Verden

Assad nærmer seg seier i Syria

Mens stormaktene knives om Syrias framtid, tror en ledende menneskerettighetsaktivist at Assad har lurt Europa: Flyktningene vil aldri få komme hjem.

Bilde 1 av 2

Ikke på tiår har en sett et lignende drama på den israelskokkuperte Golanhøydene: Syriske jagerfly bombarderer opprørsområder helt ved fronten, og da et fly endte opp på den israelske siden, ble det i løpet av sekunder skutt ned. Bare dager før det hadde syriske hjelpearbeidere i organisasjonen Hvite Hjelmer krysset inn i Israel. Styrkene til diktator Bashar Assad nærmet seg, og hjelpearbeiderne kunne regne med å bli torturert og drept. Så de gjorde noe som tidligere ville vært umulig: De valgte å gå til erkefienden Israel for å bli reddet.

Bakteppet for alt dette er at Assad er i ferd med å vinne krigen, etter sju år, og at det nå kjempes om innflytelsessfærene. Israel ser ut til å være villig til å risikere krig for å hindre at Assads allierte Iran, som forkynner Israels ødeleggelse, skal få etablere seg nær fronten.

Les også: Utenlandske jøder vender seg mot Israel (+)

Diplomatiet

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov besøkte nylig Jerusalem, og Israel skal ha avvist et forslag som framholdt at iranerne ikke skulle komme nærmere enn 100 kilometer fra grensen. Vel så viktig i dragkampen her var de to faktorene: Syria selv og USA.

Tross statsminister Benjamin Netanyahus nære forbindelser til Trump-administrasjonen, stoler ikke israeleren på den amerikanske lederen. Allerede i fjor advarte Israels etterretning Mossad mot å dele hemmelig informasjon med Trump etter at presidenten fortalte russerne om at Israel hadde avslørt angrepsplanene til terrorgruppa IS.

Israels tillit til Trump ble ytterligere svekket tidligere i år da Washington gikk med på en russisk plan for Syria som ville plassere iranske styrker kun noen kilometer fra Israel. Israelerne konkluderte at de måtte handle alene, og innledet en serie omfattende angrep mot iranske mål i Syria, for å gjøre det klart at også Israels sikkerhetskrav måtte tas i betraktning.

– Iran bruker nettopp Syria for å fremme sin posisjon som en regional makt og for å avskrekke Israel, sier Mojtaba Gholipour, en Teheran-basert statsviter, til Dagsavisen.

Bassam Barabandi, en tidligere syrisk diplomat som har hoppet av, bekrefter dette.

– Helt siden 1979 har Iran fremmet sitt hegemoniske prosjekt i Libanon og Syria. Den arabiske våren i 2011 åpnet dørene til Syria. Målet er ikke å støtte Assad, men å nyte fruktene som kontrollen av Syria gir – tilgang til Middelhavet og tilgang til den israelske fronten, sier Barabandi til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Svekket Assad

Men hva er igjen av Syria? Mer enn en halv million mennesker er drept, de fleste av regimet, og mer enn 12 millioner mennesker har flyktet fra sine hjem.

– Regimet er i dag svakt, dette er et ødelagt land. Det er Syria og Iran som styrer nå, forteller Abdulkarim Alrihawi, en syrisk menneskerettighetsaktivist som, etter å ha blitt fengslet og torturert, flyktet fra landet.

Alrihawi sier Assad regelrett lurte Vesten to ganger, og at Europa nå vil måtte betale prisen.

– Vesten kjøpte Assads idé om at islamistene var farligere enn ham, så de angrep aldri syrerne. Assad kunne sove trygt i hans palass hver eneste natt, mens en eneste rakett mot presidenten kunne ha reddet utallige syrere, sier Alrihawi til Dagsavisen.

Alrihawi tror heller ikke syriske flyktninger tør vende tilbake, eller at de er velkomne.

– Assad ønsker ikke flyktningene tilbake, de kommer til å forbli i Europa. De som flyktet, flyktet fra ham, ikke fra Syria, så de vil ikke våge å reise hjem nå når han har vunnet, sier Alrihawi, som leder Den syriske menneskerettighetsligaen.

Les også: Inngikk handelsfred

Drømmen brast

Før han ble arrestert var Alrihawi en av aktivistene som drømte om et demokratisk Syria. Nå i ettertid er han ikke sikker på om det ville ha lykkes.

– Vi regnet med at Assads fall ville skape kaos i en periode, og at vi skulle jobbe for demokrati. Men det var altfor mange aktive islamistiske grupper. Mange av islamistene ble bevisst løslatt fra Assads fengsler i øyeblikket opprøret mot ham startet, sier Alrihawi. I 2015 så det lenge ut som om Assads regime sto for fall, men så snudde maktforholdene seg ved at Russland grep inn militært.

Alrihawis organisasjon har laget flere rapporter om regimets overgrep, blant annet om hvordan voldtekt blir brukt bevisst, om hvordan foreldre er blitt tvunget til å bevitne at deres døtre blir voldtatt. At Alrihawi selv kom levende ut av fengslet var trolig et resultat av den internasjonale oppsikten hans arrestasjon skapte. Titusener av andre syrere er blitt arrestert, torturert og drept, for så å forsvinne sporløst.

– Den syriske revolusjonen er død. En dag vil komme, og vi vil vinne. Men ikke nå, sier menneskerettighetsaktivisten Alrihawi oppgitt.

– Sju år har gått, og folk ønsker å leve. De er ikke glade, men de tør ikke si sine meninger. Hva kan vi gjøre? Vi tapte, og nå må vi bare forsøke å leve videre, avslutter han.

Les også: Donald Trump truer igjen med bøter og utestengelse

Mer fra Dagsavisen