i FNs sikkerhetsråd forhandler nå om en resolusjon som skal støtte den russisk-amerikanske avtalen om Syrias kjemiske våpen. Men mens USA, Frankrike og Storbritannia ønsker en resolusjon som åpner for et militært angrep hvis Syria ikke holder seg til planen, er Russland sterkt imot dette.

Uansett hva som skjer i FNs sikkerhetsråd, kommer «det militære alternativet» for Syria fortsatt til å finnes, mener NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen.

– Det gjenstår å se hvordan Sikkerhetsrådets resolusjon vil se ut. Men jeg mener det er grunnleggende for å sikre fremdrift i den diplomatiske og politiske prosessen at det militære alternativet fortsatt er på bordet, sa han i Brussel torsdag.

– Ikke borgerkrig

Assad mener at Syria er angrepet av titusener av jihadister – tilhengere av islamistisk hellig krig – som er alliert med terrornettverket al-Qaida.

– Det vi opplever, er ikke en borgerkrig. Det vi opplever, er krig, det er en ny type krig, sier den syriske presidenten, som hevder at islamistiske geriljasoldater fra 80 land har sluttet seg til det angivelige angrepet mot hans regime.

Han innrømmer at det i begynnelsen var syriske opprørere som kjempet mot hans styrker. Men Assad hevder at kampen nå er overtatt av al-Qaida og tilføyer at det islamistiske terrornettverket finansieres fra utlandet.

På spørsmål fra Fox News om han har et budskap til Barack Obama, svarer Assad at den amerikanske presidenten bør la være å true Syria. Obama bør heller lytte til fornuften i sitt eget folk, sier den syriske statssjefen.

Mer fra Dagsavisen