Verden

Assad styrkes før mulige forhandlinger

SYRIA: En konsert fylte operahuset i Damaskus med vakre toner i går, og overdøvet lyden av eksplosjonene i utkanten av hovedstaden, der krigen fortsetter.

JAFFA (Dagsavisen): Mohammad Zagloul, som leder det nyetablerte orkesteret, er håpefull.

- Prosjektet skal gi sysselsetting til musikere som har mistet sine jobber på grunn av krisen, sier han.

Offisielt blir borgerkrigen i Syria beskrevet som «krisen», andre ganger som «omstendighetene». Men minst ni millioner syrere er på flukt, de fleste inne i landet. Over 120.000 mennesker er drept. I orkestret skal det jobbe 67 musikere.

Regimet jobber intenst med å gi befolkningen i de regjeringskontrollerte områdene den korrekte virkelighetsforståelsen: Før konserten i Damaskus ble det avholdt en konferanse der intellektuelle fra Syria og Iran kom sammen for å diskutere «den USA-initierte konflikten i Syria».

- USA, sionistene og deres allierte Storbritannia, Tyrkia, Frankrike og Golf-statene støtter terroristene i håp om å velte Syria og knuse dens geopolitiske rolle i motstandskampens akse, het det i et felles opprop.

På offensiven

Og kanskje er ikke alt bare propaganda. Regimet sitter faktisk tryggere enn på lenge. For et halvt år siden gjorde opprørerne seriøse framrykk mot hovedstaden, for to måneder siden var USA nær ved å angripe. Men nå er president Bashar Assads styrker på offensiven, og i går ble viktige områder mellom Damaskus og grensen til Jordan i sør gjenvunnet.

Med denne maktforskyvningen som bakteppe forsøker FNs fredsutsending Lakhdar Brahimi å samle partene til en fredskonferanse. Ingen dato er satt, men i går erklærte Den syriske nasjonale koalisjonen, en av flere opposisjonsgrupper, at den vil delta i det som blir kalt Genève 2-forhandlingene.

Ifølge planen skal en overgangsregjering opprettes i Syria, og håpet er at denne regjeringen vil gjøre slutt på kampene. Men Assads representanter har gjort det klart at de ikke vil komme til Genève for å forhandle om presidentens avgang. Assad sier til og med at han vurderer å stille til valg neste år.

Ekstreme islamister

Opposisjonen er også nærmest håpløst splittet. I nordlige Syria har ekstreme islamister overtatt større områder, og innført streng fundamentalistisk lov. Heller ikke mer moderate opprørsstyrker ser ut til å la seg styre av opposisjonen i eksil. Et av opprørsgruppenes krav er for øvrig at Assad ikke kan være del av løsningen partene skal bli enige om.

- Alt vi kan gjøre er å håpe at disse forhandlingene vil ende med Assads avgang, sier Adib Shishakly, et medlem av den syriske opposisjonen.

Situasjonen med en forsterket Assad utfordrer samtidig USAs erklærte Syria-politikk. President Barack Obama har sagt gjentatte ganger at Assad må gå, at han ikke lenger er en legitim leder. Men samtidig inngikk USA, ved hjelp av Russland, en avtale nettopp med Assad om en avvæpning av hans kjemiske våpen. Fjerningen av de kjemiske våpnene er avhengig av et nært samarbeid med Assad, og arbeidet er ikke ventet å bli ferdig før tidligst mot slutten av 2014.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen