Britiske medier skriver at USA og Storbritannia vurderer å tilby Syrias president Bashar al-Assad fritt leide som ledd i en fremforhandlet overgangsprosess for landet.

Assad kan få immunitet

President Bashar al-Assad kan få immunitet og fritt leide ut av Syria dersom han går av frivillig nå.

Britiske myndigheter sier ifølge Daily Telegraph at det nå kan være verdt å gjøre et forsøk på å forhandle fram en overgangsprosess som innebærer at Assad frasier seg makten.

Avisa skriver at en slik avtale kunne innebære immunitet for den syriske presidenten.

Ifølge avisa The Guardian ble det fart i planene om et slikt initiativ etter signaler fra Russland på G20-toppmøtet i Mexico om at landet ikke vil motsette seg at Assad går av.

Assads eventuelle avgang kan ha stor symbolverdi, mener forskere, og kan være det som skal til for å hindre at konflikten i Syria eskalerer ytterligere.

– Det er vanskelig å se for seg en framforhandlet løsning der en av partene frivillig trekker seg, for deretter å bli stilt for Den internasjonale straffedomstolen, sier en høytstående britisk diplomat.

Konferanse i Sveits

Samtidig ønsker amerikanske og britiske diplomater å få i stand en FN-konferanse i Genève i Sveits om en mulig politisk løsning for Syria. Ifølge The Guardian er målet å danne en bredt sammensatt regjering, som skal lede Syria fram mot et valg om 18 måneder.

Ifølge en britisk diplomat er det til og med snakk om å invitere Assad til Genève – sammen med andre representanter for regimet, ledere for den syriske opposisjonen, de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd og nøkkelland i regionen, som Tyrkia og Saudi-Arabia.

En snublestein for planene kan imidlertid bli uenighet om Iran skal bli invitert, noe Russland ønsker, eller ei.

Jemen-mønster

Konferansen vil erstatte FNs Syria-utsending Kofi Annans planer om å opprette en kontaktgruppe for Syria og i stedet prøve å få i stand en løsning etter mønster fra Jemen.

Der gikk president Ali Abdullah Saleh med på å gå av etter et langvarig opprør mot at han fikk immunitet.

Sveits bekreftet torsdag at de er i kontakt med Annan. Foreløpig er 30. juni blinket ut som en mulig dato for konferansen, og ifølge The Guardian skal USAs utenriksminister Hillary Clinton nå prøve å overtale Annan til å slutte seg til planene.

Også pave Benedikt XVI gikk torsdag ut med en advarsel om at en fullskala borgerkrig i Syria kan skade hele regionen.

Dødstallene øker

Samtidig som det politiske spillet om Syria pågår for fullt, blir ofrene for den blodige konflikten stadig flere.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights meldte torsdag at minst 15.000 mennesker er drept siden opprøret i Syria startet for 15 måneder siden.

Over 10.000 av de drepte er sivile. Blant disse er også folk som har grepet til våpen mot regimet.

Torsdag måtte Røde Kors stanse evakueringen av sivile fra den krigsherjede byen Homs fordi den syriske hæren fortsetter granatangrepene mot byen, melder hjelpeorganisasjonen.

Opprørere og hæren ble onsdag enige om en to timers våpenhvile for å slippe hjelpearbeiderne inn i Homs. Store deler av byen ligger i ruiner. (NTB)