Innenriks

Asias vinnere drar fra de fattige

HENGER ETTER: Forskjellene mellom rike og fattige øker mer i Asia enn på andre kontinenter. Millioner 
av mennesker lever i skyggen av den asiatiske
økonomisuksessen.

Den økonomiske boomen i de asiatiske landene er en kjent historie. Men framgangen er skjev: de rike i Asia blir rikere raskere enn de fattige. Velstandsgapet i asiatiske land øker raskere enn på andre kontinenter. Forskjellene blir større selv om flere trekkes ut av fattigdom.

- En alarmerende utvikling, konkluderer den asiatiske utviklingsbanken, Asia Development Bank.

Gjelder åtte av ti

- Ulikhetene har økt til tross for samlet økonomisk vekst og fattigdomsreduksjon, sier professor Peter Warr ved Australian National University i Canberra til Development Asia. Den asiatiske utviklingsbankens halvårige publikasjon viet tidligere i år hele sitt nummer til problemene rundt kontinentets økende forskjeller.

Hele 82 prosent av Asias befolkning bor i land der forskjellene i inntekt mellom folk økte gjennom 1990- og 2000-tallet, ifølge en nylig publisert rapport fra Asia Development Bank. Dette gjelder 11 av 28 land, derav de mest folkerike landene i verden.

I samme periode har den økonomiske veksten for regionen vært formidabel: sju prosent.

- De økende ulikhetene i land som Kina, India og Indonesia viser at den økonomiske vekstprosessen ikke har vært inkluderende nok, sier Juzhong Zhuang, visesjeføkonom i den asiatiske utviklingsbanken til Development Asia.

Tre faktorer har sørget for veksten i Asia de siste årene: Globalisering, teknologisk utvikling og markedsorienterte reformer. Dette har skapt stor velstand. Men de samme faktorene har samtidig ført til følgende konsekvenser:

* Fabrikkeiere har mer å tjene på utviklingen enn fabrikkarbeidere.

* De som får faglærte jobber øker lønna si mer enn ufaglærte.

* Urbane strøk og kystregioner med bedre infrastruktur og tilgang på utenlandske markeder drar fra.

Var like

- Det er en stor sosial og politisk utfordring for disse landene at man har store grupper av fattige som henger etter, mener seniorforsker Arne Melchior ved avdeling for internasjonal økonomi ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Fortsatt er forskjellene større innenfor en rekke land i Afrika og Latin-Amerika enn i Asia, men i motsetning til flere land i de to andre verdensdelene går det altså feil vei hva gjelder ulikheter i Asia. En viktig del av grunnen er utgangspunktet, mener Melchior.

- Kina, som er et av landene med økende forskjeller nå, startet som et veldig egalitært samfunn på grunn av kommunismen; det hadde lav ulikhet i personlig inntekt og forbruk. Store deler av Asia har vært mer egalitært i global målestokk, sier Melchior som blant annet har forsket på økonomisk utvikling i Asia.

Han peker på at en teori i utviklingsdebatten er at land i kraftig økonomisk vekst nødvendigvis vil gå gjennom en periode med økende forskjeller, blant annet fordi store grupper flytter inn til byene hvor de tjener mer - men at dette vil utjevnes over tid. Den empiriske støtten for dette er blandet, påpeker Melchior.

Men til tross for store forskjeller i Kina, har det faktisk vært en spredning av velstandsutviklingen geografisk, sier Melchior.

- I Kina ser vi at en del kystregioner først har fått det bedre, og at denne velstandsøkningen også etter hvert har spredd seg innover i landet, slik at andre deler av landet er blitt trukket med. Kinesiske myndigheter har også forsøkt å satse bevisst på infrastruktur som transport og strømforsyning til regioner som ikke gjorde det så bra i starten. I India har veksten kun konsentrert seg rundt byene, og vi har ikke sett den samme spredningen, sier Melchior.

Fått det bedre

Millioner av asiater er de siste årene trukket ut av fattigdom.

- Det er tross alt et framskritt at så mange har fått det bedre. Du vil alltid finne folk som lever i elendighet, og ikke har fått det bedre, men det som er viktig er om det skjer en samfunnsmessig endring gjennom nye yrker og forflytning, sier Melchior.

Men særlig forskjellene mellom by og land er blitt tydelige med den siste utviklingen.

- Mye av Asias fattigdomsreduksjon har skjedd gjennom geografisk og yrkesmessig forflytning: folk flytter til byen, og skifter yrke. Så sitter man igjen med et fattig sjikt på landsbygda, sier Melchior.

Han påpeker at mye av fattigdommen i Asia er på landsbygda, i motsetning til for eksempel Sør-Amerika, der fattigdommen er større i byen.

Forslumming i byene

- Men i India har man også sett en økning av fattigdommen i byene de siste årene. Veksten i antall arbeidsplasser i byene er for svak, slik at man ikke klarer å absorbere migrasjon, sier Melchior.

I Kina frykter man nettopp mer av forslummingen i byene, som kan bli en konsekvens av økt tilflytting. Derfor ønsker myndighetene å begrense migrasjonen, selv om blant annet stemmer innen Verdensbanken taler for å la flere få flytte.

Forskerne tror det vil gå lang tid til forskjellsutviklingen snur - om den gjør det.

- Det er en begynnelse at for eksempel kinesiske myndigheter har anerkjent at det er et problem som man må gjøre noe med. Men å bygge ut velferdssamfunnet der er en enorm oppgave som vil ta tid, sier Melchior.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Velstandsgapet

Forskjellene mellom fattig og rik øker globalt, også innenfor flere land.

Dagsavisen ser i en serie artikler på hvordan velstandsgapet rammer.

Tidligere artikler:

Mer fra Dagsavisen